Image default

Легендарното село Свежен, където паметта е жива – 7 причини да го посетите

Китното Село Свежен е едно от местата в България, които не могат да ви оставят безразлични. Тук, на около 35 км. от Калофер, в сърцето на Сърнена Средна гора, човек потъва в прегръдката на миналото.

Свежен е магия, която те грабва още щом спреш в центъра му и пред теб се разгърне следната картинка: тесни стръмни улички, виещи се нагоре по чукарите с накацали по тях къщурки, увенчани от килнати керемидени покриви, а на преден план – силуетът на старата църква „Св. Св. Петър и Павел“.  В подножието пък погледът се спира на паметника на легендарния полк. Владимир Серафимов с лице към общината и смесения магазин. Истинска идилия, навяваща покой и усещане за безвремие!

В това видео ще ви разходя из с. Свежен, ще ви срещна с художничката Яна Стоилова, както и със собственика на смесения ретро-магазин на селото и още …:

Днес Свежен продължава да е будно село с активен обществен живот. Хората тук не са изгубили връзката с миналото, както и желанието да продължават напред.

Свежен е село с легенда

Според нея средногорското селце е основано от болярите на цар Иван Шишман. Те били принудени да предадат Кера Тамара, сестрата на последния български цар, на турския султан Мурад. Идеята била да се умилостиви османският нашественик или поне да се спечели време. Но болярите потънали в дълбока скръб и угризения от постъпката си, затова решили да не се връщат в Търновград и се скрили в гори Тилилейски, където основали свое селище -днешното Свежен.

село Свежен

И няколко любопитни подробности за миналото на селото

До 1934 г. Свежен се казвало Аджар. В най-добрите си години то наброявало 5 хиляди жители и … 26 кръчми, както и … единственото по онова време отрезвително дружество. Основният поминък бил розопроизводството.  Аджарци също така произвеждали гайтани и шаяк. Шиели дрехи за турската армия, благодарение на което част от тях забогатели и  построили кокетни къщи.

Свежен АджарПреди Освобождението в Аджар се подвизавали безстрашни воеводи. В селото често се отбивал самият дякон Левски. Тук той се сгодява фиктивно за местната хубавица Гена. Според мълвата двойката прекарва седем романтични дни и нощи в т.нар. Чорбаджи-Вълковата къща. След което пътищата им се разделят завинаги.

 

Ето 7 причини да посетите китното средногорско село Свежен

 

1. Село Свежен е обявено за архитектурен резерват

Около 130 стари къщи в Свежен са обявени за културни паметници, включително и сградата на старото училище от 1880 г., което обаче отдавна е закрито. Част от тези красиви постройки са накацали по главния път, който следва коритото на река Свеженска.архитектурен резерват СвеженНякои са добре поддържани, но други отдавна са изоставени и тънат в разруха. Характерните тукашни сгради са двукатни. Първият етаж е от камък, а вторият – от дърво. Има и по-нови постройки, които обаче следват старите строителни традиции.

2. Серафимовата къща пази духа на някогашните си обитатели

Полк. Владимир Серафимов бил командир на 21-ви средногорски полк по време на Руско-турската война. Известен е като освободителя на Средните Родопи от Османско иго. Роден е в Аджар през 1860 г. , а родният му дом е възстановен и превърнат в музей с прилежащ информационен център.Къщата-музей е близо 300-годишна, построена е от черен дъб. Средната стая е с пръстен под и е напълно автентична ! В гостната има мусандри /долапи/.

къщата на полк. Владимир СерафимовСерафимовата къща в Свежен

В един от тях е скривалището с тунел, който е извеждал Левски и неговите съратници извън двора на къщата, научавам от Яна Стоилова, уредничка на музейния комплекс. Тя ми показва и типичния за старите средногорски къщи прозорец на тавана, който бил без стъкло, но с плъзгащ се капак, наподобяващ съвременния шибедах на автомобилите. Разглеждаме и обгорения със свещ надпис на дървения таван „Написано е 1876 – това е годината на Априлското въстание и една година преди опожаряването на селото от турците“, обяснява Яна.

 

3. Опожареният храм  „Свети Георги“ или каквото е останало от него

Свежен "Свети Георги" двораРеставрираните останки на някогашния храм се намират в непосредствена близост до Серафимовата къща, като част от музейния комплекс на Свежен. Някога тук е имало манастир. Ала през 1877 г. турците изгарят до основи църквата, заедно с манастирските сгради. Оцелява единствено старото клепало с надпис 1862 г.. В двора има и костница на загиналите монаси.

4. Аджарската книжовна школа, която не отстъпвала по нищо на търновската

аджарса книжовна школа

През XVII -XIX век към манастира е процъфтявала книжовна школа, която разнасяла навред славата на Аджар. Тук са били  създавани църковни ръкописи. Монашеските килии били разположени в двора на сегашния музеен комплекс. Аджарските монаси били изкусни калиграфи. Те създали уникални четириевангелия, аджарски дамаскин, рилски дамаскин… Това са все книги, писани XVII век. Най-старата е от 1634 г.. „ Монасите били и майстори илюстратори и орнаментатори, сами са си правили мастилата, подвързвали са книгите с кожа и с дърво.“- разказва Яна Стоилова.

И „Ян махала“, където всеки може да усвои тънкостите на калиграфията

Свежен По професия Яна е художник. През лятото тя води курсове по рисуване и калиграфия в творческата работилница „Ян махала“ в Село Свежен. В групите всеки може да се научи да изписва красиви букви с туш или с гъше перо по подобие на преписвачите от някогашното средногорско село Аджар. „Искаме да възродим тази стара традиция и да я предадем на следващите поколения“ –  казва художничката.

5. Църквата „Св.св. Петър и Павел“ на централния площад

През 1877 г. турската войска напада и плячкосва село Аджар.  Освен това избива над 650 местни жители, сред които и много деца. Част от селото било превърнато в пепел. Църквата „Св. св. Петър и Павел“ , построена през 1864 г., не прави изключение. От пожара оцеляват само стенописите по тавана на църквата.

Свежен "Св.св. Петър и Павел"На пода пък се е запазила мраморната плоча с двуглав орел, поставена там в знак за благодарност към Вселенския патриарх, който издействал разрешение в Истанбул за построяване на такава голяма църква. В наши дни тя е реставрирана и се кипри на малко възвишение на централния площад на Свежен, в чието подножие пък се намира паметникът на полк. Серафимов, който посреща гостите на селото. Отсреща попадаме на още една атракция.

Свежен паметникът на полк. Серафимов
Свежен 2

6. Хоремагът, който е и ретро-музей

Собственикът, Иво Тавитян е бивш археолог и настоящ родолюбец и краевед. От години той събира стари предмети от селото и околията и ги реставрира, за да възкреси спомена за една отминала епоха. Част от тях са изложени в неговия смесен магазин, разположен на централния селски площад. Тук всяка вещ си има история. До хранителните продукти, ловджийските принадлежности и предмети за бита., се мъдри старо радио, избелели пощенски картички, снимки на видни аджарски общественици от миналото, ретро грамофон с фуния и други реликви от славното история на селото.

7. Свежен, като изходен пункт за преходи до тракийски светилища в Сърнена Средна гора

Сърнена Средна гора

В околностите на селцето има няколко мегалитни обекта, притихнали от хилядолетия в гънките на планината. Някои от тях все още не са изследвани от науката и са скрити далеч от хорските погледи, но други са проучени и са лесно достъпни. Сред тях са тракийският култов комплекс Змейовият полог съвсем близо до Свежен, както и Люляковото Светилище, до което има изградена еко пътека. Като цяло тази част на Сърнена Средна гора е неизследвана от масовия туризъм и докато се скита човек по обрасли в храсталаци пътечки и се диви на красиви гледки към отсрещните била, се чувства като истински Индиана Джоунс, попаднал на края на света.

Още идеи за разходки близо до Свежен вижте в Сърнена Средна гора пази тайната на Люляковото светилище

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

 

Аджар

Вижте къде да отседнете в района на село Свежен  :

Booking.com

Други статии

Село Солища или романтика в бяло

Veneta Nikolova

Свиленград като свила, малеби и пътешествие във времето

Veneta Nikolova

Ковачевица – каменна приказка на 500 години

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!