Image default

Павел Баня – съчетайте полезното с приятното

Рози и минерални води – това е емблемата на Павел баня – един от известните ни балнеолечебни центрове, потънал в тишина и спокойствие в сърцето на Розовата долина. Вече над 60  години курортният град посреща гости, които идват за да лекуват болежките си в местните санаториуми и специализирани болници. Напролет, когато розовите насаждения в околностите се обагрят в цикламено настъпва оживление. Розоберачи и туристи се стичат в града, за да участват в красивия фестивал на розата.

Но през останалото време Павел баня е тих и спокоен. И въпреки нароилите се хотели с басейни, заведения и сергии, Павел баня все още не е изгубил неподправения си чар на типично българско провинциално градче.

В това видео се отправям на разходка в Павел баня и околностите – идеалната дестинация за любителите на селския туризъм и хора с откривателски дух. Представям ви някои от по-неизвестните места в района, където човек на спокойствие да съзерцава природата, встрани от туристическите орди. Затова умишлено съм пропуснала шумно рекламираните атракции, граничещи с кича и други примамки за масовия турист в околностите.

В центъра на Павел баня се намира Туристическият информационен център, който не работи събота и неделя. Но ако попаднете тук през седмицата, отбийте се в него, за да ви упътят за местните забележителности и възможности за пешеходни преходи в района.

Кликнете върху снимка по-долу, за да влезете в галерия

Забележителности на Павел баня

Павел баня има великолепен просторен парк, който през лятото осигурява така желаната прохлада. Приятно е да се разхождаш под сянката на вековните му дървета и да се наслаждаваш на цветните лехи и птичия хор, озвучаващ целия балнеокурорт.

В непосредствена близост до изникналия в центъра на града суперлуксозен 5-звезден балнеохотел са се притаили двата последни останали бряста на Павел баня. Те  били резбовани от известния павелбански резбар Иван Бубев в чест на 125 годишнината от основаването на града. В миналото двата бряста  били рекламното лого на Павел баня и лековитите му води. В знак на благодарност, оздравелите пациенти окачвали на него своите бастуни и патерици.

Градът е домакин на поредица от празници и фестивали, като:

Празникът на розата

Павел баня е общината с най-много насаждения с маслодайна роза в България. А звездният миг на града настъпва през месеците май и юни, когато цъфтят розите. Тогава тук се стичат много туристи и най-вече японци, които са луди по нашите рози. В началото на юни можете да присъствате на различни фолклорни изяви с възстановки на старинни обичаи и разбира се – на Празника на розата с избиране на царица на розите и на цар на Минералната вода. За разлика от казанлъшкия фестивал на розата, павелбанският е по-скромен, но по-автентичен и не толкова комерсиализиран. Разгледайте галерия от района на Павел баня ТУК: Долина с дъх на рози

 

Кукерски карнавал

Всяка година на Сирни Заговезни /през февруари/ се провежда голямо кукерско шествие с участници от околията. Кукерството е много развито в този район и е част от местната култура. Всяко село си има свой кукерски състав, чийто членове се готвят  цяла година за участието си в карнавала. Традицията се предава от векове, но в същото време се променя и осъвременява. Само че тук кукерите се наричат „старци“. Вижте как протича един павелбански  карнавал ТУК: Кукери в община Павел баня

Чудомирови дни

Чудомировите дни се провеждат  всяка пролет през март в чест на годишнина от рождението на Димитър-Христов Чорбаджийски, известен още като Чудомир, роден в съседното село Турия. По този повод се организират драматизации по негови разкази, изложби на чудомирови репродукции; концерти, подготвени от самодейците към читалищата на Павел баня и на с.Турия; конкурси за детска рисунка и пр. Още за село Турия ще откриете :ТУК: Да попаднеш в пъстрия свят на Чудомир

Какво знаем за състава и свойствата на павелбанската минерална вода?

За благотворното въздействие на павелбанската вода върху опорно-двигателния апарат и нервната система са знаели още древните римляни, населявали околностите. За това говорят останките от античен град с римски бани и антични балнеоложки съоръжения. Днес лечебните води от 7-те естествени термални извора, са каптирани и се използват от местните санаториуми, балнеолечебници и спа хотели.

А желаещите да се възползват от лечебните им свойства могат да се снабдят предварително с необходимите медицински документи и да се настанят в някоя от лечебните бази.

Другият вариант е да отседнете на хотел, или на квартира и да посещавате балнеосанаториумите под вещото око на рехабилитатори и специалисти.

Но специалистите  предупреждават, че местните води са „агресивни”. Не е препоръчително дълго да се задържате в басейните без лекарско предписание

Павелбанската вода е хипертермална. Тя е от 52 до 59 градуса, слабо минерализирана и радонова. Всички тези характеристики я правят незаменима в лечението на болестите на опорно-двигателния апарат, на ставите, на повечето от болестите на периферната нервна система, ревматизъм и др.. Затова в града се акцентира най-вече върху медицинския туризъм.

Павелбанската методика за т.нар. подводна екстензия

Част от лекарите, работещи в Павел баня, са ученици на проф. Георги Гечев. Доайенът на балнеологията в града е автор на уникална методика за т.нар. подводна екстензия. А тя  от дълги години се прилага успешно в местните балнеолечебници, превръщайки се в „запазена марка” на Павел баня. Пациентите с дискова херния се поставят във вана с вода която не надвишава 36 градуса и се обездвижват с помощта на фиксиращи колани. След което се провеждат поредица от подводни екстензии. Процедурата е безболезнена и много ефикасна. Според специалистите павелбанската минерална вода помага за отпускането на мускулатурата и това улеснява процеса на изтегляне и наместване на притискащите прешлени. Повечето пациенти си тръгват с подобрено здраве и  доволни.

Вижте още : Габарево свети или идилията на едно подбалканско село

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Booking.com

Други статии

Есенни маршрути в Разложкия край

Veneta Nikolova

Жеравна или глътка романтика в полите на Балкана

Veneta Nikolova

Село Мусина или пътешествие в Долната земя

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!