Image default

5 загадъчни мегалити в Сърнена Средна гора, които пазят хилядолетни тайни

Забравени от времето и от хората, в Сърнена Средна гора са разпръснати десетки древни мегалити и скални светилища. Някои от тях са проучени и са достъпни, благодарение на изградените от община Брезово пътеки с указателни табели. Но други още дремят в гънките на планината, необезпокоени от туризма и науката.

Оказва се, че допреди 12 години никой не е подозирал, че има толкова много древни съоръженя в района ! За мегалитите на Сърнена Средна гора се заговори едва отскоро и то благодарение на проучвателната работа на местни краеведи в сътрудничество с траколога проф. Валерия Фол. Така, на бял свят изникват удивителни свидетелства за една високо развита цивилизация с познания и инженерни умения, които будят възхищение и … недоумение.

Вижте краткото видео за част от споменатите по-долу мегалити в района на град Брезово

Най-подходящото време да опознаете поне малка част от тези съоръжения е ранната пролет или есента, когато не са съвсем обраснали в растителност.

Ето 5 от най-любопитните и загадъчни мегалити в Сърнена Средна гора

Първото археологическо находище в България

В края на XIX век край село Розовец  за пръв път са открити тракийски златни венци, златен династически пръстен, както и изящен сребърен ритон със златни инкрустации, подобен на този от Панагюрското съкровище. Това са първите археологически находки по нашите земи. Сега оригиналите се съхраняват в НИМ София, а копията се пазят от общината и се показват само по празници.

Сърнена Средна гора Розовец археологическо находищеНа мястото на открито съкровището край Розовец ,е поставена информационна табела. Тя привлече вниманието ни, докато се изкачвахме нагоре по баира, в търсене на ⤵️ ⤵️ ⤵️

Мегалитната структура „Слънчева врата“

Съоръжението се намира на върха на едно от възвишенията на Сърнена Средна гора. Тръгва се от центъра на село Розовец и се стига до „Слънчева врата“ за около един час. За ориентир, близо до селската църква е поставена обозначителна табела, така че няма начин да объркате маршрута.От пътеката, която се вие нагоре в планината, се открива една от любимите ми гледки към планинските била и сгушеното в нозете им селце. След като най-накрая стигнахме до заветната цел, пред нас се открои следната картина ⤵️

Сърнена Средна гора мегалити Каменното скупчване е с видимо оформен от човешка ръка вертикален процеп. Между стените му е поставен огромен блок, така че да образува проход или врата. Траките са издялали в отсрещната скала изображение на слънчев диск.
Древните са вярвали, че човек може да мине от нашия свят към отвъдния през подобна врата, която се отваря в определен ден на годината. Спомнете си легендата за Орфей, който по този начин преминал от единия към другия свят в търсене на своята Евридика.Сърнена Средна гора мегалит Слънчева врата Розовец

Съоръжението е изградено от кварцови камъни

Но в района има само гранитни камъни. Значи ли че тези гигантски блокове са били пренесени от другаде ? И с каква технология са разполагали предците ни?

Известно е, че  кварцът предава и преобразува енергията. Според една теория, подобни на тези древни скупчвания на блокове с високо съдържание на кварц, били използвани от извънземни посетители като … енергийни генератори или като резервоари.

Мегалит Слънчева врата край РозовецТъй като този минерал притежава силно изразени пиезо – електрични свойства.  Дали е така? Можем само да гадаем. Истината е някъде … там. ?

Тракийският култов комплекс „Яйцето на змеицата“

 На около един километър след като отминахме село Свежен в посока към съседното село Бабек, вдясно, леко встрани от главния път, видяхме обозначителна табела и малък паркинг. Там паркирахме автомобила и потеглихме по приятна равна пътека, която за половин час ни отведе до тракийския култов комплекс  „Яйцето на змеицата“ .

Култожв комплекс Яйцето СвеженОсновната структура представлява гигантски каменен къс, издялан като яйце и поставен върху специално издълбан в скалата улей. До мегалита отвеждат издълбани стъпала, които обаче са доста ерозирали. За древните траки яйцето е имало астрално значение. Те са смятали, че от такова яйце е произлязъл животът на Земята.
Сърнена Средна гора Яйцето на змеицата край Свежен олтар
На 100-тина метра южно от яйцето има олтарна масичка и олтарен камък. Там пък траките поднасяли дарове на боговете. Течните дарове (най-вероятно вино) са ги пускали в улея под яйцето, а тези в твърдо състояние са ги поставяли на ритуалната маса, научаваме от разговора ни с Радню Шопов от Туристическия информационен център на гр. Брезово.

„Люляковото светилище“ с т.нар. слънчева стела

Както името му подсказва, светилището се намира в сенчеста люлякова горичка,  която добавя лилави щрихи към пейзажа, да не говорим за приятния аромат в сезона на любяците. Намира се сред диплите на Сърнена средна гора, малко след като отминете разклонението за „Яйцето на Змеицата“ по пътя между Свежен и Бабек.

Сърнена Средна гора Люляковото светилищеЛесно ще се ориентирате от информационната табела, поставени встрани на шосето, където има и малък паркинг. До светилието се стига по приятна полу-сенчеста пътека за около половин час. В гранитните каменни скупчвания, надвесени над живописна долина, траките са издълбали улеи, жертвеници, седалка-трон и кръгъл олтар, напомнящ на шарапана.

Най-силно впечатление прави т.нар. слънчева стела.

Тя представлява двуметров каменен блок, издялан преди хиляди години с математическа прецизност във формата на пламък, насочен на юг.

Люляковото светилище край Брезово Камъкът съдържа слюда и когато при лятното слънцестоене, слънцето го огрее, той блести по особен начин. Мястото е заредено с позитивна енергия и си струва да се посети не само заради мегалита, но и заради фантастичните гледки които се откриват от него

Вижте още :  Сърнена Средна гора още пази тайната на Люляковото светилище

Кутела или „Чашата на боговете“

В гората край село Розовец се е спотаила гигантска чаша, изрязана в камъка с невероятна прецизност, сякаш в стиропор, от незнайни майстори. Наричат я Кутела или „Чашата на боговете“.  До нея са открити следи от друг подобен съд. Някои учени твърдят, че е била използвана като баптистерий през Средновековието от манастира в близост, който обаче е заличен от времето.

Кутела Сърнена Средна гораНо съществува теория, според която Кутела е много древна структура, която е още от времето на траките и е била използвана от тях като култов съд. „Най-невероятната хипотеза е на един руски учен. Според него преди нас на Земята е съществувала раса на 3-4-метрови гиганти. И те са използвали този съд, който не принадлежи на нашата цивилизация“ – казва Радню Шопов.

Вижте още : Мистерия в Средна гора –  Кутела и как да стигнете до него 

Мегалитното съоръжение „Вратата на Богинята“

В гората близо до средногорското село Бузовград попадаме на още един загадъчен мегалит. Чрез струпване на каменни блокове, в централната част на съоръжението, траките са обособили един правоъгълен „прозорец“, така че в деня на лятното слънцестоене, последните слънчеви лъчи да пронизват с перфектна прецизност въпросния скалнен отвор. В това отношение мегалитната структура напомня много на „Слънчевата врата“ в село Розовец.

мегалита Бузовград Сърнена Средна гораТраките са имали усет към необятните пространства и красивите природни гледки. „Вратата на Богинята“ не прави изключение в това отношение. От „прозореца“ се разгръща  зашеметяваща панорама към ширналата се в нозете ви долина и отсрещните върхове на Стара планина. В близост има и други изсечени в скалите следи от нашите предци.

мегалит Вратата на Богинята Бузовград Сърнена Средна гора Мегалитът край Бузовград е достъпен благодарение на изградена преди години еко пътека. Тя е почти равна и полу – сенчеста, така че е подходяща и за летните горещини. Наблизо са разпилени руините на късноантичната крепост Бузово кале, изградена през 5-6 век.

Вижте още: Меглитът край Бузовград или врата към отвъдното 

Вместо заключение :

Никой не знае още колко мегалитни структури, притихнали от хилядолетия в горите на Сърнена Средна гора, очакват да бъдат открити, за да разбулят поне малка част от историята на древните цивилизации, обитавали нашите земи.

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!Booking.com

Други статии

Вижте тези 7 изоставени и зловещо красиви места в България

Veneta Nikolova

Топ забележителности на Лондон или какво да видите за краткия си престой

Veneta Nikolova

Къде можем да открием най-добрите БГ вина?

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!