Image default

Лефкада – разходка в рая


Изумрудени води, безоблачно небе, шепот на вълни и повей, пропит с аромат на евквалипти – това туристическо клише примамва всяка година над 300  хиляди посетители в гръцкия остров Лефкада.  
 
Отдалеч остров Лефкада прилича на плаваща планина, носеща се безметежно по кристалната повърхност на Йонийско море. Намира се в непосредствена близост до континентална Гърция. Островът е леснодостъпен благодарение на  малкия подвижен мост и тясната автомобилна лента, свързваща го със сушата. Пътят отвежда право в сърцето на пристанищното градче Лефкада. Административният център на острова наброява едва 7 хиляди жители.
Градът посреща пътешественика с искрящи цветове, сочна зеленина и морска синева.
Къщите му, боядисани в жълто, лилаво, синьо, зелено, розово и пр. са сякаш нарисувани от детска ръка. Клаустрофобичните му улички  пък изкачат на миниатюрни площади с неотменното кафене, или магазинче със сувенири и непотребни джунджурии.
 
 Близо до градчето стърчат руините от  средновековната крепост Санта Маура.
В течение на вековете твърдината е влизала във владение ту на венецианците и на ту турците. Днес е сред най-посещаваните забележителности в района.
Цяла поредица от малки и по-големи манастири са  разпръснати, като мъниста по стръмните възвишения на острова. Струва си да посетиш тези истински оазиси на духовността и спокойствието, да запалиш свещ и да се откъснеш, макар и за кратко от  хорската суета.
 
Можеш да се  изгубиш докато бродиш из скалистите склонове на Лефкада, потънали в сянката на маслинени горички, пинии и акациеви дръвчета. А зад тях проблясва морето с всички възможни, преливащи един в друг нюанси на тюркоазено синьо.
Тесен път обгръща целия остров, разстилащ се едва на 356 кв. км. свежа зеленина. Пътната лента лъкатуши нагоре и следва извивките на планината, промушва се през разпръснатите  по скатовете  къщурки, а после рязко се спуска надолу към  идиличните брегове на ионийско море. 
 
Каменистите урви на Лефкада са обвеяни от мистика и легенди. Една от тях е свързана със „Скалата на Сафо”
Според старо предание именно от тези зловещо нащърбени грамад древногръцката поетеса Сафо се хвърлила в бездната, заради несподелена любов. И до днес мястото оказва хипнотично въздействие върху романтични души и  хора с разбити сърца, които избират „Скалата на Сафо”, за да сложат край на живота си. 
 
 Закътани сред заливите се намират някои от най-красивите плажове на Средиземноморието. Сред тях е и обявеният за № 1 в Европа  Порто Кацики

, или в превод от гръцки „Козето пристанище”. Кръстен е на бродещите по чукарите козички, превърнали се в неотменна част от местния пейзаж. Сгушен в подножието на гигантска варовикова скала, надвесена над  морето, Порто Кацики е нереално красив.

Пясък няма, а вместо него стъпваш  върху бели заоблени камъчета които се впиват в ходилата ти, но се успокояваш с мисълта че това е здравословен масаж, пък и е част от преживяването, наречено Лефкада.

 
 
Сборен пункт за сърфисти от цял свят пък е златистият плаж на Василики. 
Капанчетата на рибарското селце са накацали на самия бряг, така че докато отпивам от узото си, вълните се плискат в краката ми. Тук всичко е малко, уютно, кокетно, на една ръка разстояние.
Няма ги масивните сгради, огромните супермаркети, шумните заведения, натрапчивите билбордове и прочие добре познати ни атрибути на масовия туризъм. През лятото обаче островът се превръща в гигантски мравуняк от сновящи туристи.
Тълпата изпълва хотелите, притиска се по тесните улички с наредените по тях сергии и кафенета и изнемогва под неумолимото средиземноморско слънце.
Туризмът е основният поминък на хората от острова. Около 80% от тях са заети в тази сфера. 
Нищо чудно, че повечето къщи в Лефкада са хотели или частни вили .  Скрити сред сенчести горички двуетажни постройки, украсени с цветя и обърнати неизменно към сливащата се с хоризонта синева.  Но нещата не винаги са стояли така.
Само допреди 40-на години Лефкада е бил един от многото анонимни гръцки острови,  изгубени сред вълните на йонийско море, чието население живеело скромно, предимно от риболов, производство на пчелен мед и на зехтин. Докато по тези места не се заселва гръцкият корабен магнат Аристотелис Онасис.
Онасис  обожавал това диво кътче от Средиземно море, недокоснато от суетата и превратностите на 20-ти век.
В търсене на уединение сред природата през 60-те години той си купува обраслия в диви трънаци и храсти малък остров Скорпиос, разположен съвсем близо от брега на Лефкада и го превръща в своя частен рай. 
За целта милиардерът закупува разсад от различни дървесни видове и цветя, които са подходящи за местния климат и ги засажда. А точно срещу миниатюрния остров се е ширнал брегът на Лефкада и курортното градче Нидри.
Сватбата на Онасис с Жаклин Кенеди
През 60-те години на 20-ти век Нидри било обикновено пристанищно селище. Но с появата на Онасис целият район се изпълва с папараци, които внимателно следят какво се случва на отсрещния бряг. Връзката му с оперната прима Мария Калас, сватбата му с Жаклин Кенеди, преждевременната смърт на сина му Александр, който е погребан в частното гробище на Скорпиос и пр.
Всяко събитие от живота на фамилията Онасис се превръща в световна новина.
Постепенно Нидри се изпълва с журналисти. А после и със зяпачи и туристи, които слагат край на безгрижното спокойствие на острова. Само за няколко години местните рибарски селища се преобразяват в елегантни средиземноморски курорти. А фамилията Онасис се превръща в  една от туристическите емблеми на острова.

Архивни снимки на членовете й красят кафенетата на град Лефкада. 
А техните имена, свързани с благотворителни жестове, често се споменават с почит от местното население.
През 2012г. обаче  28-годишната Атина Онасис, внучка на милиардера, шокира цяла Гърция, като продаде острова на руски олигарх. 
А заедно с него и  семейните гробове.  Местната преса твърди, че сделката е осъществена в противоречие с клаузи в завещанието на корабния магнат и може да се окаже невалидна.
 
Но това, което дава истински тласък на туризма в Лефкада са яхтените преживявания . От новопостроеното пристанище на градчето Лефкада се отдават под наем  луксозни ветроходни возила за  романтични круизи из Средиземно море.
Около  3 200 евро струва седмица на борда на суперлуксозното ветроходно возило, с което да пориш вълните от остров на остров. Оказва се, че има щастливи българи, които могат да си го позволят.
Така поне ме увери 30-годишния Крум от гр. Белене. От 10 години той работи сезонно като сервитьор в ресторантче на брега на близкия малък остров Меганиси. Според него там често се отбиват наши сънародници. Те наемат скъпи яхти и разпускат в крайбрежните къпанчета с узо и рибни специалитети. В това отношение Лефкада и близките острови има какво да предложат както на чревоугодниците, така и на хора с по-изтънчени небца.
Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.Booking.com

 

Други статии

Самоков – град на самокóви, зографи и скиори

Veneta Nikolova

100-те национални туристически обекта – от соца до наши дни

Veneta Nikolova

Къде в Сицилия оставих сърцето си

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!