Image default

Храм-кладенецът при село Гърло – една загадка на над 3000 години

Никой не знае със сигурност за какво е служел. Някои смятат, че е древен слънчев календар, други – че е бил използван като обсерватория за отмерване на годишните времена. Съществува и теория, че това е култов обект, в който предците ни почитали основните природни елементи  – слънце, вода, земя.  Храм–кладенецът, самотен и смълчан сред обраслите чукари край село Гърло,  пази тайна на над 3 300 години.

Мистиката, която витае около него разпалва фантазията не само на историци и изследователи, които така и не могат да постигнат единодушие какво е било предназначението му.  Разпространените в мрежата снимки и разкази за мегалитното съоръжение, скрито в пазвата на Гребен планина,  предизвикват любопитство и откривателска тръпка сред пътешественици и хора с приключенски дух. Исках да се потопя в полумрака му, да допра длан до каменните му зидове и да усетя вледеняващия полъх на вечността.


Какво знаем за него ?

Предполага се, че храм-кладенецът е от  XII в. пр.н.е. , но има хипотеза, че е още по-стар и датира от XIV в. пр.н.е. Някои изследователи свързват съоръжението с древната цивилизация „нураги“, която процъфтявала в Сардиния. Оказва се, че целият остров е осеян с около стотина подобни градежа. Подобия на нашия храм-кладенец има още в Крим и Палестина.  Корените на този вид архитектура ни отвеждат хилядолетия назад във времето нe къде да е, а в Месопотамия. Така че има вероятност храмът при Гърло да е създаден от потомци на шумерите.

Според една хипотеза голяма група шумери мигрирали към нашите земи в търсене на находища на цветни метали – били им необходими за производство на бронз и т.н. После продължили към Сардиния, която се оказала златна мина в това отношение и си останали там. Но докато пребивавали тук, нурагите издълбали съоръжението край днешното село Гърло.

Учените са единодушни – храм-кладенецът е по-древен от тракийските мегалити в Родопите, Странджа и Сакар. Той е  далеч по-примитивен. Освен това няма нищо общо с тракийската култура ! Защото прославя стихиите на живота, а не е посветен на смъртта и спомена, както е при траките.

Автори : арх. Данка Василева, инж. Костадин Димов, Владимир Алексеев, инж. Валентин Хаджимитов

 

В сайта http://www.balkanmysteries.com/  попаднах на интересна публикация. Според авторите й храм-кладенецът бил нещо като древен телескоп за наблюдение на небесните тела. Някогашните астрономи  проследявали движението им с помощта на монтирано на дъното на кладенеца параболично метално огледало от мед, сребро или злато.

Храм-кладенецът при село Гърло е вкопан на около 15 метра в земята

Докато внимателно прониквам в подземния градеж надолу по  каменните стъпала, имам усещането че съм попаднала в тунел на времето. В приглушената светлина на кръглата зала, въображението ми рисува изплъзващи се силуети на облечени в бяло жрици, надвесени над разположения в центъра кладенец. Поглеждам нагоре през съвършената окръжност на обраслия с мъх отвор, изцъклен като око точно над кладенеца.  И погледът ми полита към безкрая на небесната синева  …

Жалко, че мегалитният градеж при с. Гърло, считан за един най-древните по нашите земи, е оставен да се руши на произвола на природните стихии и иманярските набези.

 

Тайнственото гробище на село Гърло

И още една забележителност, обвеяна в мистерия, прикова вниманието ни. Малко след като отминахме вилната зона на село Гърло, попаднахме на странни каменни кръстове –  разкривени, счупени или полегнали върху закътана поляна край пътя.

Християнското гробище при село Гърло 6Християнското гробище при село Гърло 6Според местните хора гробището е на повече от 500 години. Някога се наричало „Латинското гробище“. Интересна е формата на оброчните плочи – представляват кръст, вписан в окръжност. Някои свързват произхода им с богомилите , други твърдят, че това са ирландски, келтски  или тамплиерски кръстове.


Как да стигнахме до храм-кладенеца ?

Както споменах, храм-кладенецът се намира в околностите на Гърло, а откриването му е цяло приключение!  Селото е разположено на 63 км. от София и на 8 км. от град Брезник. В края на селото има вилна зона с големи и добре поддържани къщи. Там, край последните вили, ние  оставихме автомобила си на една приятна поляна и да продължихме пеш по коларски път към планината.

ВНИМАНИЕ!

По-долу описвам нашето посещение на храм-кладенеца преди време. Но доколкото разбирам, в момента въпросният маршрут  е трудно достъпен. Така че преди да тръгнете, информирайте се добре как да го откриете.

Храм-кладенецът при село Гърло 10
Вилната зона на село Гърло
Храм-кладенецът при село Гърло 9
Язовир Красава

Храм-кладенецът при село Гърло 6Вървяхме около 35 минути и стигнахме язовир Красава. Направихме няколко снимки и продължихме покрай язовирната стена . След няколко метра пред нас се появи преливник с малко желязно мостче. Минавахме по него и … започнахме трескаво да търсим брод, който да ни отведе до заветния храм-кладенец.

И ето го сред шубраците ! Различихме доста стръмна и ронлива козя пътечка. Да, по нея  се наложи да продължим нагоре и още нагоре. Тук трасето е доста екстремно, но си струват усилията , а и малко адреналин на никого не е навредил.

После продължихме покрай ограда с ръждива бодлива тел, стигнахме до един резервоар и хайде пак нагоре по ронливата пътечка вляво от резервоара.

Така, за около 40 минути, стигнахме до мегалита задъхани, но удовлетворени от емоцията и красивите гледки  Изненадващо, въпреки че няма маркировка и пътеката не е обезопасена, срещнахме доста хора, които като нас се бяха запътили към мистичния градеж.

 

Какво още да видите наблизо ?

1.Билинският манастир

Намира се край село Билинци на 8 км. от село Гърло. След като влезете в с. Билинци паркирайте колата на края на селото.  Манастирът е разположен в живописна местност на около 25 мин. пеш от най-крайните къщи на Билинци. До него се стига по удобен черен път.

Още за това свято място прочетете в Билинският манастир – история за възход и разруха

2. Църквата „Света Петка“ в гр. Брезник ,

Храмът пази мощите на Св. Петка . Много хора го посещават с желанието да се излекуват със силна вяра.

3. Изворът „Желязна вода“ .

Намира се в живописна местност Бърдото над гр. Брезник. До него се стига по тесен асфалтиран път. Водата е единствена по рода си в България. Тя е леко ръждива / и отвратителна на вкус!/, тъй като има много високо съдържание на желязо. В миналото била високо ценена и са я изнасяли в чужбина.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Други статии

Те са самотни и зловещо красиви – вижте 6 църкви в района на Ивайловград

Veneta Nikolova

Несебър е сред най-старите раннохристиянски митрополии в Европа

Veneta Nikolova

Един зимен уикенд в село Кюлевча

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!