Image default

Лефкада – разходка в рая


Изумрудени води, безоблачно небе, шепот на вълни и повей, пропит с аромат на евквалипти – това туристическо клише примамва всяка година стотици хиляди посетители в гръцкия остров Лефкада.  
 
Отдалеч остров Лефкада прилича на плаваща планина, носеща се безметежно по кристалната повърхност на Йонийско море. Намира се в непосредствена близост до континентална Гърция. Островът е леснодостъпен благодарение на  малкия подвижен мост и тясната автомобилна лента, свързваща го със сушата. Пътят отвежда право в сърцето на пристанищното градче Лефкада. Административният център на острова наброява едва 7 хиляди жители.
Градът посреща пътешественика с искрящи цветове, сочна зеленина и морска синева.
Къщите му, боядисани в жълто, лилаво, синьо, зелено, розово и пр. са сякаш нарисувани от детска ръка. Клаустрофобичните му улички  пък изкачат на миниатюрни площади с неотменното кафене, или магазинче със сувенири и непотребни джунджурии.
 
 Близо до градчето стърчат руините от  средновековната крепост Санта Маура.
В течение на вековете твърдината е влизала във владение ту на венецианците и на ту турците. Днес е сред най-посещаваните забележителности в района.
Цяла поредица от малки и по-големи манастири са  разпръснати, като мъниста по стръмните възвишения на острова. Струва си да посетиш тези истински оазиси на духовността и спокойствието, да запалиш свещ и да се откъснеш, макар и за кратко от  хорската суета.
 
Можеш да се  изгубиш докато бродиш из скалистите склонове на Лефкада, потънали в сянката на маслинени горички, пинии и акациеви дръвчета. А зад тях проблясва морето с всички възможни, преливащи един в друг нюанси на тюркоазено синьо.
Тесен път обгръща целия остров, разстилащ се едва на 356 кв. км. свежа зеленина. Пътната лента лъкатуши нагоре и следва извивките на планината, промушва се през разпръснатите  по скатовете  къщурки, а после рязко се спуска надолу към  идиличните брегове на ионийско море. 
 
Каменистите урви на Лефкада са обвеяни от мистика и легенди. Една от тях е свързана със „Скалата на Сафо”
Според старо предание именно от тези зловещо нащърбени грамад древногръцката поетеса Сафо се хвърлила в бездната, заради несподелена любов. И до днес мястото оказва хипнотично въздействие върху романтични души и  хора с разбити сърца, които избират „Скалата на Сафо”, за да сложат край на живота си. 
 
 Закътани сред заливите се намират някои от най-красивите плажове на Средиземноморието. Сред тях е и обявеният за № 1 в Европа  Порто Кацики

, или в превод от гръцки „Козето пристанище”. Кръстен е на бродещите по чукарите козички, превърнали се в неотменна част от местния пейзаж. Сгушен в подножието на гигантска варовикова скала, надвесена над  морето, Порто Кацики е нереално красив.

Пясък няма, а вместо него стъпваш  върху бели заоблени камъчета които се впиват в ходилата ти, но се успокояваш с мисълта че това е здравословен масаж, пък и е част от преживяването, наречено Лефкада.

 
 
Сборен пункт за сърфисти от цял свят пък е златистият плаж на Василики. 
Капанчетата на рибарското селце са накацали на самия бряг, така че докато отпивам от узото си, вълните се плискат в краката ми. Тук всичко е малко, уютно, кокетно, на една ръка разстояние.
Няма ги масивните сгради, огромните супермаркети, шумните заведения, натрапчивите билбордове и прочие добре познати ни атрибути на масовия туризъм. През лятото обаче островът се превръща в гигантски мравуняк от сновящи туристи.
Тълпата изпълва хотелите, притиска се по тесните улички с наредените по тях сергии и кафенета и изнемогва под неумолимото средиземноморско слънце.
Туризмът е основният поминък на хората от острова. Около 80% от тях са заети в тази сфера. 
Нищо чудно, че повечето къщи в Лефкада са хотели или частни вили .  Скрити сред сенчести горички двуетажни постройки, украсени с цветя и обърнати неизменно към сливащата се с хоризонта синева.  Но нещата не винаги са стояли така.
Само допреди 40-на години Лефкада е бил един от многото анонимни гръцки острови,  изгубени сред вълните на йонийско море, чието население живеело скромно, предимно от риболов, производство на пчелен мед и на зехтин. Докато по тези места не се заселва гръцкият корабен магнат Аристотелис Онасис.
Онасис  обожавал това диво кътче от Средиземно море, недокоснато от суетата и превратностите на 20-ти век.
В търсене на уединение сред природата през 60-те години той си купува обраслия в диви трънаци и храсти малък остров Скорпиос, разположен съвсем близо от брега на Лефкада и го превръща в своя частен рай. 
За целта милиардерът закупува разсад от различни дървесни видове и цветя, които са подходящи за местния климат и ги засажда. А точно срещу миниатюрния остров се е ширнал брегът на Лефкада и курортното градче Нидри.
Сватбата на Онасис с Жаклин Кенеди
През 60-те години на 20-ти век Нидри било обикновено пристанищно селище. Но с появата на Онасис целият район се изпълва с папараци, които внимателно следят какво се случва на отсрещния бряг. Връзката му с оперната прима Мария Калас, сватбата му с Жаклин Кенеди, преждевременната смърт на сина му Александр, който е погребан в частното гробище на Скорпиос и пр.
Всяко събитие от живота на фамилията Онасис се превръща в световна новина.
Постепенно Нидри се изпълва с журналисти. А после и със зяпачи и туристи, които слагат край на безгрижното спокойствие на острова. Само за няколко години местните рибарски селища се преобразяват в елегантни средиземноморски курорти. А фамилията Онасис се превръща в  една от туристическите емблеми на острова.

Архивни снимки на членовете й красят кафенетата на град Лефкада. 
А техните имена, свързани с благотворителни жестове, често се споменават с почит от местното население.
През 2012г. обаче  28-годишната Атина Онасис, внучка на милиардера, шокира цяла Гърция, като продаде острова на руски олигарх. 
А заедно с него и  семейните гробове.  Местната преса твърди, че сделката е осъществена в противоречие с клаузи в завещанието на корабния магнат и може да се окаже невалидна.
 
Но това, което дава истински тласък на туризма в Лефкада са яхтените преживявания . От новопостроеното пристанище на градчето Лефкада се отдават под наем  луксозни ветроходни возила за  романтични круизи из Средиземно море.
Около  3 200 евро струва седмица на борда на суперлуксозното ветроходно возило, с което да пориш вълните от остров на остров. Оказва се, че има щастливи българи, които могат да си го позволят.
Така поне ме увери 30-годишния Крум от гр. Белене. От 10 години той работи сезонно като сервитьор в ресторантче на брега на близкия малък остров Меганиси. Според него там често се отбиват наши сънародници. Те наемат скъпи яхти и разпускат в крайбрежните къпанчета с узо и рибни специалитети. В това отношение Лефкада и близките острови има какво да предложат както на чревоугодниците, така и на хора с по-изтънчени небца.
Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

 

Други статии

10 причини да изберем Банско извън ски сезона

Veneta Nikolova

Балканска рапсодия – Черна гора, Хърватска, Албания

Veneta Nikolova

Ичера е за ценители на старините и на дивата природа

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!