Image default

Мегалитът край Бузовград или врата към отвъдното

Древно астрономическо съоръжение или случайно струпване на гигантски скални блокове ? Светилище на тракийското племе одриси или природно явление ? Едва ли някога учените ще постигнат съгласие какво точно представлява т.нар. мегалит край казанлъшкото село Бузовград.  Но едно е сигурно – попаднеш ли в подножието му ще ахнеш от почуда.

Кой е сътворил това изумително струпване на колосални скални късове на ръба на пропастта?

Възможно ли е природните стихии да са сглобили  тази съвършена конструкция с правоъгълен отвор в средата, или е дело на незнайни човешки умения в древността ?

Сега, емблематичният паметник стъпил на стръмна скала над Розовата долина,  е вече много по-достъпен за туристите, заедно с още няколко исторически и природни забележителности в района благодарение на  екопътека,  която отвежда до потайностите на т.нар. Сърнена Средна гора.

Долина с дъх на рози – фотогалерия

Потайностите на Долината на тракийските царе

DSC_0781 (2)Древните вярвали, че  изгревът символизира раждането и съзиданието. А залезът – смъртта и прехода в царството на мъртвите. Нашите предци изграждали свои астрономически обсерватории и скални светилища, откъдето посрещали и изпращали слънцето, отправяйки молитви към боговете.  Предполага се, че мегалитът край Бузовград е имал именно това предназначение.

DSC_0782 (2)

Чрез струпване на каменни блокове,  в централната част на съоръжението е обособен правоъгълен  „прозорец“, така че в деня на лятното слънцестоене,  последните слънчеви лъчи да пронизват с перфектна прецизност скалния отвор. Затова местните наричат мегалита „Вратата на Богинята“.  Всяка година, на 21 юни, те се събират тук,  за да дочакат вписването на слънчевия диск във „вратата“. Но не всички учени са единодушни, че става дума за древно светилище.

Според някои непривичната скална структура е просто игра на природата и на човешката фантазия.

 

DSC_0811 (2)

Покойният траколог проф. Александър Фол съзира, сред каменните струпвания,  трон,  жертвеник и урва,  които били използвани за религиозни ритуали.

Мегалитът, според него,  попада на един от върховете на триъгълник.  На отсрещните му ъгли са разположени могилата Голяма Косматка и Севтополис – погълнатата от яз. Копринка столица на тракийското племе одриси

„Районът е уникален –  целият е осеян с тракийски могили и светилища“- казва Кръстьо Петков – секретар на туристическо дружество „Орлово гнездо“  в съседния град Казанлък .  Кметството на с.Бузовград,  съвместно с доброволци от дружеството, са изградили  екопътека. Тя отвежда до феноменалния мегалит, спечелил си прозвището на „българския Стоунхендж“.

Маршрутът се преминава за около два часа и половина и включва още няколко  исторически и природни забележителности.  Като например следите от късноантичната крепост Бузово кале , изградена през 5-6 век .

DSC_0812 (2)

„ Тя е охранявала  северните подстъпи на Средна гора откъдето хората са наблюдавали  цялата Долина и проходите в отсрещната Стара планина – обяснява Кръстьо Петков.-  Укреплението е със сложен план, изнесено е по стръмния склон,  който пък отвежда до водоизточник в подножието. Много красива панорамна гледка се открива оттам.

В района са разположени и следите от т.нар.  Черковища

Това са късноантични християнски храмове с базикален план от 4-6 в. сл. Хр. Предполага се, че са обслужвали  населението на селищата в подножието на Средна гора и гарнизонът който охранявал и работил в крепостта .

Новата  екопътека  отвежда и до тракийската гробница с т.нар. есхари или култови  огнища. Състои се от коридор и от  погребална камера, изградена от гранитни блокове. Открита е преди две години, но по нея още се работи, така че не е достъпна за туристите.  Въпреки това преходът е много приятен и разкрива чудни гледки към Долината“- обяснява г-н Петков.

 

DSC_0822 (2)

 

Великанските каменни късове, нахвърлени  като детски играчки, сред Средна гора, разпалват въображението. Загледаш ли се в тях, съзираш фигури на животни, лица на хора и дори … човешки органи. Такъв е случаят с т.нар. Мъжки камък, до който води специален 20-минутен разклон на маршрута.

 

DSC_0810 (2)

Подобна природна „конструкция“, наподобяваща мъжки член, откриваме и в непосредствена близост до мегалита.  Местните я наричат „Бащин камък“. А траките, по всяка вероятност, са я използвали за свои ритуали, свързани с плодовитост и сила. Но това са само предположения.  Съмнения будят и теориите, че издълбаните в южната страна на „Вратата на Богинята“  улеи, са дело на предците ни. Местни твърдят, че са по-скоро резултат от по-съвременна човешка намеса.

 

DSC_0792 (2)

„Направени са, като се вклини сухо дърво в скалата и по този начин се нацепва камъкът в права линия„ – твърди  Кръстьо Петков.

Отбий се в този докоснат от мистерията кът на залез слънце.

Изкачи се по големите скални блокове и надникни през отвора към хоризонта. Ще усетиш смразяващия полъх на вечността.  Дали това не е наистина път към друго измерение?  „ Оттук премина в отвъдното проф. Александър Фол 1933-2006, откривател на мегалита „-  гласи паметна плоча,  закована върху хилядолетното съоръжение.  А може би професорът е прозрял тайни, недостъпни за нас, останалите ? Едва ли някога ще разберем истината, но нищо не ни пречи  да пофантазираме! БНР

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Храмът на с. Беренде пази 7-вековна тайна

Veneta Nikolova

Българите познавали ракията още през XIV век

Veneta Nikolova

Чинията на Бузлуджа – едно от най-красивите изоставени места в света

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!