Image default

Яйой Кусама или да превърнеш лудостта в изкуство VIDEO

Яйой Кусама прекроява пространството и представите ни за време и движение. Нейни произведения красят стените на най-големите галерии на модерното изкуство в света. Обявена е за една от най-влиятелните личности от сп. Форбс.  А хипнотичните й точки отдавна са завладяли света на изкуството и модата. Яйой – най-скъпо платената художничка на нашето време живее в психиатрична клиника, където е инсталирала ателието си. Защото цял живот се бори с лудостта чрез изкуството си.

Родена е през 1929 година в японския град Матсумото и от най-ранна възраст рисува и пише стихове. Но се сблъсква с неодобрението на деспотичната си майка, чиято зловеща сянка ще я преследва завинаги. На 10-годишна възраст Яйой получава първите си пристъпи на депресия и халюцинации, които бележат живота и творчество й.

През 1957 г. младата артистка пристига в Ню Йорк, за да се посвети на авангардизма. Желанието й да провокира я тласка към нови територии извън живописта, като скулптурата, модата, дизайна. Основава своя модна къща, а изумителните й пространствени инсталации я превръщат в един от най- ярките творци на нашето време.

За Яйой изкуството е бунт, начин да се изсмееш в лицето на посредствеността и … на властта

По време на организираните от нея арт пърформанси в знак на протест срещу войната във Виетнам Яйой покрива голите тела на участниците с прословутите си полка точки, превърнали се в неин патент.

download

Използва ги в инсталации, картини, модни аксесоари, животни… Полка точките на Яйой Кусама са навсякъде. Колонизират пространството, размивайки границите между човека и средата която го заобикаля. Така артистката се бори със страха от заличаване на ярката си индивидуалност в свят, в който хората представляват малки, незначителни, трудно различими една от друга точици. Яйой е и застъпник на равенството на половете, а проектите й често са с актуална социална насоченост. Известна е също така като автор на книги и антологии.

yayoi-kusama-exhibits-paintings-and-installations-at-david-zwirner-desigboom-04Светът на модата я обожава, а неразгадаемите, понякога шокиращи превъплъщения на нейната лудост отдавна са я превърнали в икона на поп арта. Днес 88 – годишната японка прекарва дните си в психиатричната си работилница в Токио, където продължава да материализира страховете си във фантастично изкуство.

Снимки : GOOGLE

Пътешествия без край .Венета Николова

Други статии

10 чудни идеи за разходки край Дунав – от Видин до Никопол

Veneta Nikolova

Стара София си отива

Veneta Nikolova

Антиутопия и свободна воля VIDEO

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!