Image default

Топ забележителности на Барселона или какво да видите за краткия си престой

Времето не ни стигна, за да опознаем всички забележителности на Барселона, но поне се опитахме !

Трудно се описва Барселона! Как да споделиш впечатленията си от този космополитен град и в захлас да възпяваш красотата му без да хлътнеш в капана на клишето и на déja vu – то ! Та кой не знае за Барселона ?! Кой не е чувал или чел надлъж и шир за града на Гауди ?

Барселона е третият най-красив град на планетата

Затова  предпочитам да се облегна на … науката.  С нейна помощ известната британската компания Online Mortgage Advisor  доказва, че Барселона е третият град в света с най-хармонична архитектура. За целта експертите се позовават на т.нар. „златно сечение“ или „перфектната“, „божествената“ пропорция, която се среща навсякъде в природата. За да определи колко естетичен е архитектурният им облик, компанията е проучила повече от 45 града по света с общо 2400 сгради. И така, на трето място по красота след Венеция и любимия ми Рим, блести Барселона.

Вижте кои са най-атрактивните забележителности на Барселона в краткия видеорепортаж от първо лице, заснет през месец ноември 2022г.

В една топла ноемврийска вечер за пръв път кацнахме на летище El Prat в Барселона. Тъй като полетът ни беше късен, предварително бях закупила билети за специален шатъл, който ни стовари направо пред входа на хотела. Иначе пред терминала на летището спират бусчетата на редовната автобусна линия  Aerobus,  и за около половин час се стига  до центъра на Барселона. Използвахме линията на връщане. Билетът струваше около 5-6 евро в посока. Има и влакове, които осъществяват връзката между аеропорта и центъра на Барселона.

Ако ви предстои път към града на Гауди, ще откриете сервизна информация и няколко препоръки от първо лице ТУК: Барселона – 10 грешки, които НЕ трябва да допускате!

Ето някои от основните забележителности на Барселона

Който казва Барселона, казва и La Sagrada Familia 

За да разгледаме шедьовъра на гениалния архитект Антонио Гауди, предвидливо закупихме онлайн билетите от официалния им сайт ,  тъй като това е една от най-емблематичните забележителности на Барселона и пред билетните каси по всяко време се вият кошмарни опашки. забележителности на Барселона Ла саграда фамилия

Всички сме чели и гледали кадри от Саграда фамилия, но мигът, в който прекрачих прага …онемях.  От мащабите, величието, фантазията, красотата, божествената светлина, струяща от витражите, съвършенството … Отвътре Ла Саграда фамилия е като каменна гора с гигантски колони. Те са наклонени и усукани, увенчани от устремени към небето клони. Струва ти се, че се полюшват на вятъра, като истински дървета…

Гауди се вдъхновява от природата

Затова при него няма да откриете нито една права линия. Ла Саграда фамилия е последният му проект. Строежът започнал през 1883 г., но временно бил преустановен при смъртта на Гауди през 1926 г.,  когато е блъснат от трамвай и на погребението му цяла Барселона излиза по улиците. По-късно строителството е подновено по неговите чертежи. Имаше идея храмът да бъде завършен около 2026 г. в  чест на стогодишнината от смъртта му, ала поради коронавируса и ред усложнения, това едва ли ще се случи !

забележителности на Барселона базиликата Саграда фамилия

Когато бъде завършен, Саграда фамилия ще бъде най-високият храм в света с неговата „Кула на Исус“, издигаща се на 172,5 м. в небето. Строителството се финансира от входните ни такси и от дарения. Така че това изумително творение на човешкото въображение и стремеж към съвършенство е и наше общо дело, на цялото човечество. Което го прави още по-велико. Мога още да разказвам за Саграда фамилия, защото това беше основната причина да посетя Барселона и определено си струваше. Ала спирам дотук!!!

Приказният Park Güell

Паркът Гюел е една от е най-популярните забележителности на Барселона, след Саграда фамилия и затова за него е силно препоръчително също предварително да закупите онлайн билети от официалния им сайт. Паркът Гюел е лесно достъпен с градския транспорт. В него се влиза от три различни входа. Има начин да го посетите и безплатно извън работното му време – рано сутрин преди 9 часа или привечер и нощем, когато е със свободен достъп за всеки.

забележителности на Барселона парка Гюел Два часа са достатъчни на спокойствие да го разгледате, докато се шляете по алеите и се дивите на чудноватите конструкции, излезли от безпределното въображението на Гауди. Паркът е създадена по поръчка на индустриалния магнат Гюел.

Първоначално бил замислен като жилищен комплекс от затворен тип

Трябвало е да се построят 60 еднофамилни къщи, ателиета, параклис, градинки за отдих, площади и магазинчета. Ала жителите на Барселона никак не харесали проекта. Сторил им се твърде скъп и фантазьорски. В резултат на което били построени само две къщички, подобни на сладкарски фигурки, в едната от които се настанил самият Гауди.

забележителности на Барселона Паркът Гюел билети

Целият парк Гюел е залесен с екзотични дръвчета – палми, кактуси, магнолии… На обширната тераса, където е трябвало да се помещава пазарът на комплекса, се намира най-дългата пейка под формата на морска змия. Оттук се открива зашеметяваща гледка към Барселона. Причудливи каменни скулптури, пъстри мозайки, постройки сякаш изградени от пясък … добре дошли в света на сънищата!

Лежерна разходка по улиците и площадите на Барселона

Повечето забележителности на Барселона се намират в историческия му център. Разстоянията не са много големи, защото центърът е сравнително компактен (за градския транспорт в Барселона вижте ТУК). Така че е най-добре да го обходите пеша.  Едно от любимите ми места e

Plaça de Catalunya

Просторният кръгъл площад, който свързва стария с новия град, е заобиколен от красивите фасади на хотели, банки, административни сгради и пр, Пласа де Каталуния се явява и нещо като транспортен хъб, тъй като отдолу се пресичат повечето линии на метрото.

забележителности на Барселона Пласа де Каталуня

Това го прави лесно достъпен от всяка точка на града. До площада спират и сините бусчета на Аеробус – линията  от и за летището. От Plaça de Catalunya се спуснахме по главната артерия и една от най-популярните забележителности на Барселона –

La Rambla

Това е местното стъргало и  най-оживената част на Барселона, подобно на софийската Витошка. Само че вместо Витоша, на дъното на булеварда проблясва морето. Магазини, луксозни бутици, ресторанти, лавки за фаст фууд, многонационални тълпи от различни етноси, движещи се нагоре надолу денонощно… Булевардът свързва Plaça de Catalunya с пристанището и крайбрежната алея, макар че няколко улици и квартали в града носят същото име, като Nou de la Rambla, La Rambla de Poblenou и пр. Затова местните наричат целия район Лас Рамблас – т.е Рамблите .

забележителности на Барселона Ла Рамбла
Статуята на Колумб с вдигната дясна ръка, която сочи към Новия свят,се намира в края на Ла Рамбла ,там където започва пристанището.

Булевардът е изцяло пешеходен. Но имайте предвид, че нито тук, нито където и да е в историческия център на Барселона, няма да откриете и една едничка обществена пейка за безплатна почивка. Няма и обществени тоалетни, но пък срещу консумация ще ви допуснат да ползвате ресторантските WC-та . Ла Рамбла е историческа улица. Била е изградена през Средновековието върху пресъхнало корито на река, която арабите наричали “Рам-ла“. И още нещо – отваряйте си очите на четири!

забележителности на Барселона площад
Plaça Reial (Царският площад)
Барселона e световната столица на джебчиите

А любимото им място е на Ла Рамбла, където всеки ден изпищяват по няколко туриста. Полицията обаче е безсилна да пресече доходния поминък на изобретателните крадци. Докато се разхождате по стъргалото и дърижте здраво чантата или раницата си, ви препоръчвам да свиете по една от страничните улички, които директно ще ви отведат назад в средновековието. Става дума за Barri Gòtic –  готическия квартал на Барселона – истински лабиринт от тесни улички с уютни кафенета и пъстри магазинчета, църкви, закътани площади и пр ..

Хапнете риба на пазара La Boqueria 

Барселона е известен със своите пазари, а царицата сред тях е Ла Бокерия. Главният й вход е от Ла Рамбла, така че не пропускайте да се отбиете и тук, където ще слюноотделяте пред щандовете с неустоимо вкусни меса, салами, плодове, зеленчуци и пр.

забележителности на Барселона Ла БокерияКаталунците са царе на хамона (традиционен сушен свински бут), който се реже на прозрачно тънки филийки, подобно на италианското прошуто, и е неустоимо изкушение. Търговците на Ла Бокерия са обособили тесни масички до самите щандове, където всеки може да седне на високо столче и да си поръча нещо прясно и много вкусно – най-често риба, миди и всякакви уловени преди няколко часа и приготвени по местни рецепти морски същества.
забележителности на Барселона пазара ла Бокерия

Препоръчително е да ги полеете с хубаво местно винце! Ла Бокерия е исторически пазар – най-старият в Барселона. На това място имало сергии за месо още от 13 век, а общината го провъзгласява официално за градски пазар през 1835 г.

Вижте Барселона от покрива на някогашната арена за корида

Plaça d’Espanya   (Пласа д ‘ Еспаня) e най-големият площад в града и вторият по големина в Испания. Той е построен в подножието на хълма Монжуик през 1929 г. по повод второто поредно домакинство на Международното изложение.

забележителности на Барселона Пласа  д'ЕспаняДвете т.нар. венециански кули придават елегантност и симетрия на площада, проектиран на мястото, където някога властите редовно провеждали публични екзекуции чрез бесене.Тук се намира Las Arenas de Barcelona – необичайната кръгла червена сграда, проектирана като  арена за корида и дълго време служила за такава.  Но през 2012 властите забраняват бикоборството и сградата е превърната в модерен търговски център.

забележителности на Барселона търговски център Лас АренасНа покрива има чудна алея с 360 градусова панорама и приятни ресторантчета. Оттук може да се наблюдава цялата Пласа д ‘ Еспаня и част от центъра. В далечината се виждат и една от знаковите забележителности на Барселона – т.нар. la Fuente Mágica  (Магическия фонтан ). През топлите месеци тoй предлага невероятно зрелище от цветове, музика и водни каскади. Спектакълът е безплатен и събира хиляди зрители. Но беше ноември и нямаше и помен от пръски и светлини. Наблизо се намира сградата на Museu Nacional d’Art de Catalunya (Национален музей на каталунското изкуство) – още един безспорен архитектурен местен шедьовър.

Барселона – музей на изкуството под открито небе

Част от музеите в Барселона са безплатни всяка първа неделя от месеца, но е добре да прегледате предварително сайтовете им. И имайте предвид, че тогава тълпите от туристи набъбват още повече. Сред най-интересните музеи са Museu Nacional d’Art de Catalunya, музеят Fundación Joan Miró​ , музеят на Пикасо и къщите-музеи на Антонио Гауди, заедно с проектираната от него болница „Santa Creu i Sant Pau “. Понеже съм фен на Гауди, препоръчвам горещо неговите къщи.

12 от всички 18 сгради на каталунския творец се намират в Барселона. Архитектът-визионер обожавал да експериментира със светлината и да смесва архитектурни стилове като неоготика, ар нуво, сюрреализъм, кубизъм. Гауди черпи вдъхновение от органични форми и проектира биоморфни сгради, които сякаш израстват от земята. Всички къщи-музеи на Гауди се намират в историческия център на Барселона и са лесно достъпни с градския транспорт или пеш.

Ето три от най-посещаваните къщи-музеи на Гауди:
Palau Güell 

Дворецът Гюел e първата поръчка на Гауди, с която той се утвърждава като нестандартен творец и успява да скандализира консервативните архитектурни кръгове още в началото на кариерата си.
забележителности на Барселона Двореца Гюел покрива

забележителности на Барселона къща на Гауди Двореца Гюел Проектът му е възложен от индустриалеца Гюел /същият като този от парка/, който се настанява да живее в сградата със семейството си. Къщата е увенчана с 20 чудновати комина, покрити с мозайки. Успяхме да я разгледаме без предварителна онлайн резервация.

La Pedrera-Casa Milà

Ла Педрера или каса Мила е едно от най-ярките произведения на гениалния архитект. Вълнообразната фасада символизира движението на морето.

забележителности на Барселона каса Мила

Парапетите на балконите приличат на водорасли, всеки един е различен. В наши дни сградата е собственост на най-голямата каталунска банка. Дневно музеят се посещава от около 3000 души, затова е желателно предварително да закупите билети  от официалния им сайт.

Casa Batlló

Каса Батийо е известна още като „Къщата на костите“. Текстилният магнат Батийо наел Гауди , за да реcтаврира имота му и да го превърне в … морско чудовище. Колоните наподобяват кости, а балконите – черепи.

забележителности на Барселона къща на Гауди къща Батийо

Според някои това са останките от жертвите на чудовището. Фасадата пък е покрита цялата с люспи. В сградата до днес живеят хора.  Добре е предварително да закупите билети онлайн.

Не само Париж, но и Барселона си има Триумфална арка

Arco de triunfo е посветено на триумфа на човешката цивилизация. Арката  e създадена специално за Световно изложение от 1888 г., което се провело на територията на близкия парк Цитаделата. Била е замислена като входната врата на изложението.

забележителности на Барселона Триумфалната аркаЕдна от най-разпознаваемите забележителности на Барселона е изработена от червени тухли и е покрита с красиви фризове. На нея има надпис, който гласи „Барселона приветства всички нации“.

Релаксирайте в Parc de la Ciutadella

Попаднахме в  истински зелен оазис в сърцето на забързания град. Паркът Цитаделата е известен най-вече със своя великолепен фонтан, вдъхновен от прословутия фонтана ди Треви в Рим. В проектирането му, то се подразбира, участвал и самият Антонио Гауди!

забележителности на Барселона парка ЦитаделатаНа територията на парка се намират още – сградата на Каталунския парламент, градската зоологическа градина, както и приятно езерце, където да си наемете лодка и да релаксирате докато край вас пляскат с криле водни патици и лебеди. Идеалното кътче за отмора!

Барселона е синоним на знойни плажове, палми, слънце и море

Да не забравяме, че това все пак е и морски, курортен град с километрични пясъчни плажове, множество хотели и заведения от най-реномираните световни вериги. Пристанището Port Vell е морската врата на Каталуния. Тук спират някои от най-елитните яхни в света. Оттук можете да се качите и на лифта, който отвежда до върха на хълма Монжуик, за да се насладите на Барселона от птичи поглед.забележителности на Барселона Барселонета

Крайбрежната алея с приятни ресторантчета, нощни заведения и магазини за сувенири, се точи с километри край плажната ивица. В тази част на града се намира и Barceloneta – един от колоритните градски квартали, които не успяхме да разгледаме. Но понеже посетихме града през ноември, нямам лични впечатления от плажове, крайбрежни капанчета и дискотеки.

Свещената планина Montserrat

След като се запознахме с част от основните забележителности на Барселона, решихме да се разходим извън града и по-точно до планината Монтсерат, където се намира внушителният бенедиктински манастир Санта Мария де Монтсерат

Монтсерат край БарселонаМястото е уникално и горещо го препоръчвам. Намира се на един час път от Барселона с влак , после се взима фуникюляр или лифт. Невероятно преживяване. Още за манастира на Монтсерат и Черната Мадона вижте след 6, 24 мин. в публикуваното по-горе видео. Очаквайте скоро и отделна публикация, където ще кача информация как да стигнете до това истинско чудо.

Вместо заключение:

Барселона e за ценители на изкуството и красотата, за хора любознателни, които обичат да пътуват с широко отворени очи и сетива, град пропит с история и артистичност.

Вижте къде да отседнете в Барселона. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!Booking.com

Други статии

Чудесата на Португалия VIDEO и ГАЛЕРИЯ

Veneta Nikolova

Згориград – градът зад планината

Veneta Nikolova

Хайде на разходка с лодка по Велека !

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!