Image default

Загадката на храма „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

 Добърско придоби световна слава не само с чудната си природа, гласовитата фолклорна формация „Добърски баби” и вкусните домашни гозби.
 
 Разположеното недалеч от Банско селце, попадна във фокуса на вниманието много преди да се наложи като дестинация за селски туризъм в началото на XXI век. Причината?
 
 
 Каменната църква  с 400-годишните й стенописи.

Сред тях има две удивителни фрески на Исус Христос в… космически кораб.

 

Още през 70-те години на XX век за църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” и загадъчните й стенописи станаха известни.

За тях споменава швейцарският изследовател и уфолог Ерих фон Деникен в култовия си филм „Спомени от бъдещето”.
 
 Тогава за пръв път светът разбра за Добърско и изографисания Христос в подобие на космически кораб. Летателният апарат е  обграден в пламъци, на фона на ясно очертаваща се стратосфера и космическо пространство.
  
 Много туристи, включително и летци, и космонавти посещават  Добърско
„И всички са изумени от тези фрески. Съвременната наука няма обяснение за тях!” – каза кметът на селото Никола Найденов. 
 
 Подобни „космически” елементи, но не толкова силно изразени, откриваме и в други православни стенописи от тази епоха.
 
 Според богословската трактовка това е символика, изобразяваща славата на Бог.
Не така обаче мислят уфолози и любители на теориите за извънземен разум и НЛО.
 
Но не само тези необичайни фрески отличават църквата в Добърско от повечето православни храмове.
 
 Погледната отвън, изградената през 1614 г. каменна конструкция във форма на трикорабна базилика, не прави никакво впечатление. Когато през 1978 г. реставратори се захващат с обновяването й, стените й са покрити с дебел пласт от сажди. Но след като ги почистват, те са изумени.
Ярките изображения на библейски сцени и одухотворените лица на светци, толкова живи и съвършени, че напомнят на шедьоврите на ренесансовия художник Джото.
 
 От стените на храма ни гледат не бледолики , изтерзани мъченици, както повеляват каноните на православието, а лъчезарни, млади човешки лица, от които струи светлина и жизнеутвърждаваща радост.
 

 Църквата е малка, едва 160 кв. м, а образите в нея са 460  Никъде у нас няма толкова нагъсто изографисани храмове. Стените са така нагъсто покрити със стенописи, че  не е останал и сантиметър празно пространство! 

„Църквата има над 30 образа на светици. Толкова много женски изображения на едно място няма да видите в никой друг наш храм. А мъжките образи са още

 

повече.“ казва кметът Найденов.

 
Уникални са стенописите на двамата светци войни Св. Димитър и Св. Георги в цял ръст
– нещо, което може да се види само тук и в Зографския манастир в Света гора. Навсякъде другаде те са яхнали кон. Уникален е и иконостасът с царските двери и изобразените над тях 12 апостоли в цял ръст – нещо, което също се среща рядко!
 

В средния купол проследяваме сюжети от живота на Спасителя. Тук съзираме и прословутия стенопис Преображение, в който Той е представен в готов за излитане космически съд. В южния дял на храма пък, пред невярващите ни погледи, се нижат сцени от свалянето на тялото на Христос от кръста, надгробното ридание и… емблематичната фреска „Слизане в Ада”.

В нея Спасителят се спуска в преизподнята с нещо като огнена ракета, за да отвори отново за хората райските двери.
 Според мнозина подобни църковни стенописи потвърждават хипотезата, че в миналото Земята е била посещавана от извънземни, а зографите просто са пресъздали това знаково библейско събитие . Дали стенописите изобразяват исторически факт, или тълкуването им е плод на развинтената ни фантазия ?Нека сам прецени за себе си!!! 🙂
  

 Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Копиловският манастир и корабът на Спасението

Veneta Nikolova

Ковачевица – каменна приказка на 500 години

Veneta Nikolova

Село Гудевица – живей хармонично VIDEO

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!