Image default

Средните Родопи са за хора с приключенски дух

Опознаването на Средните Родопи може да се превърне в незабравимо преживяване за всеки, който обича  природата и… високия адреналин. Това, което разпалва фантазията на авантюристите, са великолепните каньони, изправените в небето скални образувания, дълбоките пропасти и непрогледните пещери. 

Повечето от тези природни забележителности дори не са споменати в туристическите справочници, което ги прави още по-тайнствени и недостъпни. Но има начин човек да се докосне до това невероятно богатство, стига да се обърне за съдействие към местния клуб по екстремен туризъм.

DSC_0303 (2)
 
Долината на река Арда в Средните Родопи определено има какво да предложи на любителите на активния отдих.
Като се започне с конните преходи. Конни бази с добре тренирани ездитни жребци има на много места в района. Оттам ще ви предложат различни маршрути до най-девствените кътчета на планината. \
В село Горна Арда, например, ще ви организират конен преход до извора на р. Арда близо до границата ни със съседна Гърция. Местността има обособено място за барбекю, където домакините осигуряват пикник с домашно приготвени родопски вкусотии.
DSC_0207 (2)
Преходите с джипове по черните пътища  са друга търсена атракция. Както и обиколките с отдаваните под наем планински колела. Но ако наистина държите да изпитате своята издръжливост и сила на духа, се отправете в района на село Смилян. В околностите му, сред стръмните и трудно проходими планински наклони се намира т.нар. Гарга дере.
Между двата ската на каньона се провират ледените води на р. Есенска. А високо над тях е опъната
въжена линия или т.нар. алпийски тролей на Гарга дере с дължина 145 м.
Ако се страхувате от височините, тук е мястото да преодолеете фобията си и да изживеете няколко еуфорични мига!
Алпийският тролей на Гарга дере е една от най-търсените атракции в района.
Около 20 секунди продължава спускането. Политате на 6, 7 метра височина и през цялото време сте над водата.
Досега не е имало инциденти, от местния клуб за приключенски туризъм. Но всички пищят и много се забавляват! Гарантирам ви, че ако тръгнете с малко страх, точно към края на тролея вече ще сте го преодолели и ще искате отново да се качите на него!
PICT0118 (2)
Проникване с гумена лодка в пещерата „Дяволското гърло“
На десния бряг на р. Есенска , близо до алпийския тролей пък зее непрогледната паст на водната пещера „Голубовица 2”
Това е още едно предизвикателство за хора с приключенски дух. Туристите получават специална екипировка – гумени ботуши тип „полугащеризон”, спасителна жилетка, каска и водач. След кратки инструкции те проникват в пещерата, за да се дивят на тайнствените й подземни езера и потоци. В района има няколко пещери и дълбоки пропасти.
На около 3 км. от село Могилица се намира благоустроената пещера „Ухловица” 
Тя е с много красиви карстови образувания. За да стигнете до нея, ще трябва да изкачите над 180 стъпала, което само по себе си е малко предизвикателство, но си струва да разгледате подземните й катедрали с наподобяващите каменни дантели сталактити и сталактони.
Преходите с планинско колело са един от начините да опознаете красотите на Средните Родопи.

 

В Средните Родопи туристите могат по едно и също време да се почувстват пещерняци, алпинисти и изследователи” .

Любителите на високия адреналин могат да се подложат на още едно изпитание – пандюл, или т.нар. „алпийско махало”.

Атракцията представлява дълго въже, спуснато от свода на пещерата „Калето” край с. Кошница. Смелчаците получават оборудване, след което здраво се привързват с въжето и полетяват наляво и на дясно на главозамайваща височина като махало на гигантски часовник.

Хората си го представят като бънджи, а това всъщност е обикновено махало. Политаш над гората на около 10-15 м. височина в зависимост от замаха ти. Амплитудата е около 25 м., но преживяването е все едно, че летиш. Всъщност се люлееш на една огромна люлка.

Пещерата „Ухловица” е на около 3 км. от с. Могилица и е благоустроена за туристите.

 Ако пък си падате по скалното катерене, определено няма да скучаете. Поречието на р. Арда е осеяно с великолепни скални образувания.

От местния клуб по екстремен туризъм ще ви предложат да се изкачите по т.нар. Via Ferrata.

Представлява метален път в скалата, изграден от железни стъпала, осигурени с въжета. Вертикалният преход е с дължина 140 метра. След като се изкачите по участъка, ще се озовете под красиви скални сводове, изваяни от водата и ветровете. Тези и други емоции ще превърнат ваканцията ви в Средните Родопи в приключение, за което дълго ще си спомняте и ще разказвате на вашите приятели и съмишленици! БНР

Венета Николова Пътешествия без крайBooking.com

error: Content is protected !!