Image default

7 причини да се влюбите във Велико Търново

„И като гледам този невероятен, невъзможен град, аз мисля, че пред мен стои видение, сън, измама на очите.“    Иван Вазов за Велико Търново

Велико Търново е град, докоснат от вечността ! Старата българска столица те посреща с неподправения чар на своите църкви, музеи и възрожденски къщи, накацали амфитеатрално над коритото на река Янтра.  Това е градът, който всеки българин трябва да посети поне веднъж в живота си. Няма как да не се впечатлиш от царствената му осанка, непокътната от превратностите на времето. За мен това е най-красивият български град. Не случайно Велико Търново редовно попада в различни световни туристически класации. Годишно тук пристигат над половин милион туристи – предимно чужденци. Това лято отново посетих Велико Търново. Направи ми впечатление, че старата му част гъмжеше от чуждоземци – най-вече французи, испанци и италианци. Болярският град   не случайно очарова гостите си.

 

Вижте 7 причини да се влюбите във Велико Търново

1. Хълмът Царевец – машина на времето

Това е една от най-впечатляващите забележителности на Велико Търново. И най-фотогеничната! Красив е по всяко време, от всеки ъгъл, в дъжд, пек и сняг! И винаги е различен! За да го обходите целия трябва да си отделите поне 2 часа. Средновековната цитадела се е превърнала в символ на могъществото на българската държава в периода 1185-1393 г. По това време хълмът Царевец  бил изцяло застроен с жилищни и административни сгради, заобиколени от масивни крепостни стени с наблюдателни кули.  Тук се издигал царският дворец с неговите покои и тронна зала. А на върха се откроява величествената осанка на патриаршеската катедрала „Св. Възнесение Господне”.

Велико Търново Царевец гледка към моста
Гледка от хълма Царевец към каменния мост „Борис III“, който се извисява над р. Янтра близо до емблематичния храм „Свети четиридесет мъченици“
Велико Търново Трапезица
Реставрираната част от хълма Трапезица

Разбира се това, което виждаме, докато се разхождаме между дебелите зидове и останките от някогашни сгради не е съвсем автентично. Средновековният град е бил възстановен или по-скоро „построен“ донякъде с идеята да се възкреси спомена за някогашния му разцвет. Реставрацията на Царевец започва още през 1930г. , но завършва през 1981г. в чест на 1300 годишнината от създаването на българската държава.

Тук живеели владетелите на Второто българско царство. А отсреща, на хълма Трапезица били къщите на болярите и висшите духовници. Всъщност  това е била втората по значение крепост след Царевец.  При разкопки археолози попадат на основите на 17 болярски църкви.  Част от крепостната стена, където е бил главният вход на Трапезица, е възстановена. Има и фуникуляр /въжена линия/, който отвежда туристите до нея, но той е със сложно работно време. Трапезица е достъпен и пеша.

Велико Търново - гледка към хълма царевец
Според статистиката хълмът Царевец е най-посещаваният туристически обект в България
И още :
 • Качете се на Балдуиновата кула, изправена високо над р. Янтра, за да се полюбувате на красивата панорама. Оттук, като на длан, се вижда и новият Парк на миниатюрите. Изграден е от украинци и представя макети на емблематични наши паметници на културата, пристанища, летища, мостови конструкции и пр.…
 • В северната част на Царевец се намира надвесената над дълбока пропаст Лобна скала. Оттук хвърляли предателите и „враговете на народа“ в Янтра. Твърди се, че от скалата полетял и самият Балдуин Фландърски.
 • В т.нар. Малка кула, от която се разкрива гледка към отсрещния хълм Трапезица, можете да се снимате с болярски доспехи.
 • Всяко лято сред останките на Царския дворец, се провежда оперният фестивал „Сцена на вековете“ . Идеята възниква през 1985-а по повод 800-годишнината от създаването на Второто българско царство. През 2008-а фестивалът бе възстановен.
 • На Царевец редовно се провеждат възстановки на средновековни занаяти с участието на ентусиастите от Национално дружество „Традиция“. А най-голям интерес предизвикват дегустациите на средновековна болярска кухня.
 • Входът за Царевец е 6 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици и пенсионери.

2. Улица Гурко – неповторима спойка между природа и архитектура

Това е най-романтичната част на Велико Търново. Старите възрожденски къщи на улица „Гурко“ са накацали плътно една над друга. В миналото хората се шегували, че само тук местните отглеждали кокошките си върху покрива на съседа. Релефът е толкова стръмен, че никога не знаеш на колко етажа е дадена къща. Влизаш в малка едноетажна сграда , а се оказва, че има още 2-3 етажа надолу по склона. И всички къщи са обърнати към красивите извивки на река Янтра с паметника на Асеневци на малкия полуостров. Коритото на реката е обрасло в тучна зеленина.

Велико Търново река Янтра
Река Янтра си провира път в подножето на улица „Гурко“.
Велико Търново улица Гурко
Усетете полъха на Възраждането !
Велико Търново кафене
На улица „Гурко“ звучи предимно чуждестранна реч.

От „Гурко“ се открива гледка и към Стамболовия мост, който свързва двата бряга. Улицата се е сляла с планината и сякаш е обърнала гръб на останалата част на света в стремежа си да се усамоти и да съхрани непокътнат спомена от миналото.

Търновци са кръстили най-живописната си уличка на ген. Гурко не случайно.  Това е най-старата главна улица на Велико Търново. Тук на 7 юли 1877 г. местното население тържествено посрещна генерал Гурко начело на руските войски, освободили техния град. И в знак на признателност кръщава най-живописната си улица в негова чест.

 

3. По калдъръмите на Самоводската чаршия

Това е едно от любимите ми места!  Мога да прекарам часове, скитайки се безцелно по сравнително късата уличка, преливаща от колорит и аромати, да разглеждам магазините за сувенири и да надничам в малките занаятчийски ателиета. Тук са представени основните потомствени занаяти на търновчани.

Велико Търново Самоводската чаршия
Самоводската чаршия пази духа и традициите на българското Възраждане
Самоводска чаршия Велико Търново акцент
Тук ще откриете магазинчета за сувенири, както и кафенета, където можете да си поръчате и кафе на пясък

В миналото улицата се намирала в края на града, а пазарните дни били сряда и петък. Тогава тук прииждал народ от околията, за да предлага стоката си и да се пазари. Местните занаятчии пък гордо демонстрирали уменията си и шумно се рекламирали.

По време на соца /1979 г./, по инициатива на местната администрация,  Самоводската чаршия е възобновена. Така, за радост на туристите, на живописната калдъръмена уличка отново отварят врати различни ателиета –  грънчарско, оръжейно, бакърджийско, резбарско. Има шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, фотографчийница,  работилница за приготвяне на кадаиф и старинна фурна. За целта са наети местни занаятчии , които с готовност показват уменията си пред възторжения поглед на посетителите. Едно от най-оживените места е шекерджийницата. Тук се предлагат всякакви ретро лакомства – захарни петлета, локум на клечка, кадаиф, бяло сладко и разбира се – кафе на пясък.

Ханът на Хаджи Николи – история с щастлив край

Най-известната сграда в Самоводската чаршия е ханът на търговеца и радетел за национална независимост хаджи Николи. А сградата е дело на Кольо Фичето и е обявена за паметник на културата. През годините на прехода, обаче тя е изоставена.  През 2006 г. внукът на хаджи Николи продава полуразрушения хан на бившия офицер от армията на САШ Едмънд Бек.

Велико Търново Ханът хаджи Николи 1
Ханът хаджи Николи изпълнява функциите и на културен център с богат афиш. В многобройните му зали гостуват изложби на именити наши и чужди творци.
Велико Търново Ханът Хаджи Николи ресторан
А ресторантът на първия етаж предлага много добра кухня и приятна атмосфера

Предприемчивият американец веднага започва реставрация и консервация на паметника. Четири години по-късно. „Хан Хаджи Николи“ отваря отново врати като обществена сграда. Днес комплексът се състои от ресторант с лятна градина във вътрешния двор, винен бар, кафене, изложбени зали с музейни експозиции на 2-я етаж и картинна галерия на 3-я етаж.

 

4. Църквите и музеите на Велико Търново –  по следите на българската история

Велико Търново е учебник по история на България с множеството си музеи, църкви, архитектурни паметници и артефакти и т.н.. Не е възможно човек да ги разгледа всичките за един или два дена. Но би могъл да види поне основните.

 

Отделете време за църквата „Свети четиридесет мъченици“

Тя се намира в подножието на хълма „Царевец“ и е най-известният средновековен паметник в града. Била е построена и изографисан по повеля на Иван Асен II в чест на победата на българите при Клокотница. В средата на ХІІІ в. около храма възниква царският манастир „Великата лавра”.

Велико Търново "Свети 40 мъченици"
През 2007 г. в църквата „Свети четиридесет мъченици“ бяха погребани тленните останки на цар Калоян – 800 години след неговата смърт.

Тук откриваме едни от най-значителните ни епиграфски паметници – колоните на хан Омуртаг и на самия цар Иван Асен ІІ с известните надписи върху тях. В църквата се съхранва и  колона от времето на хан Крум. На това място са гробовете на редица видни личности от средновековието в т.ч. на Иван Асен ІІ, Свети Сава Сръбски, Калоян и т.н.

 

Музеят „Възраждане и учредително събрание“

Намира се в сградата на стария турски конак и е дело на Кольо Фичето. Тук преди 140 години  е бил свикан първият български парламент и е приета Търновската конституция. С нея, след 5 вековно османско подтисничество, България отново става част от цивилизована Европа, където й е мястото !!

Велико Търново първият парламент
В тази зала на 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция

На третия етаж на музея е възстановена залата, в която е проведено историческото Учредително събрание. Музеят представя също така уникални снимки, оригинални документи и материали, свързани с бурното минало на Велико Търново в периода 15 – 19 век .

 

Разходете се по Владишкия мост

Построен е в  средата на XVII век и  свързва двата бряга на Янтра, която се вие в подножието на историческите хълмове Царевец и Трапезица. През близо 3-вековното си съществуване мостът няколко пъти е бил разрушаван от приливна вълна, която е надхвърляла пиковото ниво от 9,5 метра.

Посетете Музея на скулптурните фигури

Въпросните фигури са в реален размер и са изработени от гипс и силикон. Те пресъздават живота и бита в Търновград през Средновековието. Редом до фигурите на занаятчии и емблематични владетели от Второто българско царство, са изправени и „живите скулптури” на виночерпци, калиграфи и пр.

На третия етаж е обособена просторна тераса, до която се стига със специален асансьор. Оттук се разкрива неповторима гледка към хълма Царевец. Така туристите могат да наблюдават грандиозния аудиовизуален спектакъл „Звук и светлина“

 

Входна такса на музеите в града :
 • В повечето музеи таксата е 6 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици, пенсионери и студенти.
 • Семеен билет / с деца до 18 г./ – 6 лв.
 • Комбинирани двудневни билети за 10 музейни обекта – 20 лв.
 • Семеен комбиниран двудневен билет – 30 лв.
  Внимание: всеки последен четвъртък на месеца входът на музеите във Велико Търново  е БЕЗПЛАТЕН !!

 

5.  Шоуто „Звук и светлина“ – феерия от цветове и емоции

Ако в някоя нощ попаднете във  Велико Търново, може да станете свидетели  на грандиозен спектакъл със светлинни ефекти, камбанен звън, фойерверки и завладяваща музика. Аудиовизуалното шоу „Звук и светлина” оживява от 34  години средновековната крепост „Царевец“, превръщайки се в нещо като туристическо лого на града. Билетът за спектакъла е 20 лв. за възрастни и 10 за ученици.

Кликнете върху иконката, за да научите интересни подробности за шоуто „Звук и светлина“ във Велико Търново

 

6. Велико Търново –  вино и гурме за ценители

Търново и околности се славят като един от елитните ни винарски региони. Като потомци на боляри търновчани определено умеят да ценят хубавия живот и качественото вино.  В Самоводската чаршия се организират дегустации на отбрани вина – български и чуждоземни. Местни туроператори предлагат  и винарски турове до близките винарни. Всъщност в района се произвежда вино от хиляди години. Тази пролет старопрестолния град беше домакин на първия сомелиерски винен пазар Sommelier Market Veliko Tarnovo 2019 с участието на 200 изложителя.

Но да не забравяме, че винената култура върви ръка за ръка с гурме емоциите. Велико Търново е известна кулинарна дестинация, която печели почитатели с цяла плеяда ресторанти, механи и капанчета, превърнали се в запазена марка на града. Сред тях са „Тихият кът“,  „Малкия Интер“, „хан Хаджи Николи“ , „Щастливеца“ и други.

 

7. Потопете се в старовремския уют на местните хотели

Хотели, хостели,  къщи за гости, студиа, апартаменти под наем, дори къмпинг край града –  възможности да отседнеш тук колко щеш! Много пъти съм пребивавала във Велико Търново и почти винаги съм била доволна от хотелите.

History Inn Veliko Tarnovo
До 1874 година History Inn е бил къща – музей на Христо Иванов – Големия, но впоследствие е реституиран. В даден момент тук са отдавани стаи под наем на студенти, а едно от помещенията било известно като „Хола“ и любимо място за гуляи на местната бохема.
Старинна подредба, дървени греди и и зашеметяваща гледка към Янтра !

Това лято отседнах в къща за гости History Inn.  Необикновеното  в случая,  е че това е къщата на революционера Христо Иванов-Големия наричан още Войводата или Книговезеца. Той е една от най-ярките фигури на българската революционна дейност, както  и най-довереният съратник на Васил Левски. Тук Дяконът е отсядал не веднъж, а скривалището му с подземен тунел за бягство към река Янтра, е запазено и до днес.

Къщата с богата история се намира на улица“Гурко“ и е съхранила изцяло възрожденския дух на някогашните си стопани. Всичко е от естествени материали, подредбата е в старинен стил, но си има всякакви удобства. На долния етаж е кухнята с трапезарията. А на приземния етаж е терасата с красив изглед към Янтра и паметника на Асеневци.

В старата част на Велико Търново ще откриете много такива приятни местенца, пропити с история. В тях гостоприемството и домашният уют са на почит. А отседнете ли там, няма да ви се тръгва от Велико Търново – град пълен с изненади и предизвикателства, който ви кара да се влюбите в него завинаги  ! ❤️

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте още къде да отседнете във Велико Търново. Използвайте филтъра на търсачката за по-изгодни оферти !Booking.com

Други статии

Изгубени във времето – село Долен /галерия/

Veneta Nikolova

Дяволското гърло или добре дошли в царството на Хадес

Veneta Nikolova

Потайностите на остров Света Анастасия

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!