Image default

Топ забележителности на Лондон или какво да видите за краткия си престой

В тази статия ще се опитам да ви представя някои от основните забележителности на Лондон – един от най-магнетичните градове в света. 

За първи път го посетихме през месец март. Докато самолетът ни кацаше на летище Лутън (разположено на около 50 км. от града) валеше … сняг. През цялото време беше мрачно, студено и зъзнахме, но пък нали лошото време е част от местния колорит ! Грабнахме чадърите и се втурнахме да разглеждаме основните забележителности на Лондон, защото времето ни притискаше, а ние искахме максимално да попием впечатления и преживявяния.

За последно посетихме Лондон през октомври месец 2023 г. Беше слънчево и топло за сезона, а градът ми се стори доста по-приветлив. Вижте видеото, в което представям по-неизвестните кътчета на британската столица.

 

Старата част на Лондон е разделена на два исторически квартала – Уестминстър и Сити

В Уестминстър, разположен на северния бряг на Темза, се намира седалището на Парламента и на правителството на Обединеното кралствоПрез ранното средновековие тази част на града е била известна като Thornеy Island , или обрасналия в трънаци остров. Но след като издигнали Уестминстърското абатство, районът започнал да просперира и постепенно се наложил като политическия център на Кралството.

Лондон LondonНай-старата част на Лондон обаче се намира на територията на днешното Сити, там където са съсредоточени някои от знаковите небостъргачи на града.

залебежителности на Лондон център
Площад Лестър ( Leicester Square) e мястото на британските филмови премиери, заобиколен е от много скъпи кина, барове и дискотеки.

През I – ви век, именно на това място римляните основават т.нар. Лондиниум. Постепенно градчето се разраства и се превръща във финансов център не само на Кралството, но и на цяла Европа. И чак през 16 век двата града – Уестминстър и Сити се обединяват.

Полезни препоръки и сервизна информация за Лондон ще откриете тук >>> : Пишман туристи в Лондон. Как да НЕ провалите мечтаното пътуване

 

Ето някои от знаковите забележителности на Лондон, които трябва на всяка цена да опознаете

Любувайте се на красивите гледки към реката 

забележителности на Лондон край Темза
Почти по цялото си течение Темза е много пълноводна. В нея се вливат много притоци по цялата й дължина от близо 340 км.

Лондон е белязан от присъствието на Темза. Наричат я  реката на живота. Поради близостта й до океана, водите й са солени. Освен това, Темза има отливи и приливи, които стигат до 7 метра. В течение на хилядолетия, реката е била източник на храна, транспорт, вода и търговия. В наши дни тя осигурява 70 % от питейната вода на лондончани, след като премине през пречиствателни станции. Има опасения за недостиг от вода до края на десетилетието, тъй като реката пресъхва. Но пък е толкова красива!  А обособените алеи край бреговете й са идеалното място за разходки, снимки и съзерцание.

Разгледайте забележителностите на левия бряг на Темза

Повечето исторически забележителности на Лондон се намират именно от тази страна на реката.

 

Биг Бен (Big Ben)

Всеки който дойде в Лондон бърза тутакси да си направи селфи на фона на импозантния Уестминстърски дворец (в който се помещава Парламентът) и на емблематичната кула – камбанария Биг Бен. Кулата е построена в средата на 19 в. и до 2012 година носи името Кулата на Свети Стефан.

забележителности на Лондон Биг Бен
Кулата Биг Бен е висока 96 м.

След това обаче е преименувана на Кулата на Елизабет, в чест на 60-годишния юбилей на покойната кралица. Всъщност името Биг Бен се отнася не до кулата, а до гигантската й камбана, тежаща цели 13 тона, която е една от най-големите в света.

Уестминстърското абатство ( Westminster Abbey)

се намира в непосредствена близост до Парламента и Биг Бен. Великолепната катедрала в готически стил е издигната през 1045-50 г. Тук се провеждат коронациите на всички британски монарси от 1066 година насам, тук въпросните кралски особи се женят и тук биват погребвани. В Уестминстър са погребани 16 краля, 8 премиера и пр.

забележителности на Лондон гробът на Шекспийр
Не, Шекспир не е погребан в Уестминстърското абатство, а в църквата „Света Троица” в Стратфорд на Ейвън. Но това не пречи през 1741 г. да издигнат неговия мемориал в т.нар. „Ъгъла на поетите“ в най-почитаната катедрала в Кралството.
забележителности на Лондон Уестминстърското абатство
Всяка година над 1 милион посетители влизат в Уестминстърското абатство.

В абатството има 3 300 гробове на видни личности, в т.ч. на Исаак Нютън, Дарвин, Шекспир, Стивън Хокинг и др.. С други думи това е немият пазител на британската история, свято място в което се пристъпва с почит и притаен дъх. Но за целта ще трябва да заплатите предварително входния си билет. За онлайн резервация вижте ТУК:

 

Тауър бридж  (Tower Bridge)
забележителности на Лондон Тауър бридж
Тауър Бридж понякога погрешно е наричан Лондонския мост, който всъщност е следващият мост нагоре по реката и далеч не е толкова атрактивен.

– един от най-красивите и фотогенични мостове над река Темза с двете кули в готически стил. Заради нарасналия трафик през 19 в. инженерите проектирали двете му части така, че да се вдигат, за да пропускат речни кораби – нещо което в наши дни се случва не по-често от два пъти на ден. Можете да влезете в кулите, да се разходите по пътеката на втория етаж на моста и да разгледате машинните отделения самостоятелно или с екскурзовод. За резервация на билети вижте ТУК.Наблизо се намира замъкът Тауър, където пък били затваряни и екзекутирани враговете и изменниците на Краля, в т.ч. и нещастната Ан Болейн.

забележителности на Лондон замъкът Тауър
Тауър е служел като крепост, кралски дворец и затвор най-вече за затворници от висш ранг, включително от кралското семейство, както и за място за екзекуции и мъчения.

В наши дни Тауър е един от най-посещаваните музеи в Лондон. В него се съхранява безценна колекция от над 23 хиляди скъпоценни камъни, собственост на британската корона и други експонати, свързани с историята на Кралството. За да посетите Тауър, може да си направите онлайн резервация ТУК:

 

Катедралата „Св. Павел“   (St. Paul Cathedral)

Изящният й 110 -метров купол се откроява на фона на небостъргачите в сърцето на лондонското Сити. Това е третата по големина църква в света и най-големият протестантски храм. Построена е през 17 в. в приятна смесица между бароков и ренесансов стил.

На 29 юли 1981 в катедралата „Свети Павел“ е била отбелязана сватбата на принц Чарлс и принцеса Даяна

Достъпът до светинята обаче не е безплатен. На място се закупуват билетите. Може да ви пуснат да влезете безплатно, ако обясните ,че искате да запалите свещ и да се помолите на Господа, като за целта се направите на протестанти. Лично аз реших, че не съм в настроение да се преструвам.

Бъкингамският дворец  (Buckingham Palace)

Да дойдеш в Лондон и да не го видиш е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Официалната резиденция на кралското семейство е отворена за туристически посещения през определени периоди в годината. Туристите имат достъп до 19 стаи в т.ч. Тронната и Балната зала. Самата сграда става официална резиденция на британския монарх след като обичаната от британците царица Виктория се качва на трона.

Монохромният дорец, заснет в един типичен за Лондон дъждовен ден.

Най-голямата атракция обаче е ритуалната смяната на караула пред двореца. Това обикновено се случва към обяд в 11:30 часа , но ние закъсняхме за церемонията, която продължавала към 45 мин.

 

Кварталът Ковънт Гардън (Covent Garden)

изобилства с приятни магазинчета и кафенета. Това е любимо място на уличните артисти. Тук се намира импозантната сграда на прословутата Кралска опера, а в съседното кафене млади оперни таланти омайват клиентите и минувачите със майсторските си изпълнения на известни арии.

забележителности в Лондон Ковънт гардън
Ковънт гардън се отличава със своите павирани улички, като някои от тях вечерно време все още се осветяват с газови фенери .

Ковънт гардън е атрактивен и със своите пазари, пъстри къщи и артистична атмосфера. Препоръчително е да се изгубите из павираните му улички, за да усетите истинския дух на Лондон.

Разходете се на десния бряг на Темза

От тази страна на реката се отвиарят спиращи дъха гледки към отсрещните сгради на Парламента,  часовниковата кула Биг Бен и мостовете на Темза. Има приятна алея, която с километри следва брега.  Тя е посветена на жертвите на Covid-19. Дългата мемориална стена е покрита с хиляди червени сърца с изписани в тях имена на починали по време на епидемията .

Окото на Лондон (London Eye)

е още една от известните забележителности на Лондон, която се е превърнала в негова емблема. Намира се на десния бряг на Темза.  Най-високото виенско колело в света, открито лично от бившия премиер Тони Блеър през 1999г., разполага с 32 кабинки с видимост до 40 км. (когато не вали и няма мъгла).

забележителности в Лондон Окото на Лондон
Окото на Лондон или Лондонското око е построено през 1999 г. в чест на новото хилядолетие и е високо 135 м.

Според мнозина обаче, атракцията е капан за туристи. На първо място, защото е прекалено скъпа – цената на билета стига до 30 паунда. Освен това се чака на километрични опашки, а въздушната разходка над Темза и града трае не повече от 30 минутки – твърде кратко време, за да се насладите пълноценно на гледката. Ако все пак решите да се пробвате, можете да резервирате билети онлайн ТУК:

От тази страна на реката се намира Шекспировият театър The Globe, както и някои от знаковите небостъргачи и галерии на Лондон .

Отделете си време за музеите и галериите на Лондон

Десетките галерии и музеи, пазещи някои от най-големите съкровища от световното наследство са сред най-посещаваните забележителности на Лондон. Хубавото е, че много от тях са с безплатен вход. Три от най-известните музеи са разположени в близост един до друг в квартала Кенсингтън в Южен Лондон, така че можете да комбинирате посещението им в един ден. И трите музея са със свободен достъп. Най-близката спирка на метрото е South Kensington.

Сградата на Природонаучния музей е ярък пример за викторианска романска архитектура. До1963 г. музеят е бил част от Британския музей
Природонаучният музей  (Natural History Museum)

се намира в Южен Кенсингтън и е един от най-големите в света. Самата сграда, в която се помещава, е в готически стил и представлява архитектурен шедьовър. Музеят е дом на най-голямата природонаучна сбирка в света, която включва над 70 млн. експоната от цялата планета, които проследяват развитието й от древността до наши дни. Това не е музей, а истински Храм, в който властва Нейно Величество Науката.

В централното фоайе е изложен скелетът на син кит – най-голямото уловено някога животно на планетата. Дълъг е 25 метра – изключително рядък вид , символ на  мощта и красотата на природата. Но най-посещавана е залата на динозаврите с анимираните макети на всякакви видове динозаври и т.н. В разгара на летния сезон пред музея се вият огромни опашки. Желателно е да си направите предварителна онлайн резервация от сайта на музея.

 

Музеят Виктория и Албърт  (The Victoria and Albert Museum)

се намира също в Южен Кенсингтън. Това  най-големият музей за декоративно-приложни изкуства и дизайн в света с постоянна колекция от 4, 5 милиона експоната, докарани от цяла Европа, Азия, Северна Америка и т.н.. Колекциите обхващат период от 5 хиляди години културно развитие на човечеството.  Изящни скулптури, предмети от керамика или стъкло, колекции от костюми и аксесоари от 17-ти век до наши дни, бижута донесени от Китай, Индия …

Музеят е създаден през 1852 г. и е кръстен на кралица Виктория и принц Албърт.

Едва ли ще ви стигне един ден, за да се докоснете до тази истинска съкровищница. Но поне ще напълните очите си с красота и изящество. Можете да посетите музея и без предварителна резерваци

Музеят на науката  (Science Museum)

е разположен в непосредствена близост до горните два музея. Това е един от най-големите музеи на науката и техниката в света. От двигатели и космически пътувания, до последните достижения на медицината и компютърните технологии – тук можеш с часове да обикаляш по етажите докато попиваш познания.

Музеят на науката притежава колекция от над 300 000 експоната

Можеш да видиш най-старият парен локомотив, първият реактивен двигател, първите военни изтребители и т.н. Но най-интересна, според мен, е залата, посветена на завладяването на Космоса. В музея е изложен макет в реални размери на спускаемия лунен апарат на Аполо 11, който за първи път каца на Луната през 1969 г. посещението на музея става след задължителна онлайн резервация в сайта му.

Британският музей  (British Museum)

се намира в централната част на Лондон. Това е едно от най-големите и известни хранилища на артефакти, довлечени от всички точки на земното кълбо, и задължителна спирка на всеки, който посещава за първи път британската столица. Тук се съхраняват някои от най-емблематичните находки откривани някога, като Розетският камък, колекция от египетски мумии в т.ч. мумията на Рамзес II,  откраднатите мрамори на Партенона и т.н. и т.н.

Емблематичното фоайе на Британския музей

Пред Британския музей също се вият километрични опашки. Въпреки, че входът е безплатен, е желателно да си направите предварителна онлайн резервация в сайта на музея:

Тейт модерн – световно известната галерия за модерно и съвременно изкуство, която се помещава в бивша топлоцентрала на левия бряг на Темза и Националната художествена галерия, намираща се на елегантния Трафалгар скуеър на десния бряг на реката, са също със свободен вход. Но за галерията е добре да си направите предварителна резервация, за да не чакате на опашки.

Пренесете се в бъдещето докато се дивите на главозамайващи небостъргачи

Лондон е град на контрасти. Тук минало и настояще си подават ръка на всяка крачка. Обърнете внимание на изящните старинни сгради в стил барок, ренесанс или неокласицизъм, които комфортно са се разположили в нозете на гигантски стъклени небостъргачи, без да си пречат един на друг.

В дъното се очертава острият силует на The Shard, разположен на десния бряг на Темза

Докато се разхождахме край Темза, погледът ми непрекъснато се плъзгаше по огледалната повърхност на тези колоси, които отразяваха синевата на небето и на водната шир. Всяка от тези модерни сгради си има име и история. Например The Shard, което в превод означава „счупено парче стъкло“ е най-високата сграда не само в Лондон, но и в Северна Европа със своите 310 м.

А какво да кажем за The Cucumber, в превод „краставицата“, която е във формата на въпросния зеленчук, за Walkie Talkie-то , която прилича на уоки токи или за Batman Building  ? Повечето от тях са бизнес сгради с офиси, ресторанти, великолепни панорамни градини на покрива и дори имат хотелска част.

Паметникът (Monument) – усетете призрачен полъх на пожар и сажди

Ако сте чели „Вечната Амбър“ на Катлийн Уинзор, чийто действие се развива на фона  на Големия пожар и последвалата го епидемия от чума, вероятно и вие ще искате да се потопите в атмосферата на средновековен Лондон, където вечно вали и гъста мъгла се носи по клаустрофобични улички с притиснати една в друга каменни къщи. Е няма да можете! Защо ли? Защото … всичко е изгоряло, естествено! Но лондончани и до днес пазят паметта от злокобната 1666г..

Монументът на Лондон
Паметникът в памет на Големия пожар

В една септемврийска вечер в малка пекарна на улица Pudding Lane избухва пожар, който светкавично се разпространява  из целия град. Огнената стихия бушува 4 дни и 4 нощи, изпепелявайки 80% от града и по-точно 13 хиляди къщи, 87 църкви и т.н. Година по-късно, на мястото на първата църква, която е опожарена, лондончани издигат огромен монумент в памет на пожара. В наши дни това е една от знаковите забележителности на Лондон.

Върху колоната на Паметника на латински е изписана инфорамция за пожара, щетите от него, действията на краля, на кмета и как властите са се справили с катастрофата.

Паметникът е висок 62 м. – колкото е разстоянието от основата му, до някогашната пекарна, където избухва пожарът. Дълго време това било най-високата сграда в града. Тя е куха и има спираловидни стълби. Туристите могат да  се качат на върха й, за да се насладят на гледката към лондонското сити. През 19 в. Монументът става атрактивно място за самоубийци, затова е обезопасен.

Избягайте от суматохата в Хайд парк 

Хайд парк Лондон
Езерото Серпентин

Парковете са сред най-посещаваните забележителности на Лондон. Със своите над 3000 зелени площи, които покриват към 40% от територията му, градът край Темза е една от най-зелените европейски столици. Хайд парк е най-известният и най-големият парк в  Лондон,  простиращ се на цели 350 декара площ.  В миналото той е бил имот на Уестминстърското абатство, ала през 16 в., Хенри VIII си го присвоява и го превръща в свое ловно поле. По време на Голямата чума, Лондончани бягат именно тук с надеждата, че смъртта ще ги подмине. И пак тук, през 18 век, било на мода да се уговарят тайни любовни срещи или дуели, много от които завършвали фатално.

В наши дни Хайд парк е място за отдих, спорт и култура. Сред  вечно зелените площи и добре поддържаните алеи се открояват дворецът Кенсингтън, странният по форма Фонтан-мемориал в памет на принцеса Даяна, позлатеният мемориал на принц Албърт,  обърнат с лице към отсрещната концертна зала Royal Albert Hall, придобила световна известност и т.н. В парка се намира и живописното езеро Серпентин, дълго 1,6 километра. Там можете да си наемете лодка и да прекарате мързелив следобед, а до самото езерце има художествена галерия за модерно изкуство с безплатен достъп. И още и още забележителности, като например ъгъла на ораторите, където всеки може да държи речи за каквото му хрумне и да критикува когото си иска без риск да бъде санкциониран за подстрекателство или  „политическа некоректност“ и т.н.

Забележителности на Лондон Дворецът Кенсингтън
Дворецът Кенсингтън
Вместо заключение:

Мога до безкрай да разказвам за основните забележителности на Лондон и не само за тях, но статията става твърде дълга и рискувам да отекча търпеливия читател. Затова очаквайте следващия ми пост, в който ще ви предложа бюджетни идеи как да си прекарате незабравимо в любимия ми град край Темза.
Вижте видеото : Лондон за начинаещи ❤️ Какво Не Знаете За Града край Темза 

Trafalgar square
Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас. Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в Лондон и околностите. За по-изгодни оферти използвайте филтъра на търсачката!

Други статии

Амалфийското крайбрежие и Неапол – бюджетни идеи как да ги опознаете

Veneta Nikolova

България на вкусовете и ароматите или радости за душата и небцето

Veneta Nikolova

10 причини да изберем Банско извън ски сезона

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!