Image default

9 забележителности около село Огняново – среща с миналото в Югозападните Родопи

Околностите на курортното село Огняново в Югозападните Родопи изобилстват със забележителности и възможности за отдих. За разлика от други части на планината,  районът не е обезличен от свръхтуризма и човек все още може да се докосне до автентичния дух на местните села и на запазения ландшафт. Минерални извори, етнографски селища, колоритни традиции, следи от античността и красиви природни картини …    Насладете се на този пъстър калейдоскоп от преживявания !

 

Ето 9 от най-емблематичните забележителности на Югозападните Родопи :

1.  Здравословна почивка в село Огняново

Ако обичате спокойствието и уединението – това е вашето място. Селото, сгушено в Югозападните Родопи, се прочу с лековитите си води, каптирани и използвани още от римско време. Според местните, водата от тукашните 40 минерални извори лекува над 100 болести.

Огняново
Релакс и здравословна почивка в Огняново

През последните години и тук кипи строителство на нови хотели – от малки семейни хотелчета до луксозни комплекси. Част от тях работят целогодишно и разполагат с модерни спа центрове. Освен това, цените са приемливи, за разлика от други наши спа курорти. Да не говорим за множеството открити и закрити басейни. От чешмите на хотелите и домовете на хората тече същата минерална вода, която пълни басейните. Когато се охлади, тя е питейна и твърдят, че има благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Курортното село е начална точка за разходки в планината и близките забележителности. Така че, освен да се топите в топлите води на басейните, непременно си отделете време да опознаете околността !

2. Село Долен или бягство от съвременността – на 28 км. от Огняново

 До селото се стига по тесен криволичещ път, от който се откриват спиращи дъха гледки към ридовете на Югозападните Родопи. Долен също е обявено за архитектурен резерват, подобно на съседните му „побратими“ Ковачевица и Лещен.

село Долен до ОгняновоДокато се скитате безцелно по прашните улички ще се почувствате като пришелец от друго време. Изградени изцяло от камък и дърво, къщите нашепват спомена за някогашните им обитатели. Някои от тях са превърнати в семейни хотелчета, но повечето са изоставени и тънат в забрава. Първото нещо, което привлича вниманието, са наредените с математическа прецизност тиклени покриви. Интересни са и комините – едните са кръгли и скосени отгоре като кардиналски шапки, другите са четвъртити и се разширяват в горната си част, подобно на царска корона. В Долен човек може спокойно да отседне за един уикенд, за да се потопи в миналото и да се разходи в планината.

Вижте : Изгубени във времето село Долен

Вижте видео-разходката ни до село Долен и разположеното наблизо хилядолетно светилище „Градище“

3. Ландшафтно-исторически парк „Градище“- една загадка на 7000 години на 20 км. от Огняново

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – местността „Градището“ край село Долно Дрянове е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото е известно като Ландшафтен-исторически парк „Градище“.

Мегалитните структури се разпростират на 500 декара и са достъпни благодарение на изграден от общината маршрут с беседки, предпазни парапети, платформи за наблюдение и пр. Най-впечатляваща е т.нар. „Главата“ – съвсем ясно очертано гигантско каменно лице в профил, зареяло поглед към вечността. На върха на главата има следи от култово огнище. Тези скални силуети са сред първите протоскулптури в историята на човечеството, а за светилището се твърди, че е по-старо и от Перперикон.

Любопитни подробности за това мистично късче от Родопа планина  ще откриете Тук:

4. Ковачевица, където времето е спряло – на 17 км. от Огняново

Едно от най-красивите етнографски селища в България посреща гости целогодишно. Няма посетител, който да не ахне пред чара на старинните къщи, изградени изцяло от камък и дърво.

Ковачевица до ОгняновоТук ще се откъснете от съвременната цивилизация и ще се потопите в друга епоха, докато се скитате по тесните калдъръмени улички. Приказното село неслучайно е обявено за архитектурен резерват и отдавна е популярна атракция, при това не само за туристи.

Ковачевица хотели ОгняновоНаши режисьори, общественици и други представители на интелектуалния ни хайлайф закупиха хубави местни селски къщи на по 100-200 години, превръщайки ги в артистично средище за отбрани ценители.  Местните семейни хотелчета предлагат автентична селска обстановка, но със всички модерни екстри, а в механите и ресторанти ще се насладите на неустоими родопски гозби. Романтика, тишина и кристален въздух!  В Ковачевица  човек попада в друго измерение.

Вижте : Ковачевица – каменна приказка на 500 години

5. Каменното село Лещен на 9 км. от Огняново

Лещен се намира близо до Ковачевица и, подобно на него, предлага разходка във времето. Селото впечатлява с архитектурните шедьоври на някогашните самоуки дюлгери. Голяма част от старите му каменни къщи са превърнати в приятни хотели, които предоставят старовремска атмосфера.

Лещен край ОгняновоЛещен край ОгняновоСред местните атракции е и глинената къщичка на Флинстоун, където можете да прекарате уникална праисторическа нощ сред родопските хребети. А нпри ясно време, обсипаният със звезди небосвод е на една ръка разстояние.

6. Рибново в сезона на сватбитена 20 км. от Огняново

Село Рибново е известно със своето българо-мохамеданско население, което ревностно пази традициите си. Ако попаднете тук през зимния сезон, можете да станете свидетели на колоритните местни сватби. Те продължават два дни и са наситени с древни ритуали, някои от които се коренят още в езически времена.

Рибново до Огняново
Най – атрактивната част е излагането на чеиза пред дома на младоженката, както и ритуалът „лепенето на гелината“, при който лицето на младоженката се покрива с пъстроцветна маска от пайети.
За жалост през последните години тази стародавна традиция започва все повече да се комерсиализира, превръщайки се в туристическа атракция и вече софийски туроператори предлагат пакети, включващ разходка до Рибново с посещение на рибанска сватба. Струва си да посетите селцето и през топлите месеци, защото е разположено сред много красива местност, а хората са общителни и гостоприемни.

Вижте : Рибново или една паралелна реалност
А също и : Писаните булки не плачат 

7. Шествековният Гърменски чинарна 3 км. от Огняново

В непосредствена близост до църквата „Свети Георги“ на село Гърмен, ще попаднете на уникален жив паметник.

вековен чинар Гърмен
Клон от вековния чинар и на фона – църквата на Гърмен

Става дума за чинар на шест века, представител на т.нар. platanus orientalis – дървесен вид, който в далечното минало е образувал гъсти гори в тази част на Балканите. Дървото е с 10-метров ствол, а протегнатите към небето клони достигат 24 метра височина. През 2020 г. Гърменският чинар се нареди на второ място в конкурса „Европейско дърво на годината“.

8. Античният римски град Никополис ад Нестум – на 3 км. от Огняново

Това е единственият в Родопите град от римско време. В превод името му означава „Град на победата край (река) Места“, защото е основан през 106 г. от император Траян в чест на победата му над даките.

Никополис ад нестум край Огняново
Археологически разкопки на Никополис ад Нестум през 2006 г

Днес, от някогашното му великолепие са останали руини, разпръснати в околностите на село Гърмен. Но все още личат следи от крепостните стени, култовите сгради и термите. През 577 г. Никополис ад Нестум  е разрушен от славяни и авари, за да се възроди отново през IX–X. Градът просъществувал чак до XIII век, но е унищожен от кръстоносните походи.

 9. Село Делчево – на 18 км. от Огняново

Делчево НЕ е в Родопите, затова се чудих дали да го включвам в тази класация. Но пък се намира на някакви си 18 км. от курортното селище Огняново и горещо го препоръчвам на хората с пътешественически дух. Делчево е кацнало като скален орел по суровите пирински склонове, обрасли с букови гори близо до град Гоце Делчев. Но попаднете ли тук, ще ви се стори, че сте се върнали поне 100 години назад във времето.

село Делчево край ОгняновоТук все още можете да видите натоварено със сено магаренце или притичващи домашни животни по прашните дворове. Улиците са тесни, понякога преминават в пътеки, които се вият нагоре по чукарите между старите къщи. Някои от тези постройки са обновени, накипрени, украсени с цветя, оживени от човешко присъствие, други са рухнали под тежестта на времето, изоставени, самотни. В селото има чудесни къщи за гости, където ще хапнете вкусни домашни гозби.

Вижте : Делчево – змейовото село на ръба на Пирин

 

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде можете да отседнете в района. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!


Booking.com

Други статии

Непознатата Странджа

Veneta Nikolova

БДЖ емоции с теснолинейката Септември – Добринище

Veneta Nikolova

Згориград – градът зад планината

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!