Image default

Стани майстор за един ден!

 Народните занаяти у нас са все още живи, а занаятчиите с готовност предават своите умения на всеки, който желае да развие творческите си заложби. И да стане майстор за един ден!

Да изваеш красив глинен съд със собствените си ръце, да си изплетеш меки и топли терлички, да изтъчеш пъстър родопски китеник или да изковеш изящен меден свещник…
На хората, които никога не са се занимавали с ръчен труд, това може да се стори непостижимо. Или ачинание, изискващо много опит и умения. Оказва се обаче, че стига да искаш, няма невъзможни неща.
Единственото условие е да се запишеш в някой от  курсовете за усвояване на традиционни български занаяти.
Все повече наши и чужди туристи го правят. И остават доволни от крайния резултат.

 
© Снимка: Венета Николова
Грънчарските ателиета в град Троян и близките селища са търсена атракция сред туристите.
 
Обученията се провеждат в зависимост от характерните за съответния регион занаяти.
Ако искаш да се пробваш на грънчарското колело, най-доброто място е Троян
Заедно с красивата природа и възможностите за пешеходни преходи в Балкана, градът е известен със своята керамична школа. Троянските майстори са признати у нас и в чужбина със своето изкуство, в което умело се преплитат нови и стари технологии.
В някои  грънчарски ателиета се обучават не само бъдещи професионалисти, но и хора, за които глината е начин да изразят творческите си заложби. Случва се туристи, случайно попаднали в града, да останат за няколко дена, за да съчетаят почивката си с уроци по грънчарство.
Обучението се провежда в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в близкото село Орешак под вещото ръководство на опитни професионалисти.
 
Ако пък обичаш да се разтоварваш от стреса, като си дялкаш фигурки от дърво, не пренебрегвай този съзидателен порив!
Вероятно в теб напират скрити художествени заложби, които би могъл да развиеш в старопланинския град Трявна – „Меката” на дърворезбарството у нас. Разходи се по улицата на занаятите! Тя е душата на града ! Надникни в някое дърводелско ателие! Ще видиш как дървото оживява в приказни слънчогледи, лалета, слънца и гроздове в ръцете на тревненските майстори. В някои от тези ателиета се провеждат и ускорени курсове по дърворезбарство за начинаещи.Но най-добри възможности за усвояване на традиционните занаяти предлага архитектурно-етнографският комплекс „Етъра” край град Габрово.
Това е действащ музей на открито, който предлага демонстрации на живо на над 26 нашенски занаята. Там посетителите проявяват най-голям интерес към усвояването на старите технологии, свързани с тъкачеството, грънчарството, бакърджийството, кожухарството, изработването на музикални инструменти, и пр.
 
Концепция за обучение предвижда период от десетдневен курс до еднодневни демонстрации  в зависимост от това с какво време разполагат туристите. Заниманията се провеждат в рамките на 4 часа на ден. Първо се преминава през историята на занаята. После се показват специфичните техники. Гостите споделят, че не е толкова трудно да бъдат усвоени някои от тези занаяти, стига да си упорит, да притежаваш усет за красота и известна сръчност.
 
Жените се насочват към т.нар. домашни занаяти
В миналото те са запълвали времето на българката. Това са  плетенето, бродерията, тъкачеството, боядисването на тъканите с естествени багрила, изработването на гайтанена украса и пр.
Мъжете пък са привлечени от неудържимата сила на огъня и водата – за тях е хлопкарството, бакърджийството, стругарството и ножарството.
Хит е едно старинно изкуство, което може да бъде усвоено единствено в Етъра – плетене с царевична шума. 
 
Благодарение на музейните специалисти и продължителните проучвания, майсторите успяват да възстановят  това старинно домашно занятие. и от няколко години то присъства като демонстрации и обучение в „Етъра“. В миналото с царевична шума се е плело както на ръка, така и на стан. Сега гостите се обучават как да си направят различни изделия : подложки за чаши и чинии, постелки пред врата и пр.
 Тънкостите на старинни български занаяти могат да бъдат усвоени и в етнографския комплекс на Златоград, в архитектурния резерват Боженци и село Арбанаси и на още няколко места в страната.
В родопското село Могилица например навитаците се учат да плетат шарени терлици
В някои къщи за гости са запазени стари станове. На тях домакините им показват и как да си изтъкат черга или функционална торбичка за ежедневието.
По-творчески настроените туристи отсядат и в град Сандански. Там, под ръководството на дипломирани художници, ентусиастите рисуват икони по каноните на мелнишката иконописна школа. Те зработват и декорират витражи. Или оставят собствената им фантазия да се завихри върху платното, сътворявайки великолепни, изпълнени с емоция пейзажи от красивата българска природа. 
 

Венета Николова. Пътешествия без край

Други статии

10 идеи за приказни пътешествия в България

Veneta Nikolova

9 идеи за приключения сред Белоградчишките скали

Veneta Nikolova

Bulgarian cosmetics – a worthy competitor to world famous brands

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!