Image default

Поломието – планина под равнината

Дунавската равнина далеч не е толкова еднообразна и скучна, както мнозина си мислят! Последвайте течението на р. Русенски Лом, която лъкатуши на територията на община Иваново, за да се убедите в това! Сред плоската като тепсия пустош ненадейно изникват първите ниски възвишения, осеяни с горички, земеделски насаждения и пасища. И още преди погледът да се приспособи към новата гледка, следва изненада!

DSC09578

Земята сякаш изведнъж пропада десетки метри надолу в подножието на дълбоки каньони, надупчени целите с непрогледни ниши и пещери. Надвесите ли се над скалните образувания, пред очите ви ще проблеснат сребристата нишка на реката и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом, които се вият в далечината сред приказно красиви долини. Тази необичайна за географските ни ширини картина ще откриете не другаде, а в Поломието. Наричат го още „планина под равнината”.

DSC09477

Поломието е истински оазис на дивата природа

В закътаните от ветровете долини се е съхранило невероятно биологично разнообразие. Затова по инициатива на местни природозащитници част от територията на Поломието е обявена за природен парк още през 1970 г. Днес това живописно късче от българската природа е все още диво и незасегнато от масовия туризъм – за радост на орнитолозите! Паркът „Русенски Лом” е едно от 5-те места в България с най-много гнездящи в скалите птици.

Над каньоните на Поломието кръжат черни щъркели, египетски лешояди, представители на малкия креслив орел… Има и различни видове бухали, а пещерите и дълбоките скални ниши приютяват многобройна популация от прилепи – 25 вида! Решите ли да се разходите в околностите, ще потънете в зелената прегръдка на гъсти широколистни гори и нашарени с цветя поляни, сред които се открояват ярките цветчета на общо 16 вида орхидеи.

Цялото това природно богатство се е ширнало на територията на природен парк „Русенски Лом”.

Един неконтролиран туристически наплив сериозно би накърнил крехкото биологично равновесие на Поломието.  Но хубавото е, че районът е далеч от големите курорти, а малкото хора, които се отбиват тук, са предимно природолюбители, романтици и … орнитолози.

DSC09493

Последните познават добре района като биологично важно място от европейско значение. В скалите на Поломието  гнездят над 110 представители на пернатия  свят, много от които са застрашени в световен мащаб. Районът изобилства и с пеперуди, влечуги, включително и различни видове змии, както става видно от горната снимка.  Наоколо припкат елени и глигани, понеже съвсем близо до природния парк се намира дивечовъдното стопанство „Батаклията“.

DSC09580

Една от местните атракции е спускане с канута по течението на р. Черни Лом.

Тръгва се от подножието на средновековната крепост Червен и след серия от перипетии и красиви гледки се стига до местността на Ивановските скални манастири. Докосната от вечността е местността край с. Нисово, закътано в долината на р. Бели Лом . Тясна горско пътека отвежда до големия Нисовски скален манастир. За целта са предвидени дървени и въжени стълби, по които туристите да се изкачват на 40-50 м. нагоре в скалите. В околностите пък се намира старинно гробище с мистериозни каменни кръстове, известно още като „тамплиерското гробище“.

DSC09471

Скалните ниши на Поломието, огласяни от строен птичи хор, в миналото били използвани като свети обители от заселилите се в района монаси. През ХІІІ век в ронливите варовикови скали те започнали да дълбаят десетки параклиси, манастири и килии на различна височина. В продължение на няколко века районът бил един от най-големите духовни и културни центрове по нашите земи. По-късно пещерите били напуснати от техните обитатели и оставени на природните стихии.

DSC_0870

Въпреки това в някои от тях са съхранени великолепни фрески и надписи. В наши дни това безценно историческо наследство е под егидата на ЮНЕСКО и е сред най-известните ни туристически забележителности. Повечето от някогашните скални манастири обаче са недостъпни поради лошата инфраструктура. Но за любителите на екстремни преживявания това не е никаква пречка !

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Кликнете върху снимка по-долу, за да влезете в галерия 

/ За да излезете от галерията кликнете върху  бутона Esc на вашата клавиатура/

 

Така наречените "тамплиерски" гробища край с. Нисово Село Кошов се е сгушило в подножието на скални образувания, обитавани от черни щъркели, египетски лешояди, както и гласовити представители на малкия креслив орел Поломието - едно благословено кътче от природата !!!

 


Booking.com

Други статии

10 идеи за приказни пътешествия в България

Veneta Nikolova

Скалите край Белоградчик били място за отдих още през 14 век

Veneta Nikolova

Българският охлюв – без конкуренция!

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!