Image default

9 необикновени разходки из Лондон, които ще ви изненадат

Да речем, че вече сте имали възможност да се разходите из Лондон, разгледали сте основните забележителности на британската столица и, противно на очакванията, сте очаровани от града и сега желаете отново да го посетите. Защо „противно на очакванията“ ли? Защото Лондон е град който или много ти допада или никак. Хората или го обожават, или се възмущават от него, но никога, повтарям никога, не са безразлични.

Вижте краткото видео от последната ми разходка из Лондон през есента на 2023г.

Защо Лондон ли?

Преди да посетя британската столица имах резерви. Не бях чувала добри отзиви за града  – бил мрачен, сив, дъждовен, адски скъп, прекалено еклектичен от архитектурна гледна точка, англичаните били такива и онакива и т.н. и т.н. Еми не! Още щом стъпих на Уестминстърския мост, колкото и клиширано да звучи, ме връхлетя цялото великолепие и аристократизъм на някогашната имперска столица. Да, кралството доста богатства е позаграбило оттук-оттам.

из Лондон кварталът Ковънт гардън
Квартал Ковънт гардън

Но пък всеки може да разгледа напълно безплатно най-скъпоценните артефакти, довлечени от всички краища на света в British Museum или „Виктория и Албърт“ и други британски музеи, където те са събрани на сигурно място и грижовно се съхраняват. Но стига с оправданията ! 🙂   Просто градът край Темза е красив и точка! И ако за втори или трети път сте се запътили натам, вероятно ще искате докато се шляете из Лондон, да видите и преживеете нещо ново и различно.

Ако още не сте посещавали града край Темза вижте: Топ забележителности на Лондон или какво да видите за краткия си престой.

Полезни препоръки и сервизна информация за Лондон ще откриете тук –  Пишман туристи в Лондон ? Как да НЕ провалите мечтаното пътуване

Ето 9 идеи за необикновени разходки из Лондон

Shad Thames – да попаднеш в капсула на времето

Сигурно мястото ви е познато от филми или от снимки ? Добре дошли в квартала Shad Thames (Шад Теймс ) ! Някога го наричали „килера на Лондон“, защото на това място Темза е оформила своего рода воден джоб, който навлиза навътре в квартала. Тук, на левия бряг, някога са акостирали търговски кораби от цялата империя. Те пренасяли кафе, чай, подправки и какво ли не и са го стоварвали на естествено оформения кей. Затова във викторианската епоха решават да построят огромни складове за съхранение на стоки.

из Лондон Шад ТеймзТака се ражда кварталът Shad Thames, възпят в романите на Чарлз Дикенс, с мрачните улички и високите неугледни сгради, свързани помежду си с надземни пътеки, по които прехвърляли стоките от един склад в друг.

Шад ТеймзВ Наши дни Shad Thames е превърнат в шикозен квартал. Някогашните складове за стоки са ремонтирани и преоборудвани в скъпи кафенета, магазинчета, в луксозни хотели и ресторанти с изумителна гледка към реката. А кварталът е естествен декор на десетки продукции, като „Дневникът на Бриджет Джоунс“, „Хари Потър и орденът на Феникса“, серията „Само един свят не стига“ на Джеймс Бонд и т.н.

От крайречната пешеходна алея на Shad Thames се откриват приятни панорами към Темза и близкия Tower Bridge. Така неусетно стигнахме до кея St Saviour ( „Св. Спасител“) , откъдето товарните кораби влизали навътре в квартала. До ден днешен са запазени крановете, с които са прехвърляли стоките от корабите в складовете. В миналото, докато чакали да ги разтоварят, корабите редовно ставали жертва на пиратски набези. Ала законът бил строг. Заловените злосторници тутакси увисвали на въжето именно тук, на кея Св. Спасител.

из Лондон кеят Свети Спасител

Потопете се в романтиката на Малката Венеция

 Хайде на романтична разходка из Лондон и по-точно в Little Venice. Това е едно от най-изумителните места в британската столица!  Северно от ж.п. гара Падингтън попаднахме на истински рай в сърцето на мегаполиса. Това тихо и зелено кътче е все още игнорирано от масовия туризъм, за наша най-голяма радост. Кварталът е разположен на мястото, където се събират два от големите лондонси канали – Grand Union и Regent’s .

из Лондон Little VeniceНо вместо венециански гондоли виждаме красиво изписани лодки. Някои от тях са превърнати в ресторанти или магазинчета, други са обитавани целогодишно от всякакви ексцентрици, трети се отдават под наем като лодки за гости. По канала сноват и шлепове. А тясната крайречна алея е любимо място за джогинг на лондончани и за семейни разходки.

Кликнете върху снимка по-долу, за да ви се отвори в галерия!

Дълго се разхождахме край водата и се наслаждавахме на крайбрежните жилищни сгради, ретро ресторантчета, вечно зелени паркове и разбира се – множеството мостове над канала. От Little Venice можете да се качите на лодка, която за 15 паунда ще ви отведе до бохемския квартала Камдън.

Барбикан – добре дошли в … Чернобил ?

 Със своите зелени площи, които покриват към 40% от територията му, градът край Темза е една от най-зелените европейски столици. Навсякъде из Лондон ще попаднете на добре поддържани зелени пространства и градини. Но има едно по-нестандартно място, съчетаващо по неочакван начин изкуство, архитектура и природа, което буквално ни изуми. Недалеч от знаковата катедрала „St Paul” се простира огромен жилищен и творчески комплекс, който израства на мястото на разрушен от бомбардировките квартал по време на Втората световна война.

из Лондон БарбиканПрез 70-те на това място изникват сиви неугледни сгради в модерния навремето архитектурен стил брутализъм (като нашите сгради от соца). Но лондончани били покрусени от цялата тази грозота и надигнали вой. Затова на създателите им хрумва гениалната идея да съчетаят бетона с … тропическа растителност и с много вода. Резултатът е фантастичен.

Тук редовно се провеждат нестандартни арт инициативи, а на покрива на една от сградите се намира известната ботаническа градина на Барбикан с 2000 вида растения, предимно тропически. Къде другаде ще видите буйна зеленина и красиви цветни лехи, пълзящи по огромни бетонни плочи? Може би само на места като … Чернобил ?

из Лондон Ботаническата градина на Барбикан

Мястото прилича на декор от пост-апокалиптичен филм, в който Земята е започнала да се възстановя от ядрен взрив и природата отново отвоюва своето си, но под надзора на екип от опитни градинари. Достъпът до ботаническата градина е безплатен, но е необходимо да направите предварителна резервация от официалния  сайт на Барбикан.

 Опознайте Лондон от птичи поглед

 След като сте се разходили из Лондон и сте разгледали основните му забележителности, е добре да ги видите и от високо. Цяла поредица въздушни градини, кацнали на върха на небостъргачи, предлагат незабравими небесни панорами. Погледът се рее над централната част на града и гората от стъклени кули и катедрални куполи, които блещукат на фона на Темза.

из Лондон Garden at 120
Достъпът до панорамната тераса Garden at 120 е безплатен

Най-популярната и най-високата небесна градина е т.нар. Sky Garden. Тя е разположена на върха на Walkie Talkie – така наричат една от знаковите стъклени кули, стрелнала се към облаците в самия център на Лондон, наподобявайки именно уоки токи. Входът е безплатен, но заради безумния туристически наплив, е задължително да си направите предварителна резервация поне месец по рано. Тук можете да направите резервация за Sky Garden.

Друга опция да разгледате Лондон от птичи поглед е покривът на Garden at 120. Сградата се намира съвсем близо до Sky Garden и входът също е безплатен, но с тази разлика, че не е необходима предварителна резервация. Панорамната тераса е по-ниска от тази на Walkie Talkie – то, но пък градината си има рекичка и много зеленина.   Инфо за Garden at 120 и как да резервирате безплатен билет

Опознайте Лондон по вода

Какъв по-добър начин да разгледате знаковите забележителности на Лондон от симпатичните корабчета, които редовно сноват между различните речни гари на града! Основното пристанище, от където стартират, се намира точно под Уестминстърския мост. Корабчетата са с открита и закрита палуба, така че пътуването може да се осъществи и при лошо време. Ние си направихме речно пътешествие от Уестминстър до крайния лондонски квартал Грийнуич. Плаването в една посока продължава 1 час.

из Лондон круизПрез това време не спряхме да ахкаме и да охкаме от възторг докато не ни се отвинтиха главите в опит да не изпуснем прекрасните гледки от двете страни на Темза. Като на филмова лента на фона на речната синева се открояваха елегантните очертания на  Уестминстърския дворец, Лондонското око, Тейт Модърн, Шекспировия глобус, Лондонската кула, тауър Бридж, Милениум бридж и т.н. и т.н. А какво да кажем за главозамайващите небостъргачи като The Shard или The Cucumber и още цяла плеяда футуристични гиганти, чийто стъклени стени отразяват блещуканията на Темза!

И една подробност – през цялото време на пътуването туристически гид с мегафон разказва любопитни щрихи за миналото и настоящето на града и неговите забележителности. Добре е да подготвите дребна сума, защото накрая човекът се обръща към пасажерите с молба за някакъв макар и символичен бакшиш. Имайте предвид, че сутрешните курсове са по-малко натоварени, за разлика от следобедните, когато корабчетата са претъпкани с туристи и отстрани изглежда, че всеки момент ще … потънат.

Цена  – 20 паунда е двупосочният билет за възрастен за курсът Уестминстър – Грийнуич. Влезте в сайта на организаторите за да проверите подробности или да закупите билет..

Можете да слезете в Грийнуич, да се разходите и после да се качите обратно на корабчето и да си се приберете в хотела. Речено, сторено! Така направихме ние.

Грийнуич – да стъпиш на нулевия меридиан

Признавам, че не чак толкова популярните местенца, разпръснати из Лондон, ми допадат повече от свръх посещаваните забележителности. Като например предградието Грийнуич на южния бряг на Темза. Кварталът е запазил облика си от времето, когато Чарлз Дикенс е живял тук – тесни улички, типични къщи в английски стил, обкичени с цветя, уютни пъбове, кокетни магазинчета и много зеленина.

Грийнуич Нищо чудно, че и Грийнуич се е превърнал снимачна площадка. Тук са заснети епизоди от продукции като „Пътешествията на Гъливер“,  „Четири сватби и едно погребение“, „Карибски пирати“ и др. През ХV век в Грийнуич се намирал кралският дворец на Тюдорите. В него са родени Хенри VIII и Елизабет I и други кралски особи.

Разгледайте напълно безплатно :

„Къщата на кралицата“ На мястото на някогашния тюдорски дворец през 17-ти век израснала нова, чисто бяла и авангардна за онези времена сграда.

Къщата на Кралицата Грийнуич В наши дни тя е превърната в художествена галерия с интересни творби на известни британски художници. Но най-любопитната забележителност, поне за мен, е невероятно ефирната т.нар. Стълба на лалетата. Входът на Къщата на кралицата е безплатен.

Из Лондон стълбата на лалетата
Спираловидната Стълба на лалетата е първата , проектирана без поддръжка от централна опора стълба във Великобритания. Датира от средата на 17 век.

Националният военно-морски музей пази уникални колекции и артефакти от славното пиратско-имперско минало на кралството, което със своите свръх модерни за времето си кораби, е кръстосвало морета и океани, плячкосвайки де що види по пътя. Особен интерес представляват изложените различни плавателни съдове, а също морските и астрономическите карти. Въобще, музеят си струва да се разгледа. Входът е безплатен.

пазарът на Грийнуич
Разходка на пазара в Грийнуич

Пазарът на Грийнуич – един от най-известните открити пазари в Лондон. Тук можете да попаднете на ръчно изработени занаятчийски изделия, стари книги и интересни антикварни находки за жълти стотинки, пардон – пенита. И си отделете поне час за безцелно шляене из колоритните  улички  на Грийнуич с приятни  магазинчета и кафенета.

Купете си билети, за да влезете в :
Кралската обсерватория
Кралската обсерватория, заснета в един типичен лондонски намръщен ден.

Кралската обсерватория  е разположена в прекрасен парк на върха на малък хълм недалеч от центра на Грийнуич. Обсерваторията е основана още през 1675 г. от крал Чарлз Втори. А меридианът, който минава през нея се смята за нулев, тъй като служи за начало на отчитане на географската дължина и синхронизиране на времето по целия свят.

За да си направите селфи, стъпили на нулевия меридиан следва да заплатите билет на стойност 18 паунда за възрастен. В цената влиза и посещение на обсерваторията. А може просто да се разходите в парка и да се насладите на чудесната панорама.

Грийнуич панорама
Гледката към Къщата на кралицата и гората от лондонски небостъргачи на фона на маранята и характерните сиви облаци.

Корабът Къти Сарк е последната ветроходна легенда на 19-и век.  Считаният за най-красив и най-бърз ветроходен кораб на 19 век пренасял чай за кралството от далечен Китай.

Къти Сарк Грийнуич
Къти Сарк бил считан за най-бързия кораб в света. През 1885 г. той изминава разстоянието между Лондон и Китай за рекордните 107 дни.

Корабът бил сериозно увреден от възникнал пожар през 2007 год. Но в последствие е възстановен и от 2012 г. е превърнат в атрактивен музей и посреща туристи, пуснал завинаги котва на пристанището на Грийнуич. Цена на билет за възрастен – 18 паунда. Можете да закупите  входни билети за музеите в Грийнуич тук 

Посетете Чайна таун – китайският анклав в сърцето на мегаполиса

 Чайна Таун е колоритна смесица от хартиени фенери, пагоди, каменни лъвове, разнородна реч, суматоха от хора всякакви, кафенета, ресторанти, пекарни и аромати на ориенталски подправки. Тук е царството на уличната храна. Чайна таун се разпростира между Ковънт Гардън , Лестър Скуеър и кварталът Сохо. Основан през 18 век от китайски моряци, а през 19 век бил известен със своите публични домове.

из Лондон Чайна таунВ наши дни кварталйт е сравнително спокойно и сигурно място. На входа му е издигнат внушителен 15-метров портал в типичен китайски архитектурен стил. Годишно през него  минават около 17 милиона туристи, за да се потопят в самобитната атмосфера на културния анклав и да хапнат нещо вкусно и екзотично.

Зарадвайте небцето си на пазара Borough

Като изключим традиционното блюдо fish and chips ( риба с пържени картофи) и някой друг пудинг, английската кухня едва ли ще ви очарова. Но докато се скитате из Лондон, ще се убедите че градът е истински кулинарен хъб. Тук  ще откриете невероятно разнообразие от национални кухни, най-вече ориенталски.

Едно от най-популярните места за чревоугодници е пазарът Бороу, разположен на левия бряг на Темза съвсем близо до Лондон Бридж. Ако го посетите по обед, ще се шокирате от невероятния човешки наплив. Народът се реди търпеливо пред стотиците щандове с всякаква улична храна– малайзийска, мексиканска, австрийска, корейска, еврейска, турска и каквото ви мине през ум.

Из Лондон Пазарът Бороу Хората ядат прави, насядали по тротоари и дори докато се движат. Има специална зона за хранене оборудвана с амфитеатрално разположени пейки, по които плътно едни до други са насядали ядящи хора. Признавам си, че от многонационалната гмеж, изумителния водовъртеж от цветове, шумове, вкусове, аромати и от цялото това изобилие от храна ми се зави свят и … ми мина апетитът.

Бороу е най-големият и най-старият пазар в града. Подобни пазари ще откриете на много места из Лондон, а туристите ги предпочитат заради вкусната улична храна и пресните фермерски продукти.

Дворът на Нийл – едно шарено късче в сърцето на Ковънт гардън

Кой казва, че лондончани са твърде сдържани и консервативни хора ? Обърнете внимание на южняшките цветове, с които са изпъстрили улиците и сградите си ! И каква артистична атмосфера цари в центъра на града! Докато бродим из Лондон попадаме в оживения централен квартал Ковънт гардън.

Дворът на Нийл

Свиваме по тясна уличка, която ни отвежда в малко шарено пространство, закътано между цветните фасади на  няколко сгради. В миналото мястото било тотално занемарено и градските власти се готвели да го съборят. Ала местен предприемач се заинатил и успял да го съживи. Днес Дворът на Нийл радва окото и душата, създавайки усещане за интимност и уют. Но е на път да се раздели със славата си на „тайно живописно кътче“, заради туристите, жадни за нови и нови атракции. В двора има магазинчета, кафенета, както и малка пекарна, където предлагали най-вкусните понички в града. Ала ние не успяхме да стигнем до тях, защото отпред се виеше безкрайна туристическа опашка.

Камдън таун Лондон
Камдън таун
Вместо заключение

Не ви разказах за колоритния квартал Нотинг хил и пазара на улица Портобело, за хипстерския Кандъм таун и неговата алтернативна култура, за футуристичния Floating pocket park и още толкова много други изумителни, пъстри, пропити с особен дух лондонски местенца, които ще ви изненадат и очароват. Но може би в някоя следваща публикация ще стане дума и за тях.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас. Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в Лондон. За по-изгодни оферти използвайте филтъра на търсачката


Booking.com

 

Други статии

Къде в Сицилия оставих сърцето си

Veneta Nikolova

Синьо-белият Тунис

Veneta Nikolova

Кападокия на древните християни, дервишите и балоните

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!