Image default

Шеметен рафтинг по реките Тара и Дрина в Босна и Херцеговина – адреналин и изумителни гледки

Висок адреналин, стрес, еуфория и удовлетворение, че превъзмогнах себе си! Това ми се случи по време на рафтинг по реките Тара и Дрина в Босна и Херцеговина. Никога не се бях спускала с лодка по буйни реки с обезумели бързеи, нямам никаква спортна подготовка, а и не мога да плувам. Но ето че добавих още едно постижение към скромната си колекция от силни преживявания. Освен това, успях да напълня очите си с красота.

В края на статията ще откриете полезна информация в случай че ви предстои рафтинг по реките Тара и Дрина.

Вижте краткия видеоразказ за това приказно кътче от природата на Балканите :

Оказва, че  малката държава Босна и Херцеговина притежава невероятно богатство – дива и чиста природа с най-много водопади на глава на население в цяла Европа, гористи масиви, толкова гъсти, че на места човешки крак не е стъпвал в тях, стръмни ждрела и най-вече – реки с кристални води. Сред тях гордо се открояват Тара и Дрина. Каньонът на Тара е най-дълбокият в света след този в Колорадо. На места стига до 1,300 км. дълбочина и е дълъг е около 92 км. Уникалният природен оазис е под защитата на ЮНЕСКО.

рафтинг по реките Тара и Дрина панорамна гледка
Водата на река Тара е с особен млечно синьо-зелен цвят

И цялото това богатство е впрегнато в една индустрия – рафтинг по реките Тара и Дрина. В района има 45  рафтинг центъра, които организират спускания с инструктори по реките. Рафтинг сезонът е от април до септември.

Как стигнахме и къде отседнахме

Отседнахме в най-големият център за рафтинг в тази част на Европа по покана на Рафтинг Център Дрина Тара. Пътувах с група травъл блогъри, а пакетът ни включваше 3 нощувки, 3 вечери със закуски, 2 обяда, рафтинг по Дрина и Тара, както и сафари до върха на каньона. Къмпингът отстои на  560 км. от София и се намира на 18 км. от град Фоча на територията на т.нар. Република Сръбска – една от двете съставни части на Босна и Херцеговина.

рафтинг по реките Тара и Дрина Рафтинг център Дрина Тара
Блогърскта група се готви да „щурмува“ Дрина и Тара
рафтинг по реките Тара и Дрина Вишеград
В далечината се откроява мостът над река Дрина във Вишеград, описан подробно в роман на Иво Андрич и превърнал се в туристическа атракция

Пътувахме с автобус към 12 часа и половина в посока заради лошите пътища, и опашките на двете граници. От София потеглихме в 5 часа сутринта и стигнахме заветната цел в 19:30 българско време. Пътят беше дълъг, но пък посетихме приказния Дървен град в планината Мокра гора близо до границата между Сърбия и Босна и Херцеговина. Минахме край Вишеград и известния мост над река Дрина на Иво Андрич, ала автобусът не спря, за да го разгледаме.

Как премина нашият рафтинг по реките Тара и Дрина

Рафтинг Център Дрина Тара осигурява лодки, спасителни жилетки, каски, неопренови костюми, т.е. целият арсенал, необходим за безопасен рафтинг по реките Тара и Дрина. След като се напъхахме в костюмите, ни разпределиха по джиповете и хайде един час лангъркане нагоре – надолу покрай тучни поляни, ждрела и спиращи дъха гледки, докато стигнем до отправната точка край река Тара.

рафтинг по реките Тара и Дрина 2024 година
Лодката не беше никак лека !
рафтинг по реките Тара и Дрина българи
Почивка между два бързея

Последва светкавичен инструктаж и хоп – в лодката. Всяка лодка поема от 7 до 8 души, а в задната й част се настанява рафтинг инструкторът (или скипърът). Краката се застопоряват под едни въжета на дъното, като предпазна мярка против падане. И потеглихме по течението. При някои от бързеите носът на лодката се изправяше нагоре, водата ни заливаше, а аз безпомощно се катурвах на дъното й . Най-накрая 18-годишният ни скипър се сети да ми обясни как точно да седна на ръба, за да не падам и да мога да греба.

И какво ни се случи

На един бързей, обаче лодката ни се заби в крайбрежни камънаци, килна се на едната страна и … започна да се пълни с вода. Наложи се бързичко да се евакуираме от нея и да се придвижим както можем през реката до скалистия бряг на територията на Черна гора. Зад нас обаче имаше още две аварирали лодки, от които изпопадаха хора. Само да уточня, че водата беше 6 градуса, но въобще не изпитахме студ.

рафтинг по реките Тара и Дрина инцидентРазбира се, всички цопнали във водата бяха надлежно прибрани обратно по лодките от скипърите. А накрая народът остана още по-доволен от непредвидената атракция с  допълнителен прилив на адреналин. Въпросният инцидент се случвал за първи път от 17 години, увериха ни организаторите. Обяснението е, може би в това, че покрайглобалното затопляне, нивото на реката от година на година пада, оголвайки все повече камъни и скалисти участъци ??

Още подробности за шеметното спускане

Речният ни маршрут беше дълъг 25 км. Преодоляхме го за около 4 часа, които минаха неусетно . През повечето време се спускахме по Тара. В зависимост от сезона реката се движи между 3-та и 5-та степен на трудност в 6 – степенната рафтинг скала, като най-лесна е първата степен. През пролетта реката е най-трудна за преодоляване.

рафтинг по реките Дрина и ТараЗаедно с река Пива, Тара оформя река Дрина. Така че  след като се съвзехме от инцидента, се качихме обратно в лодката и продължихме надолу по течението. Стигнахме до мястото, където Тара среща посестримата си Пива и заедно се вливат в Дрина. Продължихме надолу по течението. Водата е толкова чиста, че можете да пиете направо от реката. Не случайно наричат каньона „Сълзата на Европа“. Спряхме за кратка почивка край устието на един бързей, за да разгледаме малък водопад. Прекрасно зареждащо изживяване! Върнахме се в лагера леко уморени, но пък заредени с емоции.

Адреналин и във въздуха

През втория ден от пребиваването ни в Босна и Херцеговина, ни извозиха с джипове във високата част на каньона, където пред възторжените ни погледи се разкриха поредните фантастични природни картини. На 1000 метра надморска височина се спряхме в малка конна база с ресторант, панорамна тераса и поредната  атракция за привържениците на екстремните преживявания.

рафтинг по реките Тара и Дрина Зип лайн над ТараВисоко над река Тара е изграден т.нар. Zip Line или подобие на алпийски тролей с дължина 400 метра и височина 800 м. И в България има подобни съоръжения, но не чак толкова дълги и високи, така че си струва човек да се пробва. За да стигнете до началната точка, откъдето е стартът на спускането, се преминава през т.нар. Via Ferrata – тесен въжен мост, опънат високо във въздуха между две съседни скали. 

рафтинг по реките Тара и Дрина Виа фератаПреодолява се и един много стръмен скалист участък, обезопасен с въжета, който също е екстремен. Но заради фобията ми от височини, реших да не си причинявам излишен стрес!  Докато изчаквахме всики желаещи да се пуснат по Zip Line , прекарах няколко приятни часа зареяла поглед към отсрещния масив на природен парк Дурмитур, разположен на територията на Черна гора.

Няколко думи за настаняването

Рафтинг центърът, в който отседнахме, разполага с красиви дървени къщички в алпийски стил. Някои от тях са с две легла, други с по 4, 5 или 6. Някои имат баня, други – не. Разбира се, това е къмпинг и очакванията ми относно комфорта не бяха високи.

Общо 5 души попаднахме в малко бунгалце с двуетажни легла. Естествено, баните и тоалетните бяха на другия край на рафтинг центъра. Иначе мястото е чисто и отлично поддържано. Има си кафене, люлки, спортни площадки и всички екстри за пълноценен релакс.рафтинг по реките Тара и Дрина рафтинг къмпинг

… и  за храната и музиката

Храната в ресторанта е изобилна и вкусна, приготвена въз основа на екологично чисти продукти от региона. Съвсем естествено на почит тук е месото и най-вече сръбската скара. На вечеря и закуска, заедно с типичните колбаси, сервират и тяхното крема сирене – много приятно на вкус. Едната вечер имахме и прясна пъстърва.

рафтинг по реките Тара и Дрина храна в къмпингаАко обожавате балканските ритми и се възхищавате на сръбския бит и култура, тук ще се почувствате в рая. Всяка вечер, до най-отдалеченото кътче на лагера кънти жива музика с любимите им сръбски хитове. Народът, пие, пее и танцува покрай и върху масите до малките часове на следващия ден. През уикенда рафтинг центровете в каньона пращят по шевовете си предимно с гости от Сърбия и най-вече от Белград.

Ако ви предстои рафтинг по реките Тара и Дрина имайте предвид следното:

 • В Босна и Херцеговина можете да пътувате както с лична карта, така и с международен паспорт
 • На повечето места можете да пазарувате с евро или с дебитна карта, така че не е необходимо да обменяте пари.
 • Паричната единица на Босна и Херцеговина е т.нар. конвертируема марка. Една босненска конвертируема марка се равнява на един български лев. Цените в магазините са горе-долу като у нас, но в къмпингите, съвсем разбираемо, те са доста по- раздути.
 • Можете да решите проблема с интернета като си свалите приложението Airalo .На мен ми струваше около 8 лева общо за 4-те дни престой в Босна и Херцеговина.
 • Носете си топли дрехи – къщичките нямат отопление и през по- хладните месеци, като април или септември, в тях става много студено.
 • Пригответе си бански, върху който да навлечете неопреновия костюм
 • Обуйте си чорапи или нахлузете някакви найлони когато обувате гумените обувки – така ще сте спокойни, че няма да хванете … гъбички.
  рафтинг по реките Тара и Дрина в каньона
 • Ако не сте били на рафтинг досега настоявайте да ви направят подробен инструктаж преди да се качите в лодката.
 • Минималната възраст за участие в рафтинга е 10 години.
 • По време на рафтинга не се носи никакъв багаж с изключение на телефоните, които се прибират от инструктора в специална непромокаема торба.
 • Ако не сте фенове на сръбската музика, високите децибели и купоните до зори, си носете тапички за уши, за да се наспите сладко и да посрещнете със свежи сили предизвикателствата на рафтинга.
 • През войната от 1992-95 г, сръбските войници минирали цялата територия на Босна и Херцегонвина без да картографират минните полета. И до ден днешен 870 кв. км. , или 1,7% от площта й не е разминирана и все още има жертви на експлозивни устройства. Затова в никакъв случай  НЕ се отдалечавайте от обозначените туристически пътеки без местен гид.

Вместо заключение

Рафтинг центровете са разположени на територията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, , където живеят предимно сърби. Преди да заминете се информирайте за ключовата роля на близкия град Фоча във войната от 1992-95 г.. Бъдете внимателни и дипломатични. Хората тук още пазят жив спомена от войната, а част от персонала на рафтинг центровете са деца на участници в нея.

Шеметният ни рафтинг по реките Тара и Дрина в Босна и Херцеговина беше осъществен с подкрепата на Рафтинг Център Дрина Тара, за което им благодаря, а споделените впечатления са си лично мои.

Благодаря и на приятелските блогове с които споделихме бунгалото, лодката, адреналина и на първо място –  доброто настроение  >>>  Съветите на Джорджа , Owl Over The World , TravelTasty.eu
и Orphee Way

За друго речно приключение, но в България вижте : Непознатият Никопол – разходка с лодка до островите и скалната църква

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми по света и у нас ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova
Препоръчвам ви да отседнете в Рафтинг Център Дрина Тара, но можете да изберете и  други места в околностите. Използвайте филтъра на търсачката за по-изгодни оферти!

 

 

Други статии

7 причини да посетите Копривщица

Veneta Nikolova

Омайното село Долен – на светлинни години от хаоса на 21 век

Veneta Nikolova

Бари и област Пулия – барок, скални църкви, трули и орекиете

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!