Image default

Потайностите на Шан кая – разходка до скалния манастир при с. Оногур

Високо в скалата Шан Кая са зейнали отворите на т.нар. Оногурски скален манастир – едно от най-красивите и мистични места в Северна Добруджа.

Има едно откъснато от света място, където губиш реална представа за времето и пространството. Това е каньонът на Сухата река – тера инкогнита за масовия туризъм и магнит за приключенци с широко отворени очи. Посетихме го през месец април, когато природата все още не беше забулила в зеленина загадъчните скални венци, надупчени от кухини, ниши и монашески килии.  Заради отдалечеността им от големите центрове и липсата на трасирани пътеки, обаче повечето скални обители трудно могат да бъдат открити. Най-достъпна се оказа Шан кая, което в превод означава Чудната скала, с издълбания в нея скит.

Вижте краткото видео за Шан кая – едно удивително кътче в каньона на Сухата река.

 Как стигнахме до Оногурския скален манастир

Той се намира на пътя между селата Оногур и Ефрейтор Бакалово на около 45 км. северно от град Добрич. Малко след като отминахме село Оногур в посока село Ефрейтор Бакалово, в дясно от платното видяхме едва загатната отбивка – черен път с леко уширение, подобно на полянка. Там паркирахме автомобила(вижте картата, която съм качила в края на статията).  Поехме по обраслата в трева широка пътека, която за около 20-на минути ни отведе до язовир Оногур , ширнал се в подножието на Шан кая. Високо сред зъберите, между небето и земята, зееха мрачните отвори на монашеските килии – самотни, недостъпни, недосегаеми от времето, като ехо от един забравен свят.

Шан кая е един от най-старите скитове в Европа

В периода на ранното християнство долината се превръща във водещ религиозен център в тази част на Европа.  Доизваяният от човешка ръка скит е  бил част от голяма манастирска колония разпръсната в каньона, приютявала в течение на няколко столетия многолюдно общество от отшелници. Монасите са издълбали в скалата Шан кая тесен тунел дълъг 64 м. От двете му страни са разположени килиите. Твърди се че манастирите в каньона на Сухата река са сред най-старите скални обители в Европа. Предполага се, че Шан кая е основан между  4-6 век от християни, дошли от Сирия и Палестина. Според легендата тук някога е живял Св. Йоан Касиан Римлянин, който пристигнал от Египет. След което той се премества в Константинопол, а по-късно живее в Рим. Именно Св. Касиан пренасъл културата на скални обители, която започва от нашите земи, а по-късно се  разпространява в Западна Европа.

Как са живеели монасите аскети

Те се хранели предимно с риба, после преминавали на растителна храна, а в последния стадий на земния си живот, поемали единствено и само вода. Така монасите се пренасяли от този свят в обятията на Господ. За целта обаче избирали по-трудно достъпни места. В продължение на десетилетия аскетите усърдно дълбаели скалата, оформяйки дългия коридор и тесните килии с отвори. Оттам те съзерцавали природата и медитирали.

От килията си отшелниците понякога се спускали само по едно въже или въжена стълба, по която слизали долу до реката. Накрая, на предела на силите си, монасите аскети изгаряли и единствената си стълба, за да не се изкушат да слязат долу и да продължат земния си живот. По този начин те се е самомумифицирали с надеждата, че ще постигнат уединие с Бога. Дай Боже !

Шан кая Оногурски скален манастир

Да се докоснеш до дивата природа на каньона на Сухата река

Преди милиони години, на това място се е простирал праисторически океан, а по-късно пълноводна река е издълбала в равнината красив каньон, превърнал се в дом на невероятно разнообразие от растения и животни. Водите на някогашния буен поток са пресъхнали, затова районът се нарича Сухата река.  Но в дъждовния сезон тук е влажно и добре че бяхме екипирани с подходящи обувки, за да преминем през серията малки поточета, които кръстосваха поляната в подножието на Шан кая.

Освен че приютяват колония от скитове,  скалите в каньона на Сухата река са дом на големи колонии от прилепи и са огласяни от мелодичен птичи хор. Тук гнездят близо 200 вида птици, като 58 вида от тях са включени в червената книга. Заради невероятното разнообразие на растения и всякакви животински видове, районът е включен в мрежата Натура 2000.

Оногурски скален манастир

 Вижте още : Ханкрумовски скален манастир- пътешествие между небето и земята

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде можете да отседнете в района. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра !Booking.com

Вижте къде се намира Шан кая и как да стигнете до него от Добрич :

Други статии

Старо Стефаново – непокътнато от времето

Veneta Nikolova

Габарево свети или идилията на едно подбалканско село

Veneta Nikolova

Къде в Сицилия оставих сърцето си

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!