Image default

Топ 9 на най-красивите плажове на Тасос

Тасос, тази мечтана дестинация за хиляди българи, желаещи да почиват сред зеленина, лазурни води и ласкави плажове, отстои само на 400 км. от София. От Керамоти взимате ферито и след около 30 – минутен преход  акостирате на пристанището на столицата Лименас. Това, което най-много ми харесва тук е зеленината и планинските селца, накацали по склоновете и притихнали сред маслинени и иглолистни горички. Вижте: Планинските села на Тасос – от другата страна на Родопа

Тасос не е само знойни плажове, сувлакита и узо. Вижте моя видео разказ за някои от най-красивите кътчета на острова:

Но хората са най-вече очаровани от красивите плажове на Тасос. За разлика от друга популярна дестинация, като Ситония, например, тук няма толкова много пясъчни плажове. Повечето са с по-едър грубоват пясък или направо са си каменисти. Но пък са заобиколени с невероятна зеленина и красиви скали. Е, разбира се на острова ще откриете и отлично поддържани пясъчни плажове с неотменните чадъри и барчета. Но нека отсега направим една уговорка.  По отношение на ПЯСЪКА – той никъде не може да се сравнява с нашенския фин като звезден прах Черноморски пясък, който за жалост, падна жертва на бетона ! /Но това е друга тема/.

Защо ми харесва да летувам на Тасос ли?

Защото е остров. Тук се чувствам откъсната от останалата част на света… и от грижите си. Има и още едно предимство. Ако изберете северната част на Тасос, ще може да плажувате чак до 21 часа. През юли слънцето тук залязва горе-долу по това време.

Освен това на Тасос ще намерите всякакви възможности за водни спортове, разходки с корабчета около острова /цената им средно е около 30 евро/, обиколки със скутери или джипове, конни преходи и т.н.

Плажове на Тасос
Пътят към плажа в района на село Калираки

Така че ако обичате природата и искате да се усамотите на някой романтичен залив, за да зареете поглед в синевата, потърсете по-дивите и недостъпни крайбрежни кътчета. И още една препоръка – най-доброто време за почивки тук е късната пролет и ранната есен, когато островът не е толкова населен и можете да се насладите пълноценно на природата и местното гостоприемство.

Ето и някои от най-красивите плажове на Тасос

 

1. Livadi Beach  / Ливади бийч/ 

Разположен е в района на манастир „Св. Архангел Михаил“, който е кацналия високо в скалите . Гледката е особено впечатляваща когато пътувате към плажа от гр. Лименария. От серпентините на шосето, което рязко се спуска в ниското и после започва да се вие нагоре към манастира, ще видите спираща дъха гледка. Там долу, на фона на лазурната вода и сребристите корони на маслинените дръвчета,  се откроява пясъчната ивица на „Ливади“. През последните години плажът няма стопани, за радост на любителите на дивото плажуване /към които се причислявам и аз/.

Плажове на Тасос - Ливадис 5
Гледка от манастира „Св. Архангел Михаил“ към Ливадис

Ала това лято дори не можахме да стигнем до плажа с автомобил, защото черният път, който отвежда до него, беше разкопан и като че ли… преграден.

плажове на Тасос- Арсанас
Плажът Арсанас

Затова пък открихме нови указателни табелки. Те упътват дошлия да плажува на диво турист към оборудвания с всички удобства плаж Arsanas Beach, заедно с  прилежащия към него ресторант. Тук е пълно с туристи, които сърбат фрапето си и се наслаждават на красивата гледка към отсрещния пустеещ „Ливади“.

 

2. Marble Beach /Мраморният плаж/

Намира се съвсем близо до столицата Лименас. До него се стига по 3 -километров черен път. А това което го отличава е белотата на плажната му ивица на фона на изумрудените води. Както се досещате от името му Marble Beach се намира край мраморна кариера.

плажове на Тасос - Marble beach 2
Екзотичният Marble beach

Плажът е  целият покрит с обли мраморни камъчета, които се спускат и към морското дъно. Имаш чувството , че си попаднал на тропически остров. Разбира се за удоволствието ще трябва да отделиш по 10 евро на шезлонг, но преживяването си струва. Предлагат и се всякакви напитки.

 

3. Solonikios Beach /Солоникиос бийч/

Викаме му Хипстерският плаж, защото предлага „арт“ атмосфера и chillout музика. Това е един от любимите ми плажове на Тасос. Живописният залив е разположен недалеч от гр. Потос.  После трябва да преодолеете около 3 км. прашен коларски път, който пресича маслинена горичка.

плажове на Тасос - Солоникиос 2
Плажът Солоникиос е едно от култовите кътчета на Тасос

Можете да изберете удобните плажни легла /beach beds/ срещу такса от 10 евро или да разпускате под естествената сянка на близките иглолистни дръвчета. Основното предимство на Солоникиос е пясъкът. Тук той е червеникав и е сравнително фин и мек –  почти може да се сравни с този по нашите плажове. Разбира се и тук напоследък бизнесът си казва думата и въпросните плажни легла завземат все по-голяма територия от плажа за сметка на зоната за свободно плажуване. Но пък това лято, покрай ковид кризата, Солоникиос пустееше – за наша най-голяма радост.

 

4. Giola /Гьола/

Гьола представлява …гьол с кристално бистра вода насред скалите близо до морските вълни. Това дивно природно явление се е превърнало в туристическо лого на Тасос и е изобразено навсякъде по рекламните диплянки за острова. Преди години мястото беше диво и достъпно единствено чрез една стръмна козя пътечка, която преодолявахме в най-големия пек.

плажове на Тасос - Гьола
Гьола е една от най-известните местни забележителности

В наши дни тук ври и кипи от народ. Ще го откриете лесно – разположен е на 3 км от главното шосе, което опасва целия остров. Има указателна табела, както и обособен паркинг. Не очаквайте на Гьола  да откриете пясък или чадъри.  Но ако искате да се разхладите в бистрите води на скалния басейн никой няма да ви спре. Гьола е отделен от морето чрез тънка скалиста преграда , отвъд която се разстила безкрая на синевата.

 

5. Плажът между Скала Рахони и скала Принос

Това е един от най-ласкавите плажове на Тасос. Крайбрежната ивица, свързваща симпатичните селища Скала Рахони и Скала Принос, е покрита с пясък и продължава с километри. Тук- там дискретни крайморски барчета с чадъри и шезлонги се редуват с обширни свободни зони, където може да проснеш хавлията си и да забравиш на кой свят се намираш. Този плаж има основно предимство – великолепните иглолистни дръвчета, чийто клони, надвесени над пясъка ,осигуряват сянка и живителна хладнина и през най-горещите дни.

плажове на Тасос Скала Рахони 4
Плажът на Скала Рахони – недокоснато от масовия туризъм местенце

А рано сутрин сянката им се гони с морските вълни.  Красота! Тук слънцето сякаш не иска да залязва. През лятото човек може да се наслаждава на гальовните му лъчи чак до 21 часа, когато най-сетне огнената топка плавно се спуска към нощното си леговище. Точно тогава морската вода е най-топла и спокойна. Това е най-благодатното време за морски бани.

 

6. Pacchis Beach /Пахис бийч/

Разположен е на около 9 км. от столицата Лименас. Пада се малко преди Скала Рахони. Това беше един от любимите ни плажове на Тасос преди да се пренасели с туристи. Причината ? И тук зелени дръвчета благосклонно са се свели ниско над плажа с фин пясък, осигурявайки плътна сянка през целия ден.  Мястото е закътано, а водата е бистра и топла. Пакис бийч се намира близо до елитен местен хотел. Разполага с бийч бар и всички удобства за съвременния консуматор.

плажове на Тасос - Пакис
Плажът Пахис се отличава с финия си пясък

Но през годините търговската зона започна постепенно на се разраства и шезлонгите се умножиха. Това лято не бяха оставили никаква свободна зона за хора, които обичат да опнат хавлия и да легнат на пясъка, за да усетят топлината и енергията му. Въпреки това мястото е много красиво и препоръчвам да го посетите извън активния сезон, когато плажните съоръжения още не са поставени и можете да се насладите на непосредствения досег с природата.

 

7. Skala Maries Beach /Плажът на Скала Мариес/

Скала Мариес е живописно рибарско селище с типичните средиземноморски къщи , накацали по стръмния бряг. В центъра на селото, близо до таверните и местните магазинчета за риба и за какво ли не, има приятен плаж.

Плажове на Тасос - Скала Мариес 4
Скала Мариес е колоритно рибарско градче с уютни плажове

Но ви препоръчвам разположеният до селото малък залив, дълбоко врязан в сушата. Понеже е защитен от ветровете, изумрудените му води са винаги тихи и спокойни – за радост на семействата с малки деца. Мястото е закътано сред стръмни скали, обрасли в зеленина. И разбира се, наоколо се простира неотменната маслинена горичка.

 

8. Limenaria Beach /Плажът на град Лименария/

Лименария е вторият по големина град на Тасос. Отсреща се виждат планинските върхове на полуостров Атон с недостъпната за нас, жените  Света гора.

Плажове на Тасос Лименария 1
Плажът на Лименария – вторият по големина град на острова

На запад от Лименария се простира двукилометров плаж с редуващи се пясъчни и каменисти участъци, с приятни плажни барчета и диви кътчета за плажуване. Хубавото е, че плажът е просторен и никога не е пренаселен с хора. Ако обичате широките пространства и покоят – това е вашето място.

9. Skala Potamia Golden Beach /Златният плаж край Скала Потамия/

Това е един от най-известните плажове на Тасос. Разположен е в най живописната част на острова. Тук, в небето, са се стрелнали едни ат най-високите му планински върхове / първенецът на Тасос е  вр. Ипсарио -1204м./. А долу, в нозете им, се е разгънала дълга пясъчна ивица, която посреща гостите на туристическото селище Скала Потамия.

Плажове на Тасос - Голден бийч 1
Голден Бийч

Предлагат се всякакви възможности за плажни и водни спортове. Сувенирните магазинчета, барчетата и ресторантите преливат от туристи. Това е най-пъстрата и оживена част на острова. Затова наподобява най-много на нашите черноморски  курорти. Не случайно тук преобладава българска реч, свистят гуми на BMV-та , карани от „нацепени батки“ и т.н. Но всичко е някак по-подредено, по-чисто и приветливо. Да не говорим за бистрата морска вода и зеленината наоколо.

И няколко любопитни подробности:

Нашенецът навсякъде изпъква със своето присъствие, включително и тук. Не съм виждала други туристи с такова самочувствие да „си присвояват“ свободни пясъчни територии по време на целия им престой.  Как ли? Като забият в една или две редици от 3 до 6 чадъра на плажа и ги оставят така до края на ваканцията си. Подобно на сърдити войни, дръжките на чадърите денонощно бдят някой случайно да не припари наблизо и да наруши правата на собствениците им. Явно това е масов  нашенски патент.

Всъщност през последните години огромният наплив на български и други балкански туристи започва да променя облика на местния туризъм.

Плажове на Тасос - Голден бийч 2
Водата на Голден бийч е спокойна и бистра, както навсякъде в Тасос

Колко диви, недокоснати от човешка ръка местенца, в т.ч. и любими райски заливчета на Тасос бяха застроени с луксозни хотели !!  Предпочитам да не ги изброявам.

Собствениците на плажни барчета започнаха да увеличават цените на задължителните напитки, срещу които може да ползвате чадър и шезлонг. На някои места вече открито се налагат такси от 10 и повече евро за ползване на шезлонг.

През това лято, въпреки ковид епидемията, с недоумение установих, че още повече са почнали да сгъстяват чадърите и шезлонгите за сметка на свободните зони за отдих, където безплатно да си опънеш хавлията и да се радваш на слънцето, вълните и вятъра в косите!

Вместо заключение:

Тасос е невероятно красив, уютен и гостоприемен остров. Затова все повече българи го предпочитат за лятната си ваканция. Струва си да го обиколите целия. За целта тръгнете  в посока, обратна на часовниковата стрелка, така че да се движите в автомобилното платно откъм бреговата ивица. Обиколката на острова е около 100 км. . За един ден ще може да разгледате част от плажовете му и да се изберете някой по ваш вкус.

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova
Плажове на Тасос
Това лято плажът Солоникиос пустееше

.

 Вижте къде да отседнете на остров Тасос. За по-изгодни оферти използвайте филтъра на търсачката.Booking.com

Други статии

Планинските села на Тасос – от другата страна на Родопа

Veneta Nikolova

Алберобело – да се изгубиш в царството на трулите

Veneta Nikolova

Мистерия в Средна гора – Кутела и как да го откриете

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!