Image default

Шабленският фар е умалено копие на Александрийския

 Шабленският фар съхранява послание към бъдещите поколения, което ще бъде отворено през 2056 година, когато съоръжението ще навърши 200 години.

Има едно място по българското Черноморие, което се радва на повишено внимание от страна на туристите дори и през зимата. Това е община Шабла. На територията й са разположени три влажни зони, превърнали се в зимно убежище на десетки застрашени видове птици, в т.ч. и на цялата световна популация на червеногушата гъска.

През студените месеци, когато в крайморските ни курорти настъпва призрачно затишие, община Шабла посреща автобуси с чуждестранни орнитолози и природолюбители.

Те пристигат въоръжени с тежък арсенал от фотоапарати, видеокамери, бинокли и пр. Но преди да се отправят към влажните зони, зимните посетители се отбиват в едно романтично кътче, вдадено навътре в морето, където времето сякаш е спряло.

Там, обвеян от ветрове и легенди, увенчан от кръжащи във въздуха гларуси, ги очаква Шабленският фар.
Най-старият фар по българското Черноморие се намира на най-източната точка на България – нос Шабла. Астрономическата Нова година тук настъпва по-рано, отколкото в останалата част на страната.
Така че навръх 31 декември фарът навлезе в новата 2014 г. с цели 19 минути по-рано от София, която отстои на около 550 км. западно от него. Навигационният ориентир, боядисан в тъмночервени и бели хоризонтални ивици, е една от най-любопитните забележителности по северното ни крайбрежие.
 
Твърди се, че Шабленският фар бил построен по модела на едно от Седемте чудеса на света
– прословутия Александрийския фар, разрушен от земетресение през средновековието. За разлика от него обаче нашенският е успял да оцелее през превратностите на времето и природните стихии. 
Наричат го още „пясъчния фар”, защото предпазва корабите от затъване в измамните морски плитчини, простиращи се между нос Шабла и близкото рибарско селце Тюленово.
Светлинките, които се излъчват от върха на 32 метровата му кула, мигат на всеки 25 секунди, изпращайки сигнали на 17 морски мили навътре в морето.
 
Скалите край  близкото с.Тюленово таят безброй пещери
В сегашния си вид  съществува от 1856 г. Тогава е бил построен на мястото на навигационно съоръжение, издигнато около стотина години по-рано.
Но има сведения, че от нос Шабла са били излъчвани светлинни сигнали още от дълбока древност,
когато Черноморието ни било кръстопът на мореплаватели и търговци от целия регион.
 
Днес, въпреки развитието на навигационните технологии, не всички плавателни съдове разполагат с GPS – системи. А и районът е опасен, заради подводните рифове. Така че фарът не е просто сантиментален спомен, а необходимост.
Подобно на повечето морски фарове у нас и шабленският е построен и впоследствие стопанисван от френското дружество „Compagnie des Phares de l’Empire Ottoman” в средата на XIX век, когато Българие е все още под турско робство
 
Във фаровата кула има вграден монограм на султан Абдул Меджит
Той управлявал османската империя по това време.  А такива монограми са се вграждали в постройки с изключително  значение за империята! И една любопитна подробност : въпреки че е най-високият светлинен ориентир по нашите брегове, фарът бил построен лесно и бързо. А разходите по издигането му  били многократно по-малки в сравнение с останалите ни морски фарове. Т
Това е така, защото буквално на няколко метра от фара през IV-VI век са се издигали стените на късноримска крепост, послужила като източник на строителен материал за изграждането му.
Рибарско селище край Шабла
Нос Шабла е бил населяван още от древността. В непосредствена близост до фара преди повече от 2 хилядолетия е имало пристанищен град на име Кария. От него до наши дни е останало единствено името, с което е наречена местността и изникналото преди години малко рибарско селище с ниски постройки и колоритна кръчма, предлагаща вкусни специалитети от прясно уловена риба. 
На юг  попадаме сред девствени, недокоснати от човешка ръка морски пейзажи.
Скалите край с. Тюленово таят безброй пещери, които допреди 20-ина години приютяваха колония от тюлени. Наблизо като на длан се разгръща един от най-дивите и красиви плажове по нашето Черноморие.
В района на нос Шабла често се извиват страховити бури – снимат гигантските вълни, разбиващи се с чудовищен грохот в отвесния бряг.
 
В далечната 1901 г. разрушително земетресение разтърсва района.
Шабленският фар обаче остава почти невредим. Единствено кулата му се напуква. Затова е стегната с метални обръчи, които стоят и до днес. Фарът си има и своя тайна. През 1996 г., когато отбелязват 140-годишнината му, хората, които стопанисват съоръжението, заровили в основата му послание към бъдещите поколения, което ще бъде отворено чак през 2056 г., когато фарът ще навърши 200 години.Какво има в него ? Едва ли повечето от нас, простосмъртните, ще доживем, за да узнаем!!!  БНР
 

Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Фарът на Шабла пази послание към бъдещето

Veneta Nikolova

Балчишката тузла – дива природа, кални бани и здраве по египетския метод

Veneta Nikolova

Ритлите – където природа и археология си подават ръка

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!