Image default

10 причини да изберем Банско извън ски сезона

Стопи ли се снегът, пукне ли пролет, настъпят ли летните жеги, пренаселеният Банско се обезлюдява и заприличва на град призрак или на изоставен филмов декор. Улиците запустяват, курортът притихва, на припек по пейки и площади излизат бабки и дядовци, птичките плахо извиват гласец. Тогава си струва да посетите Банско, за да усетите най-сетне истинския чар на изтерзаното от бизнес амбиции градче.

 

Ето 10 причини да изберем Банско извън ски сезона

Кликнете върху снимка по-долу, за да влезете в галерия

  1. Банско е тихо и спокойно място за почивка

  

Забравете за шумните тълпи, за екзотичните ритми, пулсиращи от заведения и дискотеки, за среднощните пиянски крясъци и задръстените от автомобили улици. Същото важи и за ски зоната и лифтовете. Няма и помен от опашки и изнервени хора, които от часове се опитват да се доберат до пистите. Просто си отдъхнете и се насладете на тишината и спокойствието. Те са истинска благодат!

 

2. Цените в хотелите рязко падат през топлите месеци

Приключи ли ски сезонът хотелиери и ресторантьори, за които „ден година храни“ е основен бизнес принцип, хлопват кепенци и доволно потриват ръце. Но има и такива, които работят през цялата година. За да запълнят базата си през лятото, те свалят доста цените. Някои комплекси предлагат оборудвани с всичко необходимо студия и дори апартаменти под наем на доста изгодни цени. Гостите ползват безплатно открития им басейн, заобиколен от добре поддържана морава с шезлонги и чадъри, с прилежащ тенис корт и детска площадка. Струва си човек да влезе платформите за групово пазаруване и да си набележи някоя изгодна оферта за пролетно или лятно бягство в Банско.

3. Чудесната местна кухня и добрите ресторанти и заведения

Вярно е, че част от заведенията за хранене затварят през лятото. Но тук-там ще откриеш отворена механа с неотменния сервитьор на входа, приканващ те умолително да влезеш и да вкусиш някой специалитет. А тук мръвката е на почит – бански старец, чомлек, капама, катино мезе и други изкушения за небцето дебнат зад всеки ъгъл. И вече на нормални цени.

 

4. Насладете се на романтичния чар на стария град без тълпите туристи

Разходете се на спокойствие из празните улички на стария град. Снимайте на воля красиви каменни къщи. Надникнете в потъналите в зеленина дворове, заговорете се с местните жители. Някои от тях отдават стаи под наем, но сега се възползват от затишието в бизнеса, за да си отдъхнат или да подготвят зимнината. Те са любопитни и сладкодумни. С удоволствие ще ви насочат към някоя туристическа забележителност. И разбира се не пропускайте да разгледате църквата „Св. Троица“ , Веляновата къща и Музеят на Никола Вапцаров.

 

5. Пирин планина предлага безброй пешеходни маршрути

Кристален въздух, зеленина и спираща дъха гледка към върховете на Пирин – това предлага Банско през топлите месеци. Банско е „входната врата“ за пешеходния туризъм из цялата планина. Градът е изходен пункт към 12-на маркирани маршрута с обща дължина към 200 километра.

Но преди да опознаете потайностите на Пирин, се снабдете задължително с карта, GPS и разбира се, с добре заредена батерия за GSM-a си. А може да наемете планински водач. В центъра на градчето ще откриете няколко офиса на туристически агенции, които предлагат тази услуга. Само така ще сте сигурни, че няма да се изгубите сред дебрите на Пирин. Защото маркировката на места не е никак добра или направо липсва !!!

 

6. На ски през лятото 

През топлите месеци в местността Бъндеришки поляни хората карат ски … на трева. Всъщност това е един от летните хитове в курорта. Пистата е изградена от специални модули и е дълга сто метра като на нея може да се правят и скокове върху надуваем дюшек

Към трасето има изграден специален улей за спускане с гумени шейни. За да пестят сили туристите ползват и своебразен ескалатор, който ги отвежда до началото на трасето. Наблизо има и възможности за тренировки по ски биатлон.

 

7. Сега е моментът да изкачите вр. Вихрен

Най-достъпният и предпочитан летен маршрут в района е до хижа Вихрен. Кабинковият лифт, който потегля от Банско стига до местността Бъндеришки поляни за по-малко от половин час. Оттам тясна живописна пътечка, криволичеща под сянката на вековна иглолистна гора, отвежда право в х. Вихрен на 1950 м надморска височина. Лично аз съм стигала само до хижата. И през най-големите августовски жеги тук е хладно. От хижата поемете по маркираната стръмна пътека, виеща се нагоре по чукарите . Тя ще ви отведе до вр. Вихрен на 2914 м. надморска височина. Твърдят, че за неподготвен планинар като мен, маршрутът отнемал 3 часа с кратките почивки.

 

8. Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България – пазете го!

Кратка отбивка от пътя за хижа Вихрен отвежда до едно от най-старите дървета на Балканите  – Байкушевата мура. Тя е на повече от 1300 години и е връстник на българската държава. Кръстена е на лесовъда Костадин Байукушев, който я открива и описва през 1977 г. Дървото е от вида черна мура и е високо близо 30 м.. Стволът му е с дебелина 8 метра. Специални дървени стълби и площадки позволяват да разгледате отблизо това чудо на природата.

Според специалисти обаче постоянният туристически поток застрашава живота му. Някои с радост се катерят нагоре-надолу по клоните, забиват монети в кората, или си отчупват парченца кора „за спомен“. Всичко това води до изронване на почвата около хилядолетницата, оголване на кореновата й система и нарушаване целостта на кората й ☹ .

 

9. Близкото село Добърско и старата му църква ви очакват

Денят през лятото е дълъг и изкушения дебнат отвсякъде. Защо да не отскочите до близкото Добърско, разположено на границата между 3 планини – Пирин, Рила и Родопите!  Насладете се и на 400 – годишните стенописи на храма „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Някои виждат в тях изображението на Исус Христос в подобие на …  космически кораб. За да ги разгледате обаче ще трябва да помолите в кметството да ви отключат. Още за красивото Добърско и фантастичната му църква вижте Загадката на храма“Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско

 

10. Разходете се с теснолинейката до отсрещните Родопи

Изживейте пътешествие във времето като се качите на теснолинейката от гарата на Банско и си подарите романтично преживяване, което ще ви върне десетилетия назад. Линията криволичи край недокоснати от човешка ръка местности и забравени от Бог села на Пирин, Рила и Родопите. Трасето на ретро влакчето е 124 км. и крайната спирка е гара Септември. Влакчето се движи бавно. Краткото разстояние обаче се преодолява за повече от 5 часа. Може да се разходите до някоя по-близка гара, като например да слезете в с. Аврамово на 1267 м. – най-високата ж.п. гара на Балканите. Вижте : БДЖ емоции с теснолинейката Септември-Добринице

През лятото Банско предлага още Конна езда, голф, риболов, минерални бани и други забавления, които ще ви заредят с позитивни емоции и добро самочувствие за месеци напред.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Booking.com

Други статии

7 идеи за лежерен уикенд около Троян

Veneta Nikolova

Старосел приканва гостите си да поемат по стъпките на древните одриси

Veneta Nikolova

На планина като на море – язовирите на България

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!