Image default

Удивителното село Долене – най-добре пазената тайна на Огражден планина

 Не е за вярване, че в България, буквално насред нищото, съществува подобно място! Долене е село – мечта, на което бихме искали да приличат всички български села. А именно – чисто, подредено, добре поддържано, с каменни къщи и дувари, с водни каскади и фонтани, с окосена трева и най-вече – цялото потънало в цветни лехи. Единственото, което му липсва може би са … жителите. Защото тук, постоянното население се свежда до има – няма 10-на души, предимно възрастни жени. Останалите са приходящи – или работници, които садят, прекопават и поливат зелените площи, или малцина туристи, като нас, попаднали случайно в този райски кът и не можещи да повярват на очите си.

Вижте краткото видео от вълшебната ми разходка в село Долене в Огражден планина!

 Е, няма такова село ! Това паралелна реалност ли е?

 Точно това си помислих, след като отминахме красивата табела в началото на Долене, спряхме се за малко, почти като хипнотизирани от удивителната гледка към отсрещните планински ридове, отминахме първите спретнати каменни къщи, подредените като войници лехи с градински цветя и стигнахме до централния селски площад, където ни очакваше красив градински фонтан. Оттук, накъдето и да насочиш поглед, мигаш и не вярваш. Това българско село ли е? Отговорът е – да, по-българско от което и да е друго – неповторимото село Долене!
село Долене Петрич

 Как стигнахме до Долене

Долене е петричко село, внимавайте да не го объркате с Долен в Западните Родопи. Намира се на 10-на  километра от границата ни със Северна Македония и на  22 км. от град Петрич. Разположено е живописно в по-високата част на Огражден – една от най-дивите и малко изследвани от туристите планини в България. Нейният първенец – вр. Огражденец   (1747,6 м. ) се намира в Северна Македония. Не много далеч от Долене, пък се издига Билска чука (1644 м) – най-високият връх на планината на българска територия.

Пътят за Долене минава през село Първомай. След което започва изкачването нагоре и нагоре по склоновете на Огражден. Гледките, коя от коя по-безбрежни, се редят една след друга и ние непрекъснато спирахме, за да снимаме, заради което пътуването ни отне повече време. На места обаче асфалтовата лента се стеснява, има много завои, както и разбити участъци. Самото село се намира на 700 м. надморска височина.
село Долене водна каскада

Кой стопанисва село Долене?

В късния летен следобед, селският площад пустееше. Не забелязах признаци на живот и от селския ресторант. Затова, когато ненадейно се появи един човек, веднага се втурнах към него, за да го разпитам – какво е това село?? Ала отговор не получих.

Долене в Южна България Впоследствие разбрах, че съм разговаряла с местния предприемач и т.нар. благодетел на селото.  През 2018 г. той се захваща с облагородяването на Долене с идеята да го събуди за нов живот. За целта ангажира хора от съседните населени места, които да възстановят част от къщите и да създадат въпросния атрактивен ландшафт.

петричкото село ДоленеПредприемачът, който е родом от Долене, финансира проекта със собствени средства и, доколкото знам, до момента няма парични печалби от това негово дело. Човекът накара дъщеря му да ме разведе из Долене и да ми разкаже за селото. Така , от дума на дума, разбрах че всъщност стопаните не желаят да популяризират това удивително място, по неразбираеми причини.. Затова ще уважа молбата им да останат в анонимност и няма да спомена имената им.
Иначе всеки е добре дошъл в този приказен кът на Огражден. На входа на Долене ви посреща табела със следния надпис: „Уважаеми гости, с посещението ви на село Долене вие подпомагате развитието на региона. Благодарим ви, за нас е чест“.

Долене българско село

Хобитско село, скрито от погледите

 Всичко тук е направено с усет и вкус, за да e красиво, за да радва хората. Част от къщите са рухнали, но тук-там зидовете им са укрепени. Други къщи пък са реставрирани напълно, но повечето са необитаеми. Изградени са от кирпич, камък, дърво и слама. Личи си, че професионалисти са проектирали зелените площи. Хризантеми, мушката, теменужки и други градински цветя, са засадени между зидовете. Модерна напоителна система осигурява капково напояване на цветята. Алеите са добре поддържани.

мост в ДоленеЗа идиличната атмосфера допринасят дървените пейки и мостчета, изкуствените водоскоци и  фонтани. Зелени килими, нашарени с цветя, образуват стъпаловидни градини, с разпръснати по тях малки каменни къщи, от които очакваш всеки момент да изскочи я някой елф или джудже. Долене е като хобитско село от приказките.

Църквата с цветята

Долене е разположено терасовидно по склоновете на планината, а в най-високата му част се издига църквата „Света Богородица“ . Тя е изградена през  70-те години на 19 век на мястото на предишен, вкопан в земята храм. В църквата са заложени 11 изображения на гълъби под формата на рисунки и малки фигурки. Така че човек може да ги потърси за свое удовлетворение! Аз открих около 4 ! Явно в селото цветята са открай време на почит, защото отвътре, цялата църква е изписана с пъстри флорални мотиви.

Подобни декорации откриваме и в  „Св. Георги“ на т.нар. „Манастира с Дяволите„ в съседното село Гега. Църквата на село Долене е дело на майстори от дебърската школа и е истинско произведение на изкуството.

Какво знаем за миналото на село Долене 

Долене е основано през  1570 г. Преди това се намирало на 3 км оттук. Ала чумата пристига и опустошава целия район. Оцелелите от набезите на неканената гостенка се преселват на отсрещния хълм, за да основат днешното село.

През периода 16-19 век Долене се славело със своя панаир – един от най-големите в европейските земи на Османската империя. За него споменава и пътешественикът Евлия Челеби. На панаира можело да се намери от пиле мляко, и дори се носят слухове, че продавали …  роби.

дюкян ДоленеВ най-добрите му години, Долене наброявало около 3 500 жители. В средата на 19 век в селото е построено училище с около 30-на ученика и един учител.

Дестинация за фестивален туризъм

 На няколко места са възстановени зидове и части от разрушени къщи, които са превърнати в открити сцени. Тук от време на време се канят фолклорни състави или занаятчии от околията, които демонстрират своите умения. В селския ресторант пък се провеждат кулинарни дегустации. В  деня преди посещението ни, жени от околията демонстрирали местни ястия от речни раци.

сцена на открито в ДоленеПовечето от тези инициативи, обаче не се огласяват от медиите. За тях знаят само ограничен кръг от хора, тъй като те се организират за местното население. В Долене засега няма къща за гости, където човек да отседне, но пък има ресторант, където да похапне. Е, ако извадите късмет, може случайно да попаднете на някоя седянка и така да се насладите на тукашните песни и вкусни гозби по рецепти на баба.

Вижте още едно приказно място съвсем наблизо: Чуриловският манастир край село Гега – истории за дяволи, грешници и жертвени агнета

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на село Долене. За по-изгоди оферти, използвайте филтъра!
Booking.com

Вижте как да стигнете до село Долене от Петрич  !

Други статии

Еменският каньон – да потънеш в зелената прегръдка на Балкана

Veneta Nikolova

Велинград – sanus per aquam

Veneta Nikolova

Чудесата на Португалия VIDEO и ГАЛЕРИЯ

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!