Image default

5 идеи за нестандартен туризъм в България

Въпреки истерията около Covid 19 хората не се отказват да пътуват. Но вместо да се излежават с часове на шезлонга пред поредния коктейл или в сауната, туристите все по-често отправят поглед към по-усамотените места, където предпочитат да спортуват и да обогатяват общата си култура. И ако преди пандемията масовият туризъм върлуваше навред, нанасяйки непоправими щети върху природа и знакови културно-исторически обекти по света, сега на преден план излизат различни форми на нестандартен туризъм. Общото между тях са индивидуалните пътувания далеч от тълпите и рекламните клишета. А България е истинско Ел Дорадо в това отношение. Защо ли? Вижте 5  наши предложения за нестандартен туризъм, които набират все повече фенове у нас.

1. Екстремен туризъм

В България има много центрове за екстремен туризъм. Те организират на търсачите на силни усещания всякакви рискови преживявания. Скално катерене, полети с парапланер, проникване в неблагоустроени пещери, подводно гмуркане, алпинизъм – всеки повод да повишите адреналина си е добре дошъл!

Скално катерене във Врачански Балкан

Да споменем само, че край прохода Витиня е най-високият мост за бънджи скокове на Балканите. Калофер пък е известен като култово място за полети с парапланери. Кресненското дефиле е магнит за  феновете на рафтинга по Струма. Созопол е рай за любителите на подводните гмуркания. А Врачанският Балкан привлича като магнит скалните катерачи и т.н. Поставяйки на изпитание духа и издръжливостта си ще опознаете красотите на България от птичи поглед, под земята или от морските дълбини.

2. Урбекс туризъм

Годишно стотици чужденци пристигат у нас, водени от едно единствено желание – да преживеят тягостно усещане, като посетят изоставени заводи, обезлюдени села, рушащи се къщи и монументи от изминали епохи. А такива забележителности у нас – колко щеш! Страната ни е топ дестинация за феновете на урбекс или дарк туризма. Северозападна България и Източните Родопи са предпочитани от тях места за разходки сред руини и меланхолия.

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Този нестандартен туризъм върви рака за ръка с опознаването на нашето комунистическо наследство. Популярни са комунистическите турове из София които разкриват ембематични сгради от тъмното ни тоталитарно минало. Хит сред туристите са и т.нар. „траби турове“. Качвате се на едва пърпорещ трабант и тръгвате по следите на соца в столичния град. Случва се трабито да се развали и вие да трябва да го поправяте или бутате.

Вижте още : България, мечтана дестинация за Dark Tourism?

Кино  туризъм

България е домакин на известни холивудски продукции. А ние, българите редовно разпознаваме локациите, където са заснети някои от знаковите сцени в тях. „Конан Варварина“ с Джейсън Момоа, „Черната Далия“ на Брайън де Палма,“Бягството” с Колин Фарел и Ед Харис, „Кilling season”  с Робърт де Ниро и Джон Траволта, научно-фантастичната лента с Антонио Бандерас „Аутомата“ и още много други докараха някои от най-известните холивудски знаменитости у нас. Част от продукциите са снимани в киноцентъра Бояна в полите на Витоша. Там е изграден цял град с декори от различни епохи. Струва си да посетите това място!  Вижте : На кино като насън или фабрика за мечти в полите на Витоша

Нестандартен туризъм пещера Проходна
В пещера Проходна е заснета сцена от филма „Бягството“

А нашите планини и пещери са най-търсената локация за екшън сцени. Най-известната подобна локация е Деветашката пещера, където бяха заснети култови моменти от „Непобедимите 2“ с участието на Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер. Чудесен повод да я посетите!

Любителите на нестандартен туризъм и на  българското кино с трепет посещават Чудните мостове и Агушевите конаци в Родопите, за да си спомнят сцени от „Време разделно“. Изоставените ивайловградски села „Одринци“ и „Сив кладенец“ пък са декор на популярната бг лента „Мила от Марс“, култово място за феновете на родното кино е Велико Търново – сцена на десетки български продукции – повечето исторически  и т.н. и т.н.

Религиозен туризъм

Над 120 православни действащи манастири, великолепни църкви, покрити с уникални стенописи, тайнствени аязми и оброчища, древни светилища, обвеяни с легенди и още и още разпръснати из цяла България религиозни храмове на различни религии и епохи примамват пътешественика да ги опознае, за да усети духа им. Само около София ще откриете плеяда от манастири и параклиси. Някои от тях са все още действащи. Същото важи и за околностите на градове като Велико Търново и Асеновград.

А какво да кажем за тракийските скални светилища, като Утробата или Глухите камъни в Родопите ? Или за скалните манастири, създадени от монаси отшелници през 11-13 век.? Те са истинско предизвикателство за любознателните туристи, защото са скрити в планината и са трудно достъпни. Но пък са пропити с мистика и от тях се откриват изумителни гледки .

Струва си, например и да обиколите Странджа и Сакар, за да се запознаете с множеството долмени, разпръснати в най-затънтените им кътчета.

 Аграрен туризъм

Да те събуди домакинът в 5 сутринта и да те изпрати да доиш кравата в обора, да прекопаваш цял ден доматите в градината, да вариш сладко от малини или да помагаш в събиране на реколтата на полето в най-големия пек. Туристите вече търсят непосредствен допир с автентичния начин на живот и запазения селски бит. У нас има немалко ферми и селски къщи за гости, които предлагат подобно преживяване.

Ако отседнете в някое казанлъшко село, например ще ви приобщят към целия процес, свързан с розопроизводството. В Централна Стара планина пък има млечни ферми с хотелска база и възможности да пасете стадото или да приготвяте сирене цял ден.  В село Горно поле в Източните Родопи ще ви покажат как се отглежда на свободна паша българско късокрако говедо – местна аборигенна порода.  или да търсите песъчинки злато в близката река Арда и т.н.

Целта е да се откъснете от офиса и дигиталната реалност, която ви изсмуква. Трудът на чист въздух сред животни и природа е най-добрият начин за това!

Вижте още: Родопски каубои посрещат гости в „Дивата ферма“

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Други статии

10 идеи за приказни пътешествия в България

Veneta Nikolova

7  идеи за патриотични екскурзии, свързани с непреклонния български дух

Veneta Nikolova

И белоградчишкото езеро Рабиша си има тайнствено чудовище

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!