Image default

Трявна грее с хиляди сияйни слънца

Трявна ми напомня на пъстра илюстрация от детска книжка. В старопланинското градче всичко е малко и кокетно. Слънцето се е търкулнало като футболна топка на ярко синьото небе, а белите къщи, сияят целите окичени с цветя и нашепват спомена за сръчни майстори резбари, архитекти и художници, белязали града със самобитното си творчество.

Потопете се във възрожденската атмосфера на Трявна, разходете се по старата улица

Традиционната ни туристическа обиколка започна от каменния мост над Тревненска река, известен още като Гърбавия мост. Тук се спряхме, за да си направим снимки на фона на старата часовникова кула, построена през 1814 година и превърнала се в символ на града.  И до днес тя продължава безотказно да мери времето с бистър камбанен звън. А всяка вечер, точно в 22:00 часа,  от кулата отеква песента „Стройна се Калина вие“. Красивата балада се понася по калдъръмените улички и озвучава старата част на Трявна, навявайки усещане за романтика и носталгия по отминали времена.

Кликнете върху снимките по-долу, за да влезете в галерия и да прочетете коментарите

Трявна
Панорамна гледка към старата част на града

Приятно е да се скиташ из Трявна. Тук всичко е чисто, спретнато, подредено. Като пъстра броеница една до друга са се притиснали малки занаятчийски работилници, магазинчета за ръчно изработени сувенири и художествени ателиета. Дърворезба, тъкачество, ковачество, бижутерство,  иконопис, грънчарство – почти всички български занаяти са представени тук

Слънцата на Трявна

Градът е пропит с аромат на дърво, а по занаятчийската му уличка и до днес отеква чукчето на тревненските дърворезбари, наследили занаята от своите бащи и дядовци.

За тревненската дърворезбарска школа знае всеки. В ръцете на местните майстори дървото оживява в приказни слънчогледи, лалета, слънца, гроздове … Тези изящни орнаменти и до днес красят интериора на много тревненски домове.

От тавани и стари дървени долапи и врати, от сувенирни магазинчета и пощенски картички греят хиляди сияйни слънца, изваяни с изящество и фантазия от днешни и вчерашни майстори резбари. Слънцето символизира кръговрата на живота. Но не само ! то е символ на живот и енергия, на мъжкото начало, свързано с изобилието и успеха. Считало се е, че  изображението му носи късмет и щастие. Затова често откриваме соларния символ  в местните дърворезби.

 

Един облог, който се превърнал в легенда

Трявна Даскаловата къща
Даскаловата къща

Развитието на дърворезбата е представено в Даскаловата къща. Тук бил проведен първият художествен конкурс по нашите земи. През 1808 г. майстор Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца сключват облог за направата на резбовани тавани. В продължение на шест месеца всеки от тях работи усърдно в една от стаите на Даскаловата къща без да знае какво прави съперникът му. Стаите се държат под ключ, та никой да не зърне творбите. Резбарите работят с орех, чам и елша.

А когато майсторите приключили, всички ахнали от почуда! От тавана и на двете стаи, в цялото им великолепие,  грейнали изящно резбовани слънца.  Нарекли слънцето на майстор Димитър Ошанеца „майско“ , а слънцето на калфата Иван Бочуковеца –  „юлско“.

Красиви резбовани пана и декоративни  предмети ще откриете и по улицата на занаятите, която e душата на града. Тук се намира и ателието на уста Дарин – единственият титулован „уста“(майстор, учител)  в България.

Трявна Уста Дарин
Уста Дарин в ателието си

Обявен е за пръв сред майсторите заради необикновените му дърворезбарски умения. Става Уста през 1992 година след облог между четирима майстори, които при равни условия трябвало да изработят входни врати. Също като при първия художествен конкурс в Даскаловата къща преди повече от 200 години !!

На жива бира с чубрица и с гледка към Гърбавия мост

Трявна Бирария
Бирарията се намира в сърцето на стария град

Винаги когато посещавам Трявна се отбивам в бирарията близо до занаятчийската уличка и старото школо. Тук се произвежда крафт бира от натурални продукти по традиционни белгийски технологии и рецепти, но с типичен български вкус. Като например с дъх на чубрица или на праскова!  Човек може да наблюдава целия производствен процес през специален панорамен прозорец. Домакините предлагат 4 вида жива бира – светла, кехлибарена, плодова и тъмна. Наистина е божествена!!  Както и гледката, която се открива към Гърбавия мост с Часовниковата кулата, които са не случайно емблема на града.

 

Да потънеш  в прегръдката на природен парк „Българка“

Трявна е заобиколен отвсякъде от красивите извивки на Балкана. Чудесен повод човек да отдели поне един ден, за да се „гмурне“ в това зелено вълнисто море, ухаещо на свежест. В една ранна септемврийска утрин се отправихме към тревненската ж.п. гара. От там се качихме на влака и след кратък преход слязохме на спирка Бъзовец в гората.. Поехме уверено по екопътеката към връх „Кръстец“ / 1007 м./ .  Вековни букови и иглолистни гори, чист въздух, живописни гледки, малки, изгубени сред зеленината параклиси и дори старинен кладенец … Окото е ненаситно за красота, а душата – за приключения!!

Организаторите на маршрута Travel Plus бяха предвидили и вкусни спирки сред природата. Така успяхме да опитаме габровски пестил, ароматен горски чай и сладко като мед грозде. След двучасовия пешеходен маршрут по пътеките на природен парк „Българка“ ни предстоеше още едно приключение.

Велопреход до близкия град Плачковци

От високите части на природния парк се спуснахме с велосипеди към град Плачковци по третокласен автомобилен път. Близо 10-километровото трасе не беше много трудно, но се притеснявах, че няма да се справя, защото от години не бях карала колело.

Трявна велопреход
Снимка: Красимира Илиева от блога Coconut Stories

За моя най-голяма гордост, обаче успях да го преодолея без да изоставам от групата. Част от участниците в планинския излет се прибрахме с кола обратно в хотела. По-опитните обаче  продължиха бодро напред с велосипедите до Трявна, намиращ се на около 8 км. от Плачковци.

Тук е мястото да благодаря на нашите сърдечни домакини от хотел Калина палас за поканата да посетя Трявна. Хотелът се намира близо от стария център с часовниковата кула и предлага прекрасна гледка към града и неговите красоти. Условията, храната и обслужването са супер!!

За някои местни специфики

Даскалова къща Трявна
Гледка от Даскаловата къща

Трявна е малък, китен и уютен град, който се развива устойчиво, без наличните на други места прояви на агресивен бизнес, презастрояване и мутрафония . Всичко е направено с вкус и в хармония с околната среда.  Нищо чудно, че градът преживя истински туристически бум, а туризмът се превърна в един от главните местни поминъци. Ала това прекрасно развитие на старопланинския градец е в пълно противоречие с една местна специфика.

Трявна галерия
Трявна изобилства с малки кафенета, художествени галерии и кътчета за отмора

Тревненци никак не обичат чуждоземци да си навират носа при тях. В това лично се убедих още първия път, когато намръщен майстор резбар ни напъди от работилничката си щом видя че сме с фотоапарати и се готвим да снимаме. Същото ни сполетя и при останалите опити да снимаме улицата, старите къщи отдалеч и дори фасадите на ателиетата. Тази местна особеност обаче по никакъв начин не ми попречи да се насладя на романтичната разходка във възрожденска Трявна. Нито ме отказа да снимам !!

Трявна Кулата с цвета
До скоро, Трявна ! Ще запазя завинаги едно топло местенце в сърцето си за теб ! ???

Можете да комбинирате почивката си в Трявна с посещение на :

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

Други статии

Къде в Сицилия оставих сърцето си

Veneta Nikolova

Къде можем да открием най-добрите БГ вина?

Veneta Nikolova

7 идеи за приятни разходки край град Брезник

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!