Image default

Планината Монсерат, манастирът и Черната Мадона – мистика и красота на час от Барселона

Свещената планина, така испанците наричат Монсерат – живописният масив, разположен на около 60 км. северно от Барселона. В нозете на гигантските, протегнати към небето зъбери, напомнящи удивително на нашите Белоградчишки скали, се е разположил бенедиктинският манастир Санта Мария де Монсерат. Оттук се открива феноменална гледка, но хората идват най-вече, за да видят една светиня – Черната Мадона или покровителката на Каталуния. Не случайно Монсерат е считан за едно от най-съкровените места на Испания, където се стичат стотици хиляди вярващи, както  и обикновени туристи.

Монсерат гледкаТака че след като се запознахме с някои от основните забележителности на Барселона, решихме да си направим еднодневна извънградска разходка. В една ноемврийска сутрин потеглихме към невероятно красивата планина Монсерат и бенедиктинския манастир насред скалите. Отдалеч те приличат на нащърбени кули на изоставен средновековен замък. Теренът на цялата област Каталуния е сравнително плосък и този висок, но малък масив с дължина около 10-на км., изниква ненадейно насред равнината. Според една легенда, ангелите решили да превърнат това приказно място в дворец на Дева Мария. А според друга – тук бил скрит Свещеният Граал, от който Исус пил на Тайната вечеря.

По-долу в публикацията съм описала подробно как и с какви транспортни средства стигнахме до Монсерат.

Още за Монсерат и Черната Мадона вижте след 6, 24 мин. на видео- разказа ми от пътуването ни до Барселона и околностите.

Коя е Черната Мадона?

Според легендата, в далечни времена, овчарчета открили свещената дървена статуя на Черната Мадона високо в една пещера на планината Монсерат. С течение на вековете районът постепенно се превърнал в място за поклонничество. През 11 век тук издигнали внушителен манастир в чест на сещената скулптура.

Монсерат скалиПредполага се, че Черната Мадона (или Богородица )е била издялана в Йерусалим не от кого да е, а от самия свети Лука. През 50 г. сл. Хр.. тя е била донесена в планината. Казват, че ако я докоснеш и й се помолиш, тя ще се смили над теб и ще изпълни молбата ти. Статуята е известна и като La Moreneta, което може да се преведе като  „тъмнокожата“ или „мургавелката“, заради тъмния ѝ цвят.

Черната Мадона
Черната Мадона Снимка : Уикипедия

 

Едно от обясненията е, че дървената скулптура е потъмняла заради продължителното излагане на дим от свещи. Има предположение, че цветът й е резултат от химическа реакция, причинена от лака, който е използван като добавка към боята и т.н.

Черната Мадона е поставена в специален олтар на втория етаж на базиликата зад стъклен купол.  Годишно, за да я видят, тук се стичат около 2 милиона души. Ала уви!!! Ако искаш да се доближиш до светинята, се налага да си направиш предварителна резервация още с пристигането си, за да имаш време да изчакаш няколко часа да се изниже туристическата опашка и да дойде твоят ред. Ние обаче не знаехме за тази „тънкост“ и така срещата с Мадоната ни се размина.

Монсерат Черната Мадона
Успяхме да видим Черната Мадона отдалеч

Гледки и красиви преживявания

Но красотата и покоят, който излъчваше манастирът, построен в хармония с природата, компенсира разочарованието, че не можах да видя от близо „мургавелката“. Базиликата на манастира е построена през 19 в., за да побере нарастващия брой поклонници. Тя е издържана в готически и ренесансов стил с изящни колони, сложни дърворезби и с ярки витражи, от които струи неземна светлина.

Монсерат се намира на 60 км. от БарселонаТук всичко е правено със замах и усет към красота и пропорции. От фасадата ни гледат изпитите лица на изваяните в цял ръст скулптури на 12-те апостола. Елегантният мраморен под пред входа на базиликата е сравнително нов – положен е през 20-ти век и наподобява мозайките на площад Кампидолио в Рим.

Монсерат БазиликатаМонсерат е известен и със своето музикално училище, в което извисяват гласчета момченца от 9 до 14 годишна възраст, т.е. преди да влязат в пубертета и да започнат да мутират. Твърди се, че това е първото в света музикално школо, създадено още през 15 век. Струва си да отделите време и за манастирския музей, който пази колекция от творби на Караваджо, Ел Греко, Дали, Пикасо, Дега и други световни майстори, както и уникални артефакти, включително и една египетска мумия от 22 в. пр. Хр.

Монсерат пода на базиликатаОсвен това, сред манастирските сгради се откроявати два хотела за желаещите да останат по-дълго в този райски кът. Наоколо има достатъчно ресторанти, кафенета и заведения, така че човек да отдъхне пълноценно.

Разходка около манастира Монсерат

Районът около светата обител е на 720 м. надморско равнище.  За радост на туристите, тук са обособени приятни панорамни площадки и алеи за разходки. Но пък  е доста по-студено отколкото долу, в равнината. Температурите в планината са поне с 10 градуса по-ниски от Барселона, примерно. През цялото време, докато се разхождахме, духаше зловещо леден вятър, а ние въобще не бяхме подготвени за тези ниски температури.

Монсерат спирката на фуникуляра и на лифтаОт манастира потегля фуникуляр към по-високите части на Монсерат. В околностите има възможности за пешеходни преходи.  Маршрутите са добре маркирани и отвеждат до пещери, панорамни площадки, параклиси и монашески килии. А гледките към каменните исполини и ширналите се в нозете им безбрежни долини още изплуват в спомените ми.

Как стигнахме до Монсерат?

Влакът към планината потегля от Пласа дe Еспания на Барселона. Веднъж пристигнали на ж.п. гарата, потърсихме табели с обозначение, те са поставени на видно място и ни отведоха до касите, откъдето купихме специален билет за манастира. Билетните каси са разположени в сектора Line R5. Ала щом стигнахме до пероните, настъпи момент на паника. Не открихме никъде думата „Монсерат“, която да ни ориентира – нито на таблото с разписанията, нито на спрелите на пероните влакове.

Свещената планина Монсерат Служителят, който уж трябва да напътства пътниците, не знаеше нито дума английски, както и повечето хора наоколо. Започнахме все по-трескаво да спираме и да разпитваме забързаните минувачи.  И добре че една английска туристка ни спаси, като се провикна от прозореца на едно купе, да се качваме бързо, че въпросният влак след секунда потегля за Монсерат. Речено – сторено !  ☺️

Уверете се, че сте закупили правилните билети

Влакът, който потегля от Пласа дe Еспания стига до подножието на планината Монсерат. След това има две възможности – или да продължите до манастира с фуникуляра Cremallera, или да вземете лифта Aeri. В зависимост от това кой вариант изберете, ще трябва да слезете на различни ж.п. гари. Затова още на касата трябва да поясните, какъв билет искате – дали Aeri или Cremallera. Цената е еднаква, но билетите НЕ са взаимно заменяеми и нямате право да смените превозното средство в последния момент. Цената на двупосочния билет до манастира Монтсерат е 24 евро. В нея са включени пътуването с влак от Пласа дe Еспания, както и фуникуляра или лифта до самия манастир.

С кабинковия лифт се стига по-бързо, а гледките са фантастични. Ние обаче избрахме малко по-бавното пътуване с фуникуляра и така имахме възможност по-дълго да се дивим на величествените природни картини, които се разгърнаха пред нас.

От спирката на манастира Монсерат има възможност да вземете още един фуникуляр, който ще ви отведе още по-нагоре, във високите части на планината. Билетите са комбинирани и могат да се закупят от касите на Пласа дe Еспания в Барселона.

Вместо заключение:

Районът е пропит с мистика и красота. Това е един от най-ярките ми спомени от пътешествието в Каталуния! Заслужава си човек да остане тук, високо сред скалите, поне за два дена и да се отдаде на преживяването, наречено Монтсерат.

Манастира МонсератВижте още: Топ забележителности на Барселона или какво да видите за краткия си престой

Вижте къде да отседнете в Барселона и околностите. Използвайте филтъра за по-изгодни оферти!Booking.com

Други статии

Костенец – природа, история и релакс до дупка

Veneta Nikolova

Царев брод – при сестрите бенедиктинки в селото с най-много етноси

Veneta Nikolova

Потайностите на остров Света Анастасия

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!