Image default

Матера – какво да видите за един ден

Матера е едно от  най-удивителните места на италианския юг. Намира се в областта Базиликата на около 70 км. от крайбрежния град Бари, където се бяхме позиционирали за няколко дни с идеята да пътуваме в околностите и да се запознаваме с местните архитектурни бисери. И така в един мразовит януарски ден попаднахме в Матера.

Известен в миналото като „срамът на Италия“, Матера гордо носи титлата Европейска столица на културата 2019

А жителите му нямат търпение да посрещнат обещаните от властите стотици хиляди туристи, които в близките месеци ще залеят стръмните му улички, пъплещи по скални сипеи, с издълбаните в тях ниши и кухини.

За трудното минало на града, за неговото възраждане и надежди вижте в 3 -минутното видео:

Някои от пещерите на Матера са били превърнати в църкви, други – в кладенци или в примитивни жилища, свързани помежду им с подземни тунели. В наши дни част от тези първобитни домове са благоустроени като ресторанти, магазини за сувенири и уютни хотели. Човек би могъл да си наеме стая от Airbnb на разумна цена и да се почувства, макар и за една нощ, като пещерен човек!

Матера е град с над 8 хилядолетна история, съхранил е изцяло древния си облик.  Твърди се че тези скални кухини са обитавани още от епохата на неолита.  Според една хипотеза името на града произлиза от индоевропейския корен „мета“ или „мата“, който означавал „купчина“, „камъни“ и „хълм“. Следователно Матера може би се превежда като „купчина от камъни“.

Сухият, негостоприемен  пейзаж, наподобяващ древен кошер,  те кара да притаиш дъх пред  способността на човека да оцелява на всяка цена и в най-екстремните условия!

Матера 1

Матера 2                          

Матера 3Какво да видите за един ден в Матера

Един ден е достатъчен, за да го опознаете, да усетите атмосферата му и да посетите някои от забележителностите му.

Започнете разходката от Piazza Vittorio Veneto – централния площад в новата част на Матера

Тук се намира  Belvedere Luigi Guerricchio /„белведере“ = красива гледка или панорамна площадка за съзерцание/. Насладете се на великолепен изглед  към стария град, известен още като Sassi di Matera /Камъните на Матера/. Гигантският лабиринт от тесни  улици, килнати покриви, скални пещери и тъмни ниши, е увенчан от островърхия силует на неотменното за италианските градчета дуомо.

Интересното е, че до 90-те години на 20 век въпросната панорамна площадка била зазидана, защото местните се срамували от бедността и разрухата в отсрещната част на града /ако сте изгледали видеото вече знаете защо/.

Музеят на подземна Матера –  Ippogei се намира също на площад Vittorio Veneto. Той отвежда туристите 12 метра под земята и разкрива историята на древна Матера. Входът е 3 евро. За жалост беше затворен.

Наблизо е и Palombaro lungo – един от най-впечатляващите археологически обекти. Представлява огромно водохранилище. Гигантската кухина е издълбана от човешка ръка още през 16 век. Можела да побере до 5 милиона литра вода.

Матера 4Матера 5

Изгубете се в лабиринта от тесни улички на стария град

Минете през всичките Белведерета на Матера / те са общо 5/. Съзерцавайте красивите панорами, снимайте. Надникнете в някои от магазинчетата за сувенири. Те представляват благоустроени някогашни скални жилища.  Някои от тях имат табелки „Ingresso libero”/безплатен достъп/.  Стопаните им ще ви поканят да влезете в подземието, издълбано в скалата и превърнато  я в магазин, я в изба или ресторантче.Матера 6

Разгледайте скалните църкви на Матера

Повечето са основани през късното Средновековие. Представляват издълбани в шуплестия камък помещения. Някои  са изградени от монаси, избягали от гоненията във Византия през 8-9 век. По стените откриваме стенописи със избледнелите ликове на православни светци. С течение на времето част от тези храмове променят предназначението си, превръщайки се в жилища, складове и дори в обори за животни. За жалост снимките в скалните църкви са забранени.

Сред знаковите скални църкви е кацналата на стръмно възвишение Madonna dell’Idris  от 12 век. А на площадката в подножието й се намира едно от най-красивите белведерета на града. Непременно посетете и символа на Матера – дуомото  или Cattedrale Santa Maria della Bruna e di Sant’Eustachio от 13 в., която доминира града с изящната си осанка.

Матера скална църква

Матера скална църква 2

Запознайте се с бита на някогашните скални обитатели на Матера

Всъщност до 50-те години на 20 век,  30-те хиляди жители на скалния град живеели в тесни задушни помещения, заедно с децата и добитъка си. И разбира се – без ток и вода. Смъртоносни епидемии редовно плъзвали из града, покосявайки част от населението му.  Докато един хубав ден властите не изселили хората насилствено от мрачните им леговища. Ако посетите музея Casa grotta di Vico Solitario ще се убедите в каква мизерия са битували родителите на днешни матеранци.  И може би някои ще спрат най-накрая да се оплакват колко беден и нещастен народ сме ний, българите !!

В съседство на въпросния обособен в музей скален апартамент се намира хладилното помещение.  Показано е как до 1954 г. хората изстъргвали леда и снега от повърхността на скалата, за да си го складират в пещерата и да съхраняват на студено хранителните си продукти и т.н. Оказва се, че до 50-те години народът не е и чувал за хладилници…

Матера скално жилище 

Разходете се по мостчето Тибетано над река Гравина

Матера не е само камъни и история! Градът е заобиколен от фантастична природа. Мостчето Тибетано свързва скалния град с отсрещния  природо-археологически парк Мурджия, осеян целия с ниши, дупки и редки растителни видове. В района са открити пещери, обитавани още от времето на палеолита и неолита, както и десетки издълбани в камъка християнски храмове.  Чудесен повод да заснемете Матера от друга перспектива. Ние обаче не успяхме да стигнем дотам!

Матера мост

Матера каньон

Посетете културно събитие, включено в програмата на Матера 2019

В качеството си на Европейска столица на културата Матера е домакин на десетки събития с участието на местни и чуждестранни творци. Впечатление ми направи изложбата, посветена на Салвадор Дали, включваща над 150 скулптури, инсталации, плакати и  пр., които се вписват по неочакван начин в градското пространство.

Матера Дали

Матера Дали 2

Радости и разочарования в Матера

През зимния сезон туристите са рядкост в този затънтен и труднодостъпен кът на италианския юг, благодарение на което  успяхме да усетим неподправения му дух.

Но не липсваха разочарования – част от музеите бяха затворени, въпреки че само дни преди това градът отбеляза с невиждано празненство тържественото откриване на Матера 2019.

Градската ж.п. гара кипи и трещи – тече усилен ремонт. Обектът е заграден и единствено ескалаторите работят, за да придвижват ошашавените пътници до подземния перон и обратно. Липсва инфо къде човек може да види разписанията на влаковете или да си купи билети, например. Но любезни люде ни упътиха към малък офис на отсрещната улица. Там ни посрещна симпатичната Елда. Тя отговори на всичките ни въпроси, връчи ни карта на Матера и дори ни начерта с фулмастер туристически маршрут със средна продължителност, разкриващ основните матерски забележителности.

Не така обаче реагираха в Посетителския  център на Матера на площад Piazza Vittorio Veneto.  Да, беше отворен, но  когато попитах служителите кога ще отворят музея на подземна Матера (Ippogei ) буквално на 10 м. от инфоцентъра им, те ми се сопнаха, че това не ги засяга. Не можах да разбера и какво е разписанието на другите затворени музеи в европейската столица на културата.

Матера 9

Матера 10

Как да стигнете до Матера

Най – близкото летище до Матера е летище Бари. От него потеглят редовни влакчета до Матера.  Разстоянието между двата града е около 70 км., стига се за 2 часа

Ако сте отседнали в град Бари, вземете влака за Матера от Централната гара (Stazione Centrale Bari). Влакчетата тръгват от крилото Bari Sud-Est.  Имайте предвид, че ж.п. линията, която обслужва трасето е частната Ferrovie Apullo Lucane. Цената на еднопосочния билет е 5 евро. За два часа вагончето ще ви отведе до Stazione Centrale на Матера, разположена в новата част на града. А до самия каменен град се стига за не повече от 15 минути пеша от гарата. Връщането обратно обаче е по-бавно и трудно. Защото никак не искахме да се разделим с тази каменна приказка, застинала във времето !

Ако статията ви е допаднала, абонирайте се за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на Матера. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра !Booking.com

Други статии

5 причини да посетите скалната църква „Свети Пантелеймон“ край Петрич

Veneta Nikolova

Кападокия – хипнотична и мистична

Veneta Nikolova

Есенни маршрути в Разложкия край

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!