Image default

Бягство от стреса в полите на Рила

Говедарци, Мала църква, Бели Искър и Маджаре – тези малки села в полите на Рила, са  идеалното място за безгрижен уикенд далеч от стреса и сивотата.
Името на Рила навярно произхожда от тракийската дума „роула”, което означава „много вода”
 Кристални езера, в чийто неподвижни води се оглеждат първенците на планината, бистроструйни реки, пресичащи долини и пасища, потоци, провиращи си път през селските дворове – това нетипично за останалата част на страната водно изобилие захранва една от най-добре запазените екосистеми в Европа.
 DSC_0133

От Рила извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканите. Сред тях е и Искър. Коритото му се извива в подножието на скални зъбери с кръжащи над тях орли, заобикаля вековни гори от бяла мура и смърч и се спуска в красива котловина. А там, на завет от планинските ветрове и мъгли, са се сгушили селата Говедарци, Мала Църква, Маджаре и Бели Искър, известни още като Искровете”.

С най-дълголетни традиции в областта на туризма е село Говедарци
Тук още в началото на XX век софиянци започват да строят своите вили, а по време на соца възникват и почивни бази на различни държавни предприятия и детски лагери. В наши дни селото разполага със спретнати къщи за гости, чийто стопани се надпреварват в предлагането на допълнителни екстри.
 

Конната езда е  популяра сред гостите на рилските села. На  места можеш да си наемеш кротък вихрогон за преходи в планината, но  ако не си падаш по ездата, разходи се до 7-те рилски езера или до планинските курорти Боровец и Мальовица.
 
Село Маджаре  е добре познато сред ценителите на дивата природа

 Намира се в подножието на вр. Мусала по поречието на река Бели Искър. Къщите му за гости разполагат с механи, в които те примамват с  домашни гозби и еко продукти.  В една от тях ми предлагат чай с 12 полски и горски билки от Рила.

Хората започват да ги берат от края на май до септември. Билките се сушат и от тях  приготвят здравословен микс.  Готови са да те разведат из планината по различни маршрути.  И твърдят, че една от атаркиците през лятото е брането на диворастящи билки, гъби и горски плодове.  

На места ще ти организират фотосафари, риболов, или пикник. Ще ти покажат как косят ръчно тревата и ще ти предложат да се пробваш.
А после, стига да искаш,  ще те заведат в обора, ще ти предложат да издоиш кравата и ще те накарат сам да си заквасиш киселото мляко и да си приготвиш домашно сирене. Чужденците много се забавлявали, а и нашенци не се отказвали от атракцията.
 
Разходете се по екопътеката Бели Искър
 Сред най-популярните маршрути в Рила е екопътеката Бели Искър, която стартира точно от „входа” на националния парк, край с. Бели Искър. Около 4 часа ще са необходими, за да преминеш през маршрута с обособени дървени стълби, мостове и беседки.
И през цялото  време ще наблюдаваш великолепни столетни екземпляри на бяла мура, тис, бор и пр. Скалите на Рила са убежище на редки видове птици. И не се плаши, ако случайно попаднеш на следи от мечка. Господарят на планината по природа е плашлив и добродушен.
А на залез  може и да срещнеш диви кози, които обитават скалистите зъбери на Рила.
 
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Ичера е за ценители на старините и на дивата природа

Veneta Nikolova

Free Sofia Tour или как да опознаеш столицата за два часа

Veneta Nikolova

Магнетичният Мардин – по следите на древните християни в Турция

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!