Image default

На планина като на море – язовирите на България

 
 
Да отдъхваш на язовир, по възможност на палатка, далеч от шума и стреса. Кой не мечтае за подобно бягство? 
Над 30-тина са по-големите язовири и водоеми в България. Тези „вътрешни морета” се разстилат в някои от най – красивите кътчета на нашата татковина.
 
 
 
 

 
Без значение дали ще изчакаш по-топлите дни, за да опънеш палатка на самия бряг или ще отседнеш в някое от новите вилни селища, изникнали ненадейно до водната шир – почивката на язовир си е незабравимо преживяване. Защото забавления и изненади не липсват!
 

С наближаване на лятото все по-обичайна гледка стават опъналите въдица рибари. А водоемите ни буквално бъкат от  костур, каракуда, червеноперка, шаран и други  сладководни екземпляри. Те се придвижват на цели пасажи близо до повърхността на водата,  подобно на сребристи воали, окъпани в слънчеви лъчи.

Приятно е да обгърнеш с поглед синкавата шир на язовир „Копринка”.

 

В нея се оглеждат заснежените първенци на Балкана. На дъното му,  от близо 2000 години, лежат останките от древния град Севтополис.

Може да похапнеш прясна риба в крайбрежните ресторанти.  Или да се поразходиш на язовирната стена, където за целта е обособена приятна алея.  Оттам като от птичи поглед се разстила гледка към планинските върхове и близкия Казанлък.

Много язовири вече си съперничат с Черноморието по отношение на водните атракции.
Те
предлагат възможности за сърф, ветроходство, гребане, водни ски, водни пързалки и пр. Хората ги предпочитат заради запазената природа, чистия въздух и  пикниците на открито. 
 
Такъв е случаят с язовир Доспат в Родопите. Той се наложи като топ дестинация за привържениците на „езерния туризъм“ и почитатели на въдицата . Със своите 1 200 м. надморска височина това е най-високо разположеният язовир в България
 Язовир Доспат е заобиколен от гори от смърч и бял бор.
А по планинските склонове, които се спускат  към бреговете му, са накацали кокетни хотелчета и вили за отдих. През последните години популярност набира град Сърница и крайезерните селища, потънали сред пищна зеленина.
В южния дял на Родопите пък се  разгръща Въча. Тюркоазените му води се притискат в подножието на отвесни планински склонове. А исоко над него лъкатуши тесен автомобилен път. Мястото е все още незасегнато от масовия туризъм, а малкото рибари, които се отбиват тук, се радват на богат улов.
 
  Въча  гъмжи от представители на почти всички сладководни видове, които виреят в нашите географски ширини.
Носят се слухове и за плуващи край стените му сомове – чудовища, тежащи над 80 кг.
Рибари разказват за странните мустакати гиганти, които по здрач имали навика ненадейно да изкачат от дълбините на язовира в търсене на нещо за хапване.
 
Спретнат туристически комплекс, надвесен над огледалната му повърхност, привлича вниманието с просторната си тераса. От притихналите възвишения на Родопите долита свеж полъх . И сякаш нищо не може да наруши обзелото те усещане за безтегловност и ведрина…  
 
А какво да кажем за яз. Йовковци в Еленския Балкан, който осигурява питейна вода на близкия град Велико Търново и за симпатичните села, разпръснати наоколо ? Навсякъде тук ще откриеш чудесни бази за отдих, да не говорим за гъмжилото от сладководни рибинеустоима радост за въдичарите.
 
 И още едно уютно местенце за въдичарите – язовир Дъбинка край Враца.

 

За жалост преди повече от година водоемът е бил отдаден под наем на някаква фирма.  След бурни протести на местната общност обаче арендаторът е принуден да предостави право на хората да мятат въдица на воля в недотам чистите язовирни води… Условието е единствено да притежават риболовен билет.

 И други малки и големи язовири на България, заобиколени от стръмни планински зъбери, или от плавно спускащи се към бреговете гори, разпалват фантазията на пътешественика. Достатъчно е да разгърнеш картата на България и да избереш  накъде да се отправиш следващия път!
 
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Париж ли? Рим ли? Не, Скопие !

Veneta Nikolova

Непознатият Никопол – разходка с лодка до островите и скалната църква

Veneta Nikolova

Ритлите – където природа и археология си подават ръка

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!