Image default

За Рим с любов или 15 подробности за Вечния град

Казват, че Африка започва от Рим. И не само заради специфичния местен климат и флора ! Трудно е да опишеш накратко този град – Вселена, обвеян с хилядолетен ореол, потънал във вечно свежата зеленина на пиниевите си дървета, с пренаселените от  многоезични тълпи площади, с излющените фасади на сградите, задушните улички, хаотичното движение и нервните шофьори, с разпръснатите из целия град следи от някогашното му величие, с тесните кафенета и тратории … Не е възможно да го опознаеш и осмислиш в цялата му дълбочина и многоликост за няколко дни, колкото обикновено продължава една екскурзия. Но си струва човек да опита.

  Ето някои интересни подробности за Рим :

1.Древните римляни вярвали, че без значение накъде върви светът и колко империи ще рухнат, Рим        никога няма да загине. Още Овидий /роден в 43 г. пр. Христа/ го възпява като „Вечния град“, а по-късно това му название започва да се използва и в официалните документи на империята.

2. Рим е по-стар от държавата Италия. Общоприетата дата на основаването му е 753 г. пр. Хр. което го прави повече от 2500 години по-древен от нацията, на която е столица. Обявен е за столица на Обединена Италия едва през 1870 г.

3. Това е първият модерен град, достигнал население от един милион души още през 50-та година пр. Хр. Никое друго населено място в Европа не е успяло да надмине този рекорд, който е изравнен едва през 19-ти век от британската столица Лондон.

4. Близо 90 на сто от стария Рим  лежи под днешния над двумилионен град, не е проучен и едва ли някога ще бъде.

5. Градът разполага с богат асортимент от „подземни атракции“. Сред тях са няколко Катакомби, които си струва човек да разгледа, стига да не страда от клаустрофобия, както и задължителната за посещение от всеки родобюлив българин базиликата на три нива „Сан Клементе“, където е гробът на Свети Кирил /виж галерията/.

6. Древните римляни биха оборили категорично пословицата че „Всички пътища водят до Рим“. Според представите им всички пътища не водят, а ТРЪГВАТ от Рим и най-вече от Златния километричен камък (Milliarium Aureum), издигнат в центъра на някогашния му административен център.

7. Над 10 милиона туристи посещават всяка година Рим

8. Според кметството на Рим, всяка година туристите хвърлят във водата на Фонтана ди Треви около един милион евро. Сумата се изразходва за благотворителни цели. Според поверието, ако хвърлиш паричка във Фонтана, ще се зъвърнеш отново във „Вечния град“. Пробвала съм – работи!

9. Рим е градът с най-много християнски храмове света – 900 на брой.

10. В Рим се намира суверенната държава – Ватикана. Тя е една от най-малките в света и се управлява от Папата. Микро държавата си има своя железопътна гара, поща, радиостанция и армия в лицето на прословутите швейцарци.  Твърди, се че носят униформи, чийто дизайн е създал самият Микеланджело

11. Ватиканът притежава най-големият музеен комплекс в света. Той се състои от над 1000 музеи и галерии.

12. Строежът на базиликата „Свети Петър“ продължава цели 120 години и приключва през 1626 г. В продължение на столетия това било най-голямата църква в света, но през 1989 е надмината от базиликата на „Дева Мария на мира на Ямусукро“ в Кот д ‘Ивоар.

13. Рим разполага с над 2,500 улични чешми с чудесна, хладка, безплатна питейна вода. Нещо, което малко туристи подозират, примамвани в летните жеги да купуват минерална вода от сновящите навред мургави търговци.

14. Малко вероятно е християни да са били хвърляни на лъвовете в Колизея, както се случва в големите Холивудски продукции. Няма доказателства, че ранните християни били наказвани заради вярата си по този начин. Знае се, че тази участ била отредена на криминалните престъпници и на военнопленниците.

15. Римляните създали моловете. Първият по рода си търговски център е построен от римския император Траян и се състоял от няколко етажа с повече от 150 магазинчета, в които се продавало „от пиле мляко“.

Кликнете върху снимка по-долу, за да ви излезе в галерия 

/ За да излезете от галерията кликнете върху  бутона Esc на вашата клавиатура/

 

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

10 причини да изберем Банско извън ски сезона

Veneta Nikolova

Ковачевица – каменна приказка на 500 години

Veneta Nikolova

Огненият Тутракан или да се влюбиш в града на залезите

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!