Image default

Free Sofia Tour или как да опознаеш столицата за два часа

Можеш ли да придобиеш представа за най-емблематичните столични забележителности в рамките на около 120 минути? Оказва се, че всичко е възможно, стига да се явиш на точното място в точния час. 
 
 
Мястото е Съдебната палата в центъра на София, а часът – 11 преди обед или 18 следобед. Гидовете на Free Sofia Tour ви очакват
Без значение дали е зима или лято, дали вали пухкав сняг или грее жарко слънце, пред сградата на Темида се събира пъстра разноезична група туристи. Леко дезориентирани, кой нагърбил раница, кой с карта или туристически справочник в ръка, чужденците потеглят на поредния т.нар. Free Sofia Tour. 
Това е безплатната пешеходна обиколка на София, организирана от група млади доброволци, посветили свободното си време на едно благородно дело – да накарат чуждите туристи да опознаят и обикнат техния град.
 
 Дежурните шахматисти в градинката пред Народния 
 театър са се превърнали в атракция за туристите.
Като пътешествие във времето – така гостите определят двучасовата си обиколка на София с опознаване на историческите й паметници
Докато се разхождат из задръстените с автомобили улици и тротоари, те се дивят на останки от стари римски бани, на средновековни църкви и великолепните сгради в стил сецесион от началото на ХХ век, които се оглеждат в остъклените фасади на чисто новите банки, хотели, молове…. 
 
free sofia (2)
Тази еклектика от различни епохи и архитектурни стилове е част от колорита на града, споделят повечето му посетители. 
А един от начините човек да се потопи в самобитната му атмосфера е да се включи във въпросния Free Sofia Tour.
До момента от тази възможност са се възползвали десетки  хиляди туристи от 107 държави. Информацията за тура се разпространява от уста на уста, чрез интернет или на рецепциите в столичните хотели. 
 Според туристите еклектиката от различни епохи
 и архитектурни стилове е част от колорита на града.
Идеята на организаторите е да не се съсредоточават единствено върху сградите и историята
Екскурзоводите въвеждат туристите в града, като по този начин им дават шанс да си изберат какво да видят след това, или ако са тук за малко, да поискат да дойдат отново. Понякога групата наброява един-двама, но в повечето случаи се пред Съдебната палата се събират около тридесет, дори петдесет души! 

Често към групата се присъединяват индивидуални туристи, които казват: „Ние не обичаме такива турове, но този страшно ни харесва”. Към столичната обиколка се присъединяват бизнесмени, бек пекъри (пътешественици с раници), участници в международни конференции…
 
 
                                             Католическият храм „Св. Йосиф”
Групите, които два пъти на ден обхождат центъра на София, са се превърнали в част от столичния пейзаж.
Маршрутът, като за десерт, завършва пред „Александър Невски 
Преди това обаче чужденците разглеждат римските останки край хотел „Шератон”, смяната на караула пред президентството, художествената галерия, градинката пред Народния театър с красивите фонтани и с обособения кът за шахматисти. 

Случва се да  спрат, за да изиграят партия шах на открито. Чуждоземците са впечатлени от минералните извори, които бликат в центъра на двумилионната ни столица . Втурват се да пият от чешмите  и не могат да се начудят, че в сърцето на града има такова богатство !
 
 
  Според чужденците София е 
един от най-зелените градове, в които някога са били.
Оказва се, че всичко, което за нас българите е негативно, за повечето гости на София е екзотично
Често питали гидовете защо има дупки по тротоарите и за други неща, с които сме свикнали. Но пък им допадало, че в София няма толкова много туристи и е сравнително спокоен град . Любопитство буди и наслагването на различни исторически периоди, които съжителстват помежду си. 

В същото време София няма обособен исторически център, както в други градове. Навсякъде историята съжителства рамо до рамо със съвремието.
 На туристите им харесва и неповторимата  комбинацията от планина и минерални води.
Но това което най-силно ги впечатлявало, твърдят доброволците от Free Sofia Tour , били столичните паркове. В очите на чужденците София тъне в зеленина  / с което повечето от нас определено не биха се съгласили./ Нещо повече – голяма част от тях споделят, че това е един от най-зелените и чисти градове, в които някога са били! БНР.
 
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Павел Баня – съчетайте полезното с приятното

Veneta Nikolova

Велико Търново е шампион по туризъм ГАЛЕРИЯ

Veneta Nikolova

Костенец – природа, история и релакс до дупка

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!