Image default

Да погледнеш в очите на Бога – пещерата Проходна и скалните манастири край Карлуково

Те са толкова съвършени, че ги нарекли „Очите на Бога“. Две очи, които те гледат от небето и сякаш проникват в мислите ти. Пред този хипнотизиращ небесен поглед времето спира, чувстваш се малък и смирен. Намирам се в пещерата „Проходна“ край Карлуково на около 110 км. от София. Бях попадала на всякакви снимки на зрелищното природно чудо, и въпреки това съм поразена от мащабите му.

Пещерата „Проходна“ е била обитавана от дълбока древност, най-вече от траките. Тук те провеждали своите култови обреди, впечатлени от играта на светлината в пещерата. Така забелязали, че в ранния следобед слънчевите лъчи осветяват едно скално образувание което прилича /според някои/ на вулва. Затова предците ни решили да почитат своята Богиня – майка, като провеждали тук различни обреди за символично оплождане. Според друга теория, траките използвали природното явление, като календар, който отмервал сезоните.

Кликнете върху снимка по-долу, за да влезете в галерия

Подобно на траките и ние онемяваме пред мистиката и магнетичната красота на „Проходна“ – напук на ордите туристи и на разположилите се на входа й търговци, продаващи магнити и царевица.

В момента, в който прекрачваме прага на скалната катедрала, като по чудо, пространството се изпълва с божествена музика. Група момичета – хористки, седнали на най-високата скала в пещерата  /май въпросната „вулва“/, извисяват кристални гласове и запяват някакви самодивски мелодии. Акустиката е перфектна.  Хората притихват, отправили поглед нагоре към очите на Бога.

Четох някъде, че когато вали дъжд от небесните отвори се стича вода, която прилича на сълзи. В лятната слънчева утрин обаче от пещерните окна струи светлина. Тя се спуска над нас и плъзва по отсрещната стена, за да освети поставената нависоко икона на Исус Христос – подарък от братството на Троянската Света обител. Иконата е с размер 1,60 м. на 1,50 м. и е била поставена там през 2016 г..  А по думите на Сионий – игумена на манастира : “ Очите на Бога“ са истински Божий знак за всички нас – как Бог от своята висота гледа света, грижи се за него и го предпазва от всяко зло“.

   Какво знаем за пещерата „Проходна“?

1. „Проходна“ е най-големият т.нар. пещерен тунел в България с дължина 365 м. и височина 56 м.

2. Оформена е преди 66-68 млн. год. В миналото водите на река Искър запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под пода й. Пещерата има два входа. Малък вход /35 м/ и голям вход /45 м/

3. „Проходна“ е идеалната снимачна площадка. Тук са заснети някои от най-силните епизоди от „Време разделно“ по романа на Антон Дончев, както и някои други продукции, сред които и чуждестранни.

4. Пещерата е любимо място за скално катерене, както и за бънджи скокове

5. Археолози открили тук следи от човешко присъствие още от Неолита

6. Пещера „Проходна“ открай време е била място на духовен живот. През Средновековието тя е влизала в състава на местния манастир „Света Богородица“, към който се числят и трите скални манастири наоколо.

Скалният Манастир „Света Марина“

Намира се съвсем близо до пещерата. До него стигнахме по тясна пътека, която тръгва от „Очите на Бога“ и следва течението на р. Искър. Преходът е кратък, леко екстремен, но много живописен.

Манастирът е бил построен в края на 14 век на мястото на стар тракийски храм на Богинята – майка. Бил е  обитаван от монаси исихасти . Изписан е отвътре и отвън.  За жалост голяма част от тези уникални стенописи са унищожени от вандали. Но през 1970 г. част от тях са реставрирани, а други са пренесени в Националния исторически музей. Съдейки по ярките цветове на фреските, църквицата е била реставрирана отново сравнително скоро.

Националният пещерен дом – Карлуково

На 20-ина минути пеша от пещерата „Проходна“ и от скалния манастир „Света Марина“ се намира Националният пещерен дом – Карлуково. До него стигнахме по стръмна камениста пътека.  Сградата е построена на оригинално място между скалите. От терасата му  се открива спираща дъха панорама към Искърския пролом и отсрещните карстови образувания, сред които наднича и розовата сграда на лудницата, със зловещо притихналите й обитатели.  Пещерният дом разполага с ресторант, както и с удобни стаи за нощувки.

Скалният манастир „Свети Никола“- Глигора

Близо до лудницата на Карлуково, на някакви си 5 км. от селото, попадаме на  още една света обител, обвеяна в тайнство и мистика – скалният манастир „Свети Никола“. Стръмни стъпала отвеждат нагоре, високо в скалата, където манастирът е бил издълбан по време на Второто българско царство. Съставен е от църква с прилежащи към нея малки двуетажни помещения. В момента манастирът „Свети Никола“- Глигора се реставрира, но ако се изкачите по нестабилните дървени стълби към горните помещения, пред удивения ви поглед ще се разгърне фантастична картина, а в далечината ще видите тъмната паст на пещера „Проходна“.

Още за скалния манастир „Свети Никола“ ще научите от 5 -минутния ми видеорепортаж :

Самата манастирска църква е издълбана два метра в скалата. Била е изписана през 1360 година, а вторият й слой е от края на 17 век. Малка част от фреските са реставрирани, а друга – се съхранява в НИМ. Мястото е уединено и почти нямаше посетители. Запалихме свещички и записахме молитвите си към Св. Никола в т.нар. „Книга на желанията“.

Проходна - езерце до скален манастирНа тръгване от този целунат от Бога кът пред мен се стрелна следната неземна гледка.

Обещах си отново да посетя района на Карлуково , за да разгледам и третия скален манастир  „Свети Безсребреници Дамян и Козма“, както и т.нар. „Геопарк Искър-Панега“, който пък разкрива природните красоти на долината на р. Златна Панега. Но за това – друг път ! 🙂

Вижте още : Геопарк Искър-Панега – оазис на дивата природа

 

Моля, имайте предвид, че долупосоченият линк е партньорска връзка. Ако направите резервация след кликване ще ми помогнете в поддръжката на този блог, в който споделям само личните си впечатления. Това по никакъв начин няма да доведе до допълнителни разходи от ваша страна.

Booking.com

Други статии

Непознатата Странджа

Veneta Nikolova

10 идеи за приказни пътешествия в България

Veneta Nikolova

Антиутопия и свободна воля VIDEO

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!