Image default

Хайде на разходка с лодка по Велека !

Разходките с лодка по Велека са сред най-търсените атракции по южното ни Черноморие. Реката извира  в Турция, едва на 20-на километра от границата с южната ни съседка. На българска територия Велека си провира път през тучните гори на Природен парк Странджа, преди да се влее в Черно море край Синеморец.

DSC07421

В горното си течение р. Велека  е буйна и необуздана, с множество бързеи и прагове.

Там тя се вие край отвесни канари, бреговете й са стръмни и скалисти и затова е почти недостъпна за  туристите. Но с наближаването си  към Черно море Велека постепенно променя облика си. Коритото й се разширява, водите й се успокояват и започват да се гънат в живописни меандри. Недалеч от  странджанското село Бродилово тя вече е забавила шеметния си ход, а дълбочината й стига до 5-6 метра – достатъчно, за да може спокойно да се спуснете с лодка или с кану и да преплавате до устието.

DSC07562

А близо до морския бряг, се простира може би най-красивата част от речния маршрут.

Горите при устието на Велека често са заливани от пролетните дъждове.  Така се е образувала уникална влажна зона с лонгозна растителност и редки за тази част на Европа животински видове. Не случайно местността е включена в Природен парк Странджа и е под защитата на закона. Въпреки това всяко лято народът  буквално „щурмува”  реката в търсене на приятни емоции с риболов, пешеходни преходи по бреговете й, фото сафари и пр. А за споменатите водни разходки с лодка някои си правят предварителна резервация по интернет. Водното пътешествие може да ви пренесе във все още непокътнат от цивилизацията свят.

Тази част на Странджа е обявена за защитена зона

Причините? Наличието на уникалното за географските ни ширини  съобщество на жълтата водна роза и на многобройната популация на каспийските водни костенурки.  Освен това Велека, заедно с разливите около нея, е една от основните  спирки по пътя на птиците от Северна Африка  към Северна Европа, известна още като Виа Понтика.  Затова тук можете да видите различни видове редки птици като пурпурната чапла, малкия и големия воден бик, земеродното рибарче, както и  представители на 32 вида речни риби. Отделно има морски риби, които влизат в реката, за да се хранят или за да се размножават и  после се връщат обратно в морето –  като океанската змиорка например.

Самият резерват е обитаван от елени и диви прасета, които често могат да се видят привечер или на разсъмване да пият речна вода. Това е една от най-чистите реки в България . Край бреговете й никога не е имало каквото и да е производство. Така че Велека си тече такава, каквато е текла преди милиони години ! Поне така твърдят местните екскурзоводи,които придружават групите.

DSC03100Докато лодката бавно се придвижва срещу течението, навлизаме в стеснен участък, ограден с лонгозни гори и лианоподобни растения. Избуялата зеленина оформя сенчест тунел над главите ни, сякаш сме попаднали в истинска джунгла. Повърхността на водата буквално гъмжи от всевъзможни представители на семейство насекоми. Сред тях се открояват многочислените колонии на огненочервени водни кончета – т.нар. червена либела, която вирее само в тази част на България.

Но господарят на Велека  е  каспийската водна костенурка

Това е много рядък и  застрашен в световен мащаб вид. Животинките се препичат върху сухите дънери, носещи се по течението на реката, и с готовност позират за снимки ! После водният круиз ни отвежда и до самото устие на Велека, на северния плаж на Синеморец.  Тук слизаме от лодката, за да се разходим по златистия пясък и да потопим краката си в морските вълни.  А след това поемаме обратно към кея, където се е събрала поредната туристическа група за деня.  Разходката с лодка по реката  може да продължи от 1 до 3 часа в зависимост от желанието на пасажерите.

 

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Дивият Север или топлият Юг за морската почивка?

Veneta Nikolova

Топ забележителности на Барселона или какво да видите за краткия си престой

Veneta Nikolova

5 загадъчни мегалити в Сърнена Средна гора, които пазят хилядолетни тайни

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!