Image default

Еменският каньон – да потънеш в зелената прегръдка на Балкана

В района на село Емен си провират път водите на  река Негованка. Тя  образува живописен пролом, известен с името Еменският каньон. Великолепни природни картини изкушават пътешественици и любители на фотографията в северните склонове на Стара планина. В тази си част Балканът изобилства с карстови образувания и чудесни възможности за досег с дивата природа. И всичко това само на 20 км. от суматохата на Велико Търново.

Еменският каньон 1

Коритото на река Негованка се вие в подножието на петдесетметрови отвесни скали, венци, ниши и сводове.

Еменският каньон е осеян с  пещери, водопад и езерце.  Цялата тази недокосната от цивилизацията феерия е достъпна благодарение на изградената преди 20-на години екопътека – първата в България. Известна е още като Негованската екопътека. Маршрутът е с дължина километър и половина, простира се между селата Емен и Михалци и се изминава за около два часа. През това време ще се дивите на над 50-метровите отвеси, на скални венци и закътани от ветровете ниши.

В началото му е предвиден паркинг. Там спокойно можете да си оставите автомобила и да загърбите цивилизацията, като потънете в зелената прегръдка на планината. Още в самото начало на пътеката, високо в скалите, зее входът на  прочутата Еменска пещера. Тя е под номер 17 в списъка на най-дългите пещери в България и не е благоустроена за обикновните туристи, но пък разпалва страстите на пещерняци и авантюристи, които не се притесняват да изследват бездънната й паст.

Еменският каньон мост

Самото преминаване по маршрута доставя удоволствие на хората, които обичат силните усещания. Защото след хоризонтални преходи следват повишаващи адреналина спускания и почти отвесни изкачвания, има и прехвърляния през реката на голяма височина.

Еменският каньон река

Най-съкровените кътчета на Еменския каньон са достъпни благодарение на издълбаните в скалата стълби и тесни, пъплещи нагоре-надолу пътечки.

Мостовете и парапетите в Еменския каньон са, както подобава, изградени от дърво и камък. Но за жалост подобно на всичко у нас, не са никак поддържани и обезопасени. Така че се препоръчва маршрутът да се изминава с повишено внимание!!!!  Има места ,предвидени за пикник, откъдето се открива прекрасна гледка към долината. А в края на Еменския каньон се намира симпатичният водопад „Момин скок“. Водната каскада с спуска от 20 м. височина и образува райски вир.

Еменският каньон туристи

В района отвориха врати семейни хотели и къщи за гости. Но ако търсите непосредствен досег с природата вероятно ще изберете да пренощувате в палатка край бреговете на Негованка, насаме със звездния небосвод и песента на щурците.

Как да стигнете до Еменския каньон

Намира се на 200 км. от София и на 25 км. северозападно от Велико Търново. В района на село Емен има приятен хотелски комплекс. Пътеката е лесно достъпна, намира се близо до пътя. Вижте картата по-долу.Booking.com

Други статии

Скалите край Белоградчик били място за отдих още през 14 век

Veneta Nikolova

С теснолинейката около вулкана Етна – другата Сицилия

Veneta Nikolova

Хайде на разходка с лодка по Велека !

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!