Image default

100-те национални туристически обекта – от соца до наши дни

 България си има свой патент в  туризма. Това е туристическото движение за опознаване на топ 100 от най-интересните ни исторически и природни забележителности. 
Най-голямата награда, според покорителите на 100-те национални туристически обекта, е удовлетворението, че си ги опознал и си се обогатил от досега с тази съкровищница от културни паметници, произведения на изкуството, артефакти и природни забележителности, разпръснати из страната. 
 
 
Етъра – един от най-популярните членове на семейство 100 НТО
Вече близо половин век своебразната класацията разпалва фантазията на Те

Те методично трупат печат след печат в своите книжки. Началото на движението е поставено в далечната 1962 г. когато група гимназисти от рилското градче Самоков решава да обиколи  ударно  най- важните забележителности на България.

Скалните манастири край с. Иваново

Няколко месеца по-късно около 20-ина комсомолци тържествено получават своите златни значки не къде да е, а на връх Мусала. Примерът на младите комунисти е заразителен и в следващите години българите започват масово да обикалят из 100-те туристически обекта, по повеля на Партията.

 
Белоградчишките скали-едно от природните чудеса на България
По това време в списъка били включени не само културни забележителности, но и немалко комунистически символи.  Сред тях – партизански лагери, паметници на партийни дейци, както и редица промишлени заводи.
Посещението им се превръща в нещо като патриотичен дълг за десетки хиляди българи.
Разбира се времената се менят и днес тези обекти отдавна са отпаднали от топ класацията. 
 
Златоград е сред перлите на родния туризъм

В началото на т.нар. демократични промени обаче интересът към движението затихва. Но отливът е само временен, защото през 2003 г. инициативата е възобновена, а списъкът със 100-те туристически обекта е осъвременен и обогатен с нови археологически паметници и природни забележителности. 

Музеят на лодкарството и риболова в Тутракан


Така българи от всички възрасти отново се снабдяват със специалната книжка за печати и се втурват да обикалят страната. Към тях се присъединяват и чужденци. Самите организатори на движението, в лицето на БТС , са изненадани от огромния отзвук, защото не са провеждали специални рекламни кампании

 
Местността Узана, един от по-новите обекти в списъка

Хит в наши дни са тракийските гробници. Списъкът включва най-доброто, което трябва да се види, като се започне от Перперикон и се стигне до музея на лодкарството в град Тутракан.  От БТС са издали специални карти, брошури и помагала. Най-запалени са младите хора и семействата с малки деца. Всъщност 90 процента от участниците в движението са младежи . 

 

Защитената местност „Пода“ край Бургас

Чужденците, които обикалят родината, за да я обикнат са най-вече от съседните балкански страни, от Германия, Унгария, Македония, Русия и Япония. Покорителите на 100-те обекта участват в томбола с награди, като лека кола, екскурзия в чужбина, уикенд за двама, спортни принадлежности.  БНР

 Венета Николова . Пътешествия без край

 

 

 


Booking.com

Други статии

7 идеи за необикновени разходки около Варна

Veneta Nikolova

Село Гумощник или 5 причини да избягате далеч от времето

Veneta Nikolova

Мой любим Лисабон (Lisboa minha amada)

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!