Image default

Есенни маршрути в Разложкия край

Кой казва, че есента е сив, дъждовен и меланхоличен сезон? Нали именно тогава, преди да се прости с нас, природата ни дарява с най-ярките си краски, за да потъне в безплодния си зимен сън! Тръгни по планинските пътеки на България, за да изпълниш дробовете си с кристален въздух и да попиеш последните топли слънчеви лъчи на изнизващата се година. Но и за да зарадваш сетивата си с красиви природни картини, напомнящи творба на френски импресионист с преливащите един в друг нюанси на жълто, оранжево, лилаво, червено… 
Така е в Разложкия край, разположен в живописна котловина, обрамчена от планините Пирин и Рила.
 Есента в Разложката котловина е спокойна, времето е слънчево и меко, а близките гори са притихнали под пъстрия си юрган от окапала шума. 
Районът изобилства с маркирани пътеки, които се вият нагоре в планината и стигат до неподвластни на човешка намеса кътчета.
Но, за да потънеш изцяло в есенната й прегръдка, ще трябва да се отдалечиш от местата за отдих долу в котловината.
През последните години Разложкия край  бе подложен на унищожителните набези на инвеститорски апетити, довели до презастрояването му с хотели, вилни селища, ски писти, казина и др. Въпросната тенденция важи с пълна сила за Банско- един от най-бързо развиващите се зимни курорти в Европа.
Новите му хотели и вилни селища приличат на миньорски градчета с подредените плътно една до друга къщички
Тези набързо построени бази се радват на туристически интерес  през снежните месеци. Но през останалото време пустеят. За да привлекат клиентела хсобствениците им свалят цените и предлагат  допълнителни промоции.
 
 
Така че си струва човек да се възползва от хубавото есенно време и евтините пакети, за да отседне в местните хотелчета и да се разхожда по пътеките на Рила и Пирин. А за мнозина опознаването на най-съкровените им местенца се превръща в наситено с приятни емоции пътешествие.
Национален парк „Пирин” и Национален парк „Рила” примамват планинарите с поредица от екопътеки.
Съоръжени с дървени стълби, навеси, наблюдателни площадки и разяснителни табели, маршрутите разкриват местообитания на редки растителни и животински видове, някои от които са застрашени в световен мащаб.
 
Някои от пътеките минават през вековни гори, други – покрай карстови извори и реки. Пътеките започват от град Разлог и околните села. Красиви  пътеки стартират и от хижите в района, като хижа „Яворов”, хижа „Добърско”, хижа „Вихрен”.
В района се намира „Кончето“- една от най-трудните планински пътеки у нас
„Кончето“ представлява карстово образувание на върха на планината. Туристите трябва да преминат през един много тесен и стръмен участък на височина от около 2800 м. Пътеката е част от европейския пешеходен маршрут е Е4. Той  пресича Алпите, минава през Пиренеите, стига до връх Олимп в Гърция, а на територията на България включва планините Пирин, Рила и Витоша. Това е много популярен маршрут и сред чуждите туристи.
През зимата преходите в Разложкия крайй са малко по-кратки. Има пътеки със зимна маркировка, които са много популярни сред запалените планинари.
 
Обитателите на Парка за реадаптация на танцуващи мечки разполагат с всички удобства, за да се чувстват „като у дома” сред хората.
Една от известните пътеки в района отвежда до Парка за реадаптация на танцуващи мечки край рилското село Белица.
От Добърско – друго селце, сгушено в подножието на Рила, стартират още две екопътеки, посветени на глухаря и на рилската иглика. В Пири има специален маршрут. Той стига до изворите на река Места над хижа „Яворов” на 2600 м. надморска височина.
Екопътеката минава край резервата „Баюви дупки – Джинджирица”, включен в листата на биосферните резервати към програмата на ЮНЕСКО. Тя  разкрива едно от малкото местообитания на еделвайси у нас.
В подножието на слънчевите склонове на Рила и Пирин попадаме на села , известни  като „припеците”
Това са Бачево, Годлево, Добърско, Елешница и Баня. Всяко едно от тях предлага своите забележителности.
Примерно в село Бачево може да се насладите на конна езда.
В  село Баня – на спа центрове.
В  село Добърско – на традиционната разложка кухня.
Една от най-известните  гозби е разложката капама ( с различни видове меса).
През зимата се предлагат и традиционни мезета. Разложки старец, т.нар. дедец, бабурка, суджук… Това са все месни специалитети, оваляни в специфични за нашия край треви.
Конна езда, веломаршрути, преходи с бъгита и турнири по пейнтбол – есента предлага неизброими възможности за активна, здравословна и най-вече забавна почивка в района на Разложката котловина. БНР

Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Матера – какво да видите за един ден

Veneta Nikolova

Мандрица – албанското село на края на България

Veneta Nikolova

Провиралката край село Лиляч или да се родиш отново

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!