Image default

Скалите край Белоградчик били място за отдих още през 14 век

 Това място е докоснато от Бога ! Това е усещането, което изпитваш когато за пръв път видиш уникалното творение на природата – скалите в района на Белоградчик.
 Необичайният каменен пейзаж се разстила в продължение на 30-ина км. в околностите на Белоградчик.
 Фантастичните образувания, наподобяващи човешки силуети и фигури на животни и растения, са се оформяли в течение на милиони години.
 
Около 60 км. северно от областния град Монтана шосето постепенно навлиза в чудновата каменна гора от гигантски скални образувания, обагрени в червено.
  005
Някои от тях са полегнали  сред обраслите планински склонове, други са изникнали в непосредствена близост до града.
  006
Предполага се, че преди милиони години, районът е бил дъно на море.
С течение на времето природата е впрегнала своите стихии – водата, огъня и вятъра, за да извая чудно красивите образувания.
 
012 
Най-внушителните се намират южно от Белоградчик. Тук всяка скала си има име – „Мадоната”, ”Вкаменената сватба”, „Гъбите”, „ Конникът”, „Монасите”, „Адам и Ева”… 
  
007 
Скалните скулптури са толкова реалистични и живи, че ако се вгледаш по-продължително в тях, ще ти се стори, че леко помръдват и се канят да проговорят, за да ти разкажат своята история, обикновено свързана с трагична любов, смърт и героизъм
  
009
Тези скали са се превърнали в част от културното наследство на Белоградчик , който буквално се е сраснал с фантастичните природни образувания
 
010
Тук всеки знае наизуст преданията и легендите, свързани с каменните фигури. А те надничат зад всяка къща или улица.
 
011
В околностите  има пътеки, които криволичат край някои от най-красивите природни скулптури.
 
DSC_0068

Някои от тези маршрути са с продължителност 3-4 часа и по тях може да наблюдавате редки растения и лековити билки. Достъпни са и с колело.
 
013
Скалите са красиви по всяко време. Особено тайнствени са през есента и зимата, когато гъста мъгла се спуска над тях,  придавайки им мистичен ореол
 
014
Обгърнати с този призрачен  воал, някои от тях приличат на омагьосани замъци, чийто обитатели са приспани во век и веков от зла орисница ….
 015
На места тези грамади образуват скални венци с червеникав оттенък и крият в недрата си бездънни пещери с красиви сталактити и сталагмити.
016
Любопитни са и т. нар. естествени бонсаи.
Това са борове -столетници, които растат по върховете на скалите. Въпреки че повечето са по на 200-300 години, те са много малки, поради недостига на влага и на хранителни вещества.
 001 (1)
Белоградчишката крепост се е сляла с каменните образувания, разпалвайки фантазията да десетки хиляди туристи, които се стичат всяка година тук, за да й се възхищават, да я снимат и да се сдобият със заветния печат от 100-те национални туристически обекта.
 
017
 
Счита се, че основите на крепостта били поставени още от траките. Използвайки естествената непристъпност на скалите, след тях римляните издигнали на това място своя крепост.
  018
 
По-късно твърдината била използвана от византийците, а по време на Османското робство била доизградена и в нея  настанили местните турски гарнизони.
 
019
Любопитното е, че била използвана като туристически обект още през XIV век от цар Иван Срацимир.
Последният български владетел преди падането ни под робство си имал на това място лятна резиденция.
В нея обичал да релаксира на прохлада и да съзерцава красивите каменни силуети. 
 
020

Казват, че местността била духовен център на войнствените трибали. Това е едно от малкото племена, побеждавали най-мощните пълководци на античността. Става дума за   Филип Македонски и сина му Александър Македонски.
 
022
Докато се скиташ в околностите  на Белоградчишките скали ще откриеш руини от постройки, зидове, парчета от тухли, както и фрагменти от керамика. 
 
023
Съвременният Белоградчик със стръмните му улички примамва пътешественика с красиви гледки и спокойствие.
 
021
През 2007 г. скалите в района на Белоградчик, заедно с крепостта, бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции. За съжаление обаче не успяха да стигнат до финала. 
 
Пътешествия без край . Венета Николова

 

 

Booking.com

Други статии

Барселона – 9 грешки, които НЕ трябва да допускате

Veneta Nikolova

Да избягаш на края на света в приказното село Селце

Veneta Nikolova

Крайграничните села на Средните Родопи – добре дошли в миналото!

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!