Image default

Българска козметика по бабини рецепти

Козметичните ни компании черпят идеи от старите рецептурници за здраве и красота в съчетание с модерни технологии за създаване на уникални натурални продукти.
Култът към здравословния начин на живот в хармония с природата се превръща в истинска мания . Тя е на път да промени изцяло представите ни за това кое е полезно и… красиво. Струва си да се доверите на родната, българска козметика.
 
Нищо чудно, че все повече българки предпочитат да поверят красотата си на натуралната, или т.нар. биокозметика, която не съдържа съмнителни, вредни за организма съставки.
Случва се дори да запретнем ръкави вкъщи и сами да си забъркаме разкрасяващи мазила по рецепти на нашите баби. А те са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм.
Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят идеи за своите продукти. Те  с нищо не отстъпват по качество пред най-реномираните марки по света.

 
В основата на българската натурална козметика са запазената природа и изобилието от диворастящи треви.
Като например дивия мак, който има чудесни хидратиращи свойства.
Отвара от коприва за лъскава коса.
Настойка от мащерка с червено вино против косопад.
Маска с краставици след изгаряне.
Лимонов сок за избелване на петната по лицето.
Зехтин, розова вода, пчелен восък или магданоз за дехидратирана кожа…
Можем до безкрай да изреждаме всички „трикове”на  нашите баби, за да изглеждат  свежи и привлекателни след тежкия трудов ден на полето или край печката.
В наши дни тези стари изпитани рецепти са впрегнати в придобиващата все по-широка популярност и у нас натурална козметика
„Стандартните кремове, лосиони, помади и пр. съдържат нездравословен букет от химически вещества. А натуралните продукти made in Bulgaria са чисти и действат много добре на кожата и организма” – обяснява Емил Глушков – управител на българска козметична компания.
Нашенските биопродукти по бабини рецепти предизвикват истински фурор сред чужденците. Предлаганите на пазара кремове на основата на розово масло, лавандула, невен и пр., се изкупуват като „топъл хляб”.
Причината е отличното качество и многократно по-ниските цени в сравнение с  рекламираните чужди продукти от същия клас. Според Емил Глушков родната биокозметика има още едно сериозно предимство:

 
Етеричните масла made in BG влизат в състава на някои от най-реномираните български и чуждестранни козметични марки.
Ние  сме на едно от първите места по производство на билки в Европа.
Благодарение на това, че още имаме екологично чисти райони, ние можем да използваме това богатство, за да създадем  наистина  качествени продукти. На пазара се наложиха фирми, които не правят компромиси в това отношение.”

 
Царицата на българска козметика безспорно е прословутата българска маслодайна роза
Тя има уникални регенериращи, тонизиращи и подмладяващи свойства. Едва ли има наша козметична фирма, която да не предлага кремове, лосиони, шампоани и пр. с розова вода или с екстракт от роза дамасцена .
А какво да кажем за поморийската лечебна кал в основата на цяла серия биопродукти за разкрасяване, патентовани от БАН?
Полезните за здравето и красотата свойства на калта, добивана край Поморие, се съчетават с цял букет от типично нашенски треви и етерични масла. Фирмата на Емил Глушков пък е наела две възрастни жени с познания в областта на билкарството и народната медицина.
„Нашите рецептурници са изготвени въз основа на техния опит. В съчетание с модерните технологии успяваме да създадем много добри продукти” – хвали се управителят на компанията. А какви типично нашенски съставки влизат в тези рецепти за красота.
„Ползваме сакъза – едно време се продаваше и като дъвка – казва Емил Глушков. Нашият крем с т.нар. „бяла дъвка” е универсален. Той хидратира изтощените кожи и бързо се усвоява, подобрявайки еластичността им.
Важна е комбинацията на съставките.
Използваме и магданоза, невена, равнеца и пр. – все билки с широко приложение в народната ни медицина и козметика.
По принцип „бабините рецепти” са свързани с всичко, което е било под ръка на българката. В тях влизат примерно билки против обриви, изгаряния, рани. С тях жените са приготвяли мехлеми, добавяйки мед, восък и пр. Всички тези взети от българската природа съставки се усвояват от клетката до 90 процента. А това е много важно за ползотворният им ефект.” И една интересна подробност. Доказано е, че :
човек най-добре усвоява онези билки и съставки, които се добиват по родните му географски ширини.
Затова Емил Глушков ни съветва да наблегнем на натуралните продукти местно производство. Според него хората трябва да знаят, че българските билки, когато се вложат в един продукт, действат синергично. Това означава, че ако има 5 билки, те се допълват и по този начин засилват благотворното си въздействие върху кожата и организма.
Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

София – робот с характер

Veneta Nikolova

Европейци сме, а не тюрки !

Veneta Nikolova

Балчишката тузла – дива природа, кални бани и здраве по египетския метод

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!