Image default

Геопарк Искър-Панега – оазис на дивата природа

В геопарк Искър-Панега  се намира една от най-красивите екопътеки в България. Тя е чудесен повод човек да се отскубне от сивото си ежедневие и стреса, за да се насити на спиращи дъха природни картини.  Край  гр. Луковит попаднахме на  единствения по рода си у нас т.нар. геопарк с девствена природа и невероятно богатство от геоложки образувания по на 100-120 милиона години.

Този приказен свят от скални арки, каменни грамади и млечно-сини речни води е достъпен благодарение на изградената преди 10 – на години екопътека.  Маршрутът се движи по течението на река Златна Панега. За целта са изградени дървени мостчета, прикрепени към скалите платформи, по които сякаш се плъзгаш ниско над водата, както и сенчести беседки за почивка и похапване.

Ако решите да посетите геопарк Искър–Панега е препоръчително да изберете подходящия сезон. А това са пролетта или ранната есен. Тогава времето е прохладно, а природата е най-красива!  Но внимавайте с дъждовете. Когато за пръв път се опитахме да се разходим / в началото на м. юни/ екопътеката беше наводнена от прииждащата р. Златна Панега и не можахме да я посетим.  Оказва се, че реката често залива пътеките. Затова е добре да изберете по-сух период.

 

Как да стигнете до геопарк Искър-Панега

Геопарк Искър-Панега е разположен буквално на входа на град Луковит. Ако пътувате от София, малко преди да влезете в града,  в ляво от шосето ще видите паркинг. Това е началото на екопътеката. Тя е полегата и не изисква специална екипировка или подготовка . НО има  само един стръмен и хлъзгав участък и той е в самото й начало. Щом го преодолеете, нататък маршрутът е много приятен. Пътеката е подходяща за семейства с малки деца, възрастни хора и туристи с домашни любимци.

Още за екопътеката край река Златна Панега

Екопътеката  е дълга 12 км. и свързва гр. Луковит със село Карлуково и прословутата му пещера „Проходна“.  В този оазис на дивата природа  гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България.  Растителността по поречието е тучна, буйна, почти като в джунгла. Тук-там имало и змии – най-вече водни. Аз такива не видях, но все пак човек трябва да е нащрек.

А напролет докато се разхождате край златистите отблясъци на Златна Панега, ще ви придружават облаци от водни кончета и пеперуди.

Това което ни удиви  е млечно-синият цвят на реката, дължащ се на високата концентрация на калциев карбонат във водите й.

геопарк "Искър-Панега" - темната дупка
Пещерата „Темната дупка“
геопарк "Искър-Панега" - темната дупка
Пещерата не е благоустроена и е дос.тъпна само за професионални пещерняци.

 

геопарк "Искър-Панега" скалиПътеката в геопарк Искър-Панега минава покрай входа на пещерата „Темната дупка“

Но внимание! Тя не е благоустроена и влизането не е препоръчително. В нея са открити следи от човешко присъствие от дълбока древност.

В даден момент пътят се отклонява от реката и продължава по сравнително равен терен в посока Карлуково.  И макар, че дървените мостчета и беседките са сравнително добре поддържани, маркировката не е никак добра.  След като стигнахме към средата на екопътеката не открихме продължение или разклонение, което да  води до Карлуково. Оказа се, че и други като нас се лутаха насам-натам и разпитваха как да стигнат до крайната й точка, но напразно!

Така или иначе най-атрактивната част на пътеката е в самото й начало, там където тя е сенчеста и се промушва през каньона на река Златна Панега с дървените мостчета и приятните кътове за отдих.

Хипнотизирани от гледката, останахме плътно до водата. Есента беше решила да ни шашне с ярките си багри. Като изкусен майстор импресионист, тя рисуваше пъстри картини върху млечно-синята повърхност на реката. Птичките спряха да цвърчат, гората притихна, времето застина. Колкото и да щраках с фотоапарата, бях безпомощна да уловя в кадър магията на Златна Панега – река потайна и обвеяна с легенди.

„Глава Панега“ – тайнствените извори на реката

Изворите на река Златна ПанегаЗа разлика от Искър, Арда или Тунджа, Златна Панега е малка, не особено популярна река, но затова пък е толкова красива! Тя води началото си от най-големия у нас карстов извор „Глава Панега“ край село Златна Панега на 14 км. от гр. Луковит.

Решихме да се запознаем и с тази забележителност, макар и не особено успешно. Причината –  липса на указания и маркировки, както и на добра предварителна подготовка. Първият път, когато се отбихме в селото пътеката, която местните ни посочиха беше наводнена.

Вторият път тръгнахме по нея и открихме живописен, закътан в гората вир, който е част от системата карстови извори на реката. Докато се разхождахме по горската пътека край реката, стигнахме до непрогледната паст на малка, тясна  пещера. Тя ни отведе от другата страна на баира до още един фееричен вир на Златна Панега, но не точно този който търсихме и т.н.

А иначе водата на „Глава Панега“ е минерална. В римско време тук имало минерална баня, сочат проучвания. Измерванията на хидролози установили, че дебитът на този забележителен карстов извор достига зашеметяващите 4000 литра в секунда, а температурата на водата е между 8.4 и 15.4 градуса. Ето защо през зимата реката никога не замръзва. В района се намира и още една забележителност –

каменните къщички край Карлуково и един подобен ансамбъл до Луковит.

Тези симпатични елфски конструкции ще ви очароват и ще ви пренесат в приказен свят. Вижте видеото:

Booking.com

Други статии

Магнетичният Мардин – по следите на древните християни в Турция

Veneta Nikolova

Топ забележителности на Барселона или какво да видите за краткия си престой

Veneta Nikolova

Град Елена е обвеян с носталгия

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!