Image default

Огненият Тутракан или да се влюбиш в града на залезите

Тутракан е синоним на зеленина и вода, на екзотични растения, красиви скулптури и навяваща покой гледка към пустеещите отсрещни брегове.

Това е градът на огнените залези, на лодкарите и рибарите и едно от най-магнетичните места по българското поречие на Дунав. Фотографите го обичат заради гледките към реката, особено привечер, когато слънцето обагря водата във всички нюанси на червено и охра. Тутраканци отдават почит на слънцето и реката със специален летен фестивал под наслов „Огненият Дунав“, както и с традиционния рок фест „Джулай морнинг“, когато хиляди се събират на брега, за да посрещнат първия юлски изгрев.

Но жителите на „огнения град“ имат още с какво да се гордеят. Не става дума само за миналото, когато Тутракан е бил балкански шампион по риболов и лодкостроене, но и за настоящето.

Вижте моя видеоразказ за Тутракан и неговите забележителности, както и срещите ми със сладкодумната Анка Монева от рибарската махала, майстора на мрежи Румен Тросков и гостоприемния Милен, който ни изпържи риба в 100-годишен тиган.

 

 Ето 6 причини да посетите Тутракан :

 

1. Старата рибарска махала

Това е единственото място у нас където можете да попаднете в рибарска махала от 18-19 век и да се запознаете с житието и битието на някогашните дунавски рибари и лодкари.  Срутените рибарски къщички по крайречната улица бяха възстановени по европейски проект и днес посрещат туристи от страната и чужбина.  В двора на работилницата за мрежи се заговарям с Румен Тросков – последният майстор на мрежи и на дървени лодки в града. Наследил е занаята  от дядо  си, а сега синът му поема щафетата.

Тутракан рибарската махала

„Ето, виждате ли тази мрежа? Аз съм я плел. Отне ми цели 4 години. Дали ние, рибарите сме търпеливи хора? Вие как мислите, че се плете това нещо на ръка? Трябва много спокойствие. Започна ли да плета, забравям всичко, успокоявам се.“- разказва бай Румен. Прашната уличка на рибарската махала завършва на малко пристанище, известно като рибната борса. Оттук можете да си купите пресен, току що уловен шаран, сом и други дунавски риби. Както и да направите чудесни снимки на прибиращите се от риболов местни рибари.

Що е то тутраканка ?

Гордостта на местните е т.нар. тутраканка. Този стар модел лодки е конструиран така, че да пори вълните с необичайна скорост, благодарение на перфектната си хидродинамика.

Тутраканка
Лодка тутраканка в двора на архитектурния комплекс

В рибарската махала е имало 7 работилници за производство тутраканка. Майсторите не са смогвали с поръчки както от страната, така и от чужбина , научаваме от сладкодумната Анка Монева – аниматор в архитектурния комплекс „Рибарска махала“, която с удоволствие ни разведе из къщите-музеи.

2. Тутракан – рибарско селище със славно минало

В Тутракан годишно са спирали около 400 кораба. Те са идвали от Австрия и Унгария . Доставяли са стоки от цяла Европа, а местните са изнасяли риба и зърнени храни. Хиляди тонове риба, уловена от тутраканските рибари, са стигали до европейските пазари и чак до Русия и Париж! „Реката – това е един мост към други народи и култури. Някога тутраканчани много са пътували. Затова Тутракан е бил рибарско селище от градски тип“ –  твърди Анка. В това се убедихме, докато разглеждахме експозициите в етнографския музей, съдържащи красиви и модерни за времето предмети на бита и дрехи по последна парижка мода.

Тутракан рибариИ една интересна подробност, която аниматорката на комплекса ни разказа – До  1954 г. Дунав е замръзвал с дебелината на леда метър и половина.  Хората спокойно преминавали от единия до другия бряг, дори играели … хокей. Защото водата била чиста и лесно е замръзвала. През зимата по леда от отсрещния румънски бряг идвали музиканти, т.нар. лаудари и в рибарската махала, е ставало много весело и оживено. Мъжете се завръщали от сезонния риболов и така студените месеци преминавали в плетене на мрежи, в поправка на лодките, на бъчвите с вино и с музиката на румънските лаудари. / Още за славното минало и настояще на Тутракан, вижте тук !  /

3. Архитектура в европейски стил

Докато се разхождахме в центъра на Тутракан, не спряхме да се възхищаваме на красивите фасади на сградите, повлияни силно от европейската архитектура от средата на 19 век. Особено красива е сградата на историческия музей, който проследява хилядолетната история и бойната слава на града. На централния площад се намира бившата прогимназия или т.нар.

Обреден дом с красивата реставрирана фасада.  От 19 век  датира и трикуполният катедрален храм „Свети Никола“, който посреща минувачите в началото на рибарската махала. Сред тутраканските архитектурни шедьоври в европейски стил е и обявената за паметник на културата сграда на

4. Единственият Музей на дунавския риболов и лодкостроенe

Това е най-известната местна забележителност. Още от входа ви посреща лодка тутраканка, превърнала се в символ на града.  Богатата експозиция е подредена в 7 просторни зали, които представят автентични риболовни уреди от дълбока древност до началото на 20 век.

Музей на дунавския риболов и лодкостроене И разбира се, специално място е отредено на лодкостроенето, което се развива още от римско време по тези земи. Музеят е включен в Стоте национални обекти  и е единствен по поречието на Дунав.

5. Огнените залези и крайдунавският парк

Всеки дунавски град има своя красив крайречен парк. Тутракан може да се похвали с една от най-атрактивните крайдунавски алеи. Летен амфитеатър, скулптури, детски площадки, както и един позавехнал торпеден катер, поставен на постамент по време на соца в знак на „нерушимата вечна дружба между НРБ и СССР“. На алеята са монтирани и пейки от които да съзерцавате огнените залези до насита.

Тутракан гледка към Дунав

Тутракан крайдунавския паркПарка в ТутраканПонеже Тутракан е известен като града с най-красивите дунавски залези, е добре да се въоръжите с фотоапарати и всякаква снимачна техника и да се позиционирате на алеята. Яркото зрелище, което се спуска над реката в края на деня е неповторимо. С други думи – простор, тишина, синева и стрелкащи се ниско над водата птичи ята или просто романтика безкрай.

6. Тутраканска рибена чорба и други глезотии

Тутраканци знаят 1001 начин да ловят, да осоляват, да съхраняват и да готвят риба. В тукашните заведения се приготвят най-вкусните рибни чорби и всякакви сладководни рибни шедьоври. Ние избрахме едно симпатично ресторантче в рибарската махала.

рибар Дунав Тутракан

Поръчахме си нещо по-семпло – пържен шаран и сом. Собственикът Милен ни ги приготви за нула време в над 100 годишен тиган – така ставали по-вкусни. И наистина това беше истинска радост за небцата ни.

Вместо заключение:

Тутракан е разположен на хълмист терен с лице към реката. Това е малък, топъл , уютен град, който те кара да забавиш крачка и да се насладиш на мига и на малките неща в живота. Тук, зад всеки площад, зад почти всяко кръстовище или уличка, ти намигват сребристите отблясъци на Дунава, а от рибарската махала долита мирис на пържена риба.  Едно от най-вълшебните, неповторими и все още непознати кътчета на България!

Рибната борса Тутракан
Рибната борса в рибарската махала

Още идеи за крайдунавски приключения вижте тук!

 

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме като се абонирае за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на Тутракан. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!


Booking.com

 

Други статии

7 идеи за семеeн уикенд в село Чавдар и наоколо

Veneta Nikolova

7 идеи за необикновени разходки около Варна

Veneta Nikolova

БДЖ емоции с теснолинейката Септември – Добринище

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!