Image default

7 идеи за приятни разходки край град Брезник

Ако в някой мързелив уикенд се чудите как да оползотворите свободното си време и пътешественическия си ентусиазъм, вашата дестинация е районът на град Брезник. Едва ли един ден ще ви стигне, за да разгледате всички забележителности в този, незнайно защо, подценяван край на България. Освен това той е разположен на около час път с автомобил от София и, с изключение на храм-кладенеца край село Гърло,  всички посочени долу обекти са лесно достъпни през цялата година.

1. Храм-кладенецът край село Гърло пази тайни на 3000 години

Като начало можете да отскочите до въпросния храм-кладенец –  една от най-загадъчните археологически структури по нашите земи. Намира се на около 50 км. от София и на 7 км. от Брезник. Предполага се, че  е от края на 12 в. пр. Хр. Някои смятат, че представлява древен слънчев календар , други – че е бил използван като астрономическа обсерватория.

Край Брезник храм-кладенец Гърло

Хипотезите са много, но едно е сигурно – ще останете удивени от инженерното майсторство, с което преди близо 3 хиляди години, е била изградена скритата в гората конструкция с отвор към необятното небе.  Обектът обаче не е лесен за откриване. Още информация за храм-кладенеца край Гърло ще откриете тук

2. Красивият язовир Красава 

Това е един от най-новите язовири в България. Той е частен и предлага чудесни условия за риболов, тъй като постоянно се зарибява със сом,  пъстърва, шаран и бял амур. За удоволствието да хвърлите въдица в чистите му води, трябва да заплатите такса, срещу която можете да ползвате и изградените шатри и пейки с маси. Намира се на 10-на км. от Брезник.

Но внимание ! Кадърът по-долу е от другия язовир Красава, който е разположен край село Гърло. Той е само за питейни нужди и е абсолютно забранен за риболов !

Имах възможност да го разгледам и да го снимам от язовирната стена, която се намира близо до местността с храм-кладенеца. Оттам се открива приятна гледка към водната шир.  До язовирната стена се стига пеш по асфалтиран път, който започва от края на село Гърло.

3. Брезник се гордее с множеството си църкви от различни епохи

В наши дни някои от тези старини тънат в забрава и единствено нащърбените им руини напомнят за някогашния им разцвет. Други са устояли на времето и историческите превратности.

Повече от 30 църкви и манастири са осеяли околностите на града. И около всеки от тях витае легенда за възход и разруха. Любопитното е, че голяма част от тези християнски светини са построени след падането на България под Османско владичество /14 в./.  По това време хората в по-отдалечените и изолирани населени места, успявали за заобиколят забраните на поробителя и да издигнат тихомълком своите православни храмове и манастири. Властите разрешили да се възстановяват стари църкви, но не и да се строят нови. Затова народът ги изграждал буквално за седмици, а после ги представял като старинни, все едно, че били там от незапомнени времена.

Кои са най-емблематичните християнски храмове в района на Брезник?

Брезник "Света Петка"Средновековната църква „Св. Петка“ е известна като перлата на град Брезник. По време на Османското иго тя а е бил опожарена, но през 1811 г. е възстановена в целия й блясък. Достигналите до нас фрески са от 18 – 19 век. В двора има експозиция с артефакти от различни епоха, открити в околностите.

 

край Брезник Църногорски манастирЦърногорският манастир  е действащ и е сред най-популярните дестинации за религиозен туризъм. Намира се край село Гигинци и е основан още през 11 век. Известен е още като Гигинския ли Черногорския манастир. Бил е опожаряван и после възстановяван, а днес можете да се възхитите на старите му стенописи и да нощувате в някоя от ремонтираните за туристи монашески килии.
Вижте още : На крачка встрани от суматохата – Гигинският манастир

 

 

край Брезник Билинския манастирБилинската света обител „Св. Архангел Михаил“ е сред най-старите християнски светини , на които се натъкваме в района на град Брезник. Манастирът е основан  преди близо 1000 години. А през 14 век тук вече се простира голям манастирски комплекс с красиво изписана църква. Днес се е запазила само църквата с фреските, която се реставрира с идеята да бъдат превърната в туристически обект.
Вижте още :Истории за възход и разруха – Билинският манастир

 

край Брезник БанищеСелската църква на Банище. През 17 – 18 век районът на Брезник бил притегателен център за водещи зографи и строители. Тук почти всяко село си има стара църква с интересни стенописи. Село Банище не прави изключение. Красиво изписаният му храм се кипри на малко възвишение в края на селото. Основан е по време на Втората Българска държава и е бил част от богат манастир. Подобно на останалите, и той е бил опожарен, но през 19 в. възкръсва, като феникс от пепелта, за да поддържа вярата жива.

 

4. Скрити в гората, земните пирамиди на Банище очакват своите откриватели

Край разположеното на около 70 км. от София село Банище се намира уникално природно творение, за което почти нищо не се знае. Местните му викат „Ровините“. Ще ги откриете на около километър от Банище, в малка, закътана в гората долинка. Въпросните земни пирамиди са били оформени преди 40 милиона години от слънцето, водата и вятъра. По мащаби те не могат да се сравняват с Мелнишките или със Стобските, но пък са не по-малко красиви! Истинска феерия!! А и нищо не може да се сравнява с гледките към живописните очертания на Краището отсреща.

За нашата разходка до това потайно кътче на българската природа вижте видеото :

5. Оброчища и каменни кръстове със загадъчни символи

Любителите на старините са очаровани от мистиката на каменните оброчища и тайнствените средновековни кръстове, свързани с присъствието на богомилите, катарите и тапмплиерите по тези земи. За жалост тези реликви от далечното минало , не са достатъчно проучени. Повечето представляват изсечен в камъка кръг, в който има кръст.

край БрезникСпоред  изследователи някои от разпръснатите из целия район кръстове, били поставени от хората на мястото на разрушени от времето и най-вече от турците, стари християнски храмове. На път към храм-кладенеца, попаднахме на такива кръстове, разпилени в покрайнините на село Гърло. Местните наричат мястото „Конските гробища“. Ако някой знае нещо по въпроса, да ми пише.


6. Лечебният извор „Желязна вода“ – без аналог в България

Никъде другаде в България няма да откриете такъв минерален извор, от който да блика не бистра, а … мътно ръждива вода. Затова я наричат „Желязната вода“. И тя наистина е с вкус на желязо / и отвратителна за пиене/. Ала е изключително лечебна заради високото съдържание на желязо. Толкова лечебна, че по време на Втората световна война е била изнасяна с галони за немската армия, вероятно за да тонизира изтощените от недояждане и анемия войски, а през 1946 г. заради нея Брезник е обявен за курорт.  Днес от някогашния престижен балнеокурорт няма и помен, но хората продължават да ползват извора, за да лекуват болежките си. Желязната вода е идеална не само за анемия, но и за стомашно – чревни болести. Лекува също и екземи. Но не се препоръчва да се пие в големи количества без лекарско наблюдение.

Изворът се намира в Бърдото – приятна хълмиста местност близо до Брезник, която е лесно достъпна с автомобил благодарение на асфалтирания път. Лечебната кафеникава вода, мътна и с  неопределен мирис , блика от чучура на каменна чешма. Наоколо всичко е обагрено в ръждиво-оранжев цвят. Край чешмата, под сянката на свежа горичка, са обособени беседки и кътчета за отдих. Желязна вода е единствена по рода си в България.

7. Опознайте туристическите пътеки на Краището

Брезник е част от географската зона Краище, което включва няколко погранични планински планини. Районът е все още тера инкогнита за масовия туризъм и е съхранил красивата си природа.  В околностите на Брезник се разстилат полегатите била на Завалска планина. Тук повечето населени места са сгушени сред планинските ридове или в подножието на върхове с имена като Китка, Конски връх, Црънча, Острила и т.н..

Село Банище пък е притихнало в покрайнините на Ерулска планина, която се разгръща чак до Трън и околностите. Навсякъде има достъпни пътеки за разходки и съзерцание на красиви природни картинки. Струва си човек да отдели специално внимание на планините в района на Брезник. Това смятам да направя в най-близко време!

 

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova


Booking.com

Други статии

7 начина да прекарате незабравим уикенд в община Средец

Veneta Nikolova

Костенец – природа, история и релакс до дупка

Veneta Nikolova

Каменните къщички край Луковит – добре дошли във вълшебната долина!

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!