Image default

Мистерия в Средна гора – Кутела и как да го откриете

Една от най – големите мистерии в района на Сърнена Средна гора не дава мира на историци и изследователи. Наричат я Кутела – великанската каменна чаша изваяна с перфектна прецизност по непозната технология от незнайни майстори. Но за какво е служел този огромен съд, скрит в пазвата на планината, който може да побере човек, та даже и няколко души? Близо до хилядолетния гигантски съд са разпръснати  странни, издялани от човешка ръка скали. Наблизо имало и останки от счупените парчета на още една каменна чаша, които обаче не успяхме да открием. Някои учени твърдят, че става дума за мегалити от времето на траките.

Останки от мегалит край Кутела
Останки от мегалит край Кутела
Кутела чаша
Кутела е с перфектни пропорции

Други датират находката от по-късен период – 9 век. Версиите са много. Но никой не знае каква е истинската възраст на  Кутела, нито за какво е служел. Едно е сигурно – находката е уникална за Европа и има само няколко аналога по света.

Вижте краткото видео от последната ми разходка до Кутела и до други скрити в сърцето на Сърнена Средна гора загадъчни структури:

Какво представлява Кутела 

Названието Кутела идва от думата „котел“ –  голям домашен съд за затопляне на вода с разширено дъно и дръжка за пренасяне. Кутел означава също и вид ханаванче, в което с помощта на чукало нашите баби  счуквали сухи растения, които ставали на подправки.  Дали във въпросния съд  са се съхранявали билки или някаква течност, като вода, вино или жертвена кръв, не е ясно. Но това което ненадейно изникна пред изумения ми поглед напомня на илюстрация от „Алиса в страната на чудесата“ – имах чувството, че съм попаднала в паралелен свят.  Сюрреалистичната чаена чаша, изгубена в храсталаците на вековната гора, е съвършено изработена и сякаш очаква всеки момент притежателят й, я някой гигантски заек или горски дух, да дойде да си я прибере.

Кутела дъно
На дъното на Кутела е имало ритуално изображение, което е заличено от времето

Чашата на Боговете – така наричат още мегалита, висок 1,5 метра и дълбок към метър. Стените му са с дебелина около 40 см. Имал е дръжки, както и похлупак. Ала типично по нашенски, още през 19 в. жител от съседното село Розовец, откъртил огромния воденичен камък, служещ за капак, за да го вгради в дворната си настилка от чисто естетически подбуди.

Какво знаем за гигантската чаша

Първата научна публикация за Кутела е на братя Шкорпил от 1898 г. В нея те разказват как в землището на село Розовец , край развалините на средновековния манастир „Свети Никола“, попаднали на  „жертвен кутел“. Братята изследователи били силно впечатлени от находката. Те описали огромния съд като „един от най-любопитните жертвени камъни на територията на страната“.

Кутела отвисоко
Кутела е изработен от гигантски гранитен къс

Интересното е, че  края на 19 в., когато чешките археолози го видели за първи път, Кутелът бил счупен на части.  Но през 70-те години на 20 век уникалният артефакт  бил възстановен и днес лесно могат да се различат слепените парчета. Учените са смаяни от съвършенството на изработката му . Тя далеч надминава всички изсичания от този род в Източните Родопи, осеяни с мегалити и трапецовидни скални ниши. Чашата в Сърнена Средна гора е изваяна така, сякаш с нож се реже стиропор или торта.

Как да стигнете до Кутела

От години прекарваме пролетната си ваканция в района на гр. Павел Баня, но едва преди няколко месеца разбрахме, че наблизо се намира това уникално човешко творение. Разклонението, което води към археологическата забележителност се намира между пътя, свързващ красивото средногорско селце Розовец със село Турия – родното място на Чудомир.

Кутела хижа Братан
Край Кутела минава черен път, който отвежда до хижа Братан
Кутела мегалитно съоръжение
Край великанската чаша са разпилени останки от древни камъни, издялани от човешка ръка

Ако се движите от с. Розовец в посока Павел баня, разклонението се пада вляво от пътя на около 1 км. след една крайпътна чешма. Ние, разбира се, се изгубихме, както винаги !  Открихме мегалита с помощта на един местен човек, който предложи да ни заведе до въпросния разклон. Паркирахме автомобила в началото на черния път, който се вие в планината и отвежда до хижа Братан. Потеглихме нагоре пеша и след около 1 км. попаднахме на указателна табела с надпис “ Кутела „. Гигантската чаша се пада вляво от черния път. Вижте картата в най-долу в края на публикацията!

Теории и хипотези за произхода на древната чаша

Тракийска шарапана за направа на вино на 3000 години, „чаша на Дионис“ – използвана в ритуалите на Дионисиевите мистерии, съд за мелене на зърно, урна, щерна за вода, огнище, силоз и какви ли не още предположения се свързват със загадъчния археологически обект, притаен сред диплите на Сърнена Средна гора. Една от най-разпространените теории е, че датира от 9 век и в него се кръщавали християни. Някои изследователи твърдят, че през средновековието Кутела  бил използван от шамани за техни тайни и доста зловещи обреди. Те набутвали жертвата в чашата, вътре я разсичали на парченца и после я сварявали, за да й осигурят безпрепятствен път към отвъдния свят и т.н. и т.н.

Твърди се, че в съседство са били открити парчетата от втори подобен почти разрушен мегалитен кутел, но аз не ги видях.

Най-ексцентричната хипотеза свързва паметника с цивилизация, много по-древна от тракийската, която обаче била далеч по-развита в технологично отношение от нас.  А някои  дори са убедени, че Кутела е артефакт от извънземна цивилизация.

Кутела има други аналози по света

Да, признавам, Кутела разпали фантазията ми. Не може нашенската чаша да е единствената в света.  Вероятно тя е дело на  цивилизация,  свързана по някакъв начин с други древни култури.

Ето на какво попаднах в мрежата:

Подобни гигантски съдове са открити сред останките на Угарит, известен още като Рас-Шамра. Угарит бил процъфтяващ космополитен град в древна Сирия през второто хилядолетие пр. н.е. . Една от теориите е, че тези големи каменни чаши служели за ритуално производство на бира.

Снимка: Google

Долината на гърнетата в Лаос е осеяна с хиляди огромни каменни съдове, които напомнят на Кутела край Розовец.  Древните делви са високи от 1 до 3 м. Никой не знае защо и от кого са създадени. Според една хипотеза те служели за погребални урни преди хиляди години. Според друга – в тях се складирало огромно количество вино.

Вместо заключение

Сърнена Средна гора е земя свещена и мистична, осеяна с десетки мегалитни съоръжения, разпръснати сред най-потайните й части. Тези обвеяни със загадки обекти все още не са достатъчно добре проучени и затова, когато човек успее да стигне до тях, се чувства като откривател. В списъка ми има още поне 3 местни мегалита, които възнамерявам да открия за себе си в най-скоро време. Очаквайте в следващи публикации.

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Кутела в Сърнена Средна гора

В района на Кутела можете да посетите още  :

Вижте къде да отседнете в района. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!Booking.com

Вижте къде се намира Кутела и как да стигнете до него

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

Други статии

Потайностите на остров Света Анастасия

Veneta Nikolova

Еко селище Азарея повишава тонуса и самочувствието

Veneta Nikolova

Един египетски скарабей променя представите ни за миналото

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!