Image default

Трансевропейските пешеходни магистрали пресичат и България  

Европа представлява гигантски  конгломерат от преплитащи се комуникационни трасета – ж.п. линии, автомобилни пътища, газопроводи, петролопроводи, транспортни коридори, съобщителни мрежи и пр., които имат за цел да направят нашия свят по – достъпен и удобен.  Наред с тях, територията на континента е „набраздена” от т.нар. пешеходни магистрали.

Става дума за общо 11 маркирани пешеходни маршрута, които  пресичат някои от най- емблематичните планински вериги и природни забележителности на Европа. На пътя на три от тях се намира и България.

DSC02642В България маршрутите следват билата на няколко планини, криволичат край пенливи водопади, бистри езера, сенчести гори, просторни пасища и отвеждат до някои от най-богатите ни природни резервати и защитени зони.  Общата дължина на маршрутите у нас е 1 600 км., което за малка страна като България си е своебразен рекорд.

Освен това предимството ни, според познавачи, е, че тези пешеходни трасета са отлично маркирани, а гъстата мрежа от хижи и заслони  са гаранция, че няма да замръкнете без покрив в планината.

Е- 3, Е- 4 и Е -8 –  това са названията на  трансевропейските пешеходни магистрали

Те пресичат и територията на страната ни. Описани са подробно в съответните карти и пътеводители, които се разпространяват у нас и в чужбина. За да ги обходите, ще са ви необходими добра екипировка и солиден опит в планинарството.DSC_0666

 

На територията на България завършва най-известният и най-дългият  трансевропейски пешеходен маршрут – Е 3. 

Трасето е дълго над 10 хиляди километра и стартира от Скандинавия, за да завърши на българското Черноморие.  У нас минава през старопланинския връх Ком в северозападна България, криволичи по  „гръбнака” на Балкана и стига до нос Емине, в който се разбиват вълните на Черно море.  Маршрутът е популярен още преди 90-те години на миналия век, когато Европейската асоциация по пешеходен туризъм започва маркирането на тези трасета на наша територия.

DSC02240-1У нас общата му дължина надхвърля 700 км. Той минава през близо 100 –на планински върха.  Едно от предимствата му е, че от двете страни на Стара планина са изградени около 30-на хижи на най-малко един ден разстояние пеша една от друга.

Така че туристите могат в края на всеки преход да отседнат в тях, за да се нахранят и да възстановят силите си за следващия ден. Маршрутът минава и през първенеца на Стара планина – вр. Ботев /2376 м./ и  пресича Национален парк „Централен Балкан”, както и други защитени природни зони.  Цялото трасе може да се премине за 20-25 дни без човек да се пренатоварва особено.DSC08142Струва си човек отвреме навреме да „кривне” встрани от тези строго начертани трасета и да се спусне в по-ниските части на планината, за да посети някои от потъналите в зеленина населени места, запазили старинния си облик.

Трявна, Боженци, Априлци, Троян, Калофер и още цяла плеяда от китни старопланински селища посрещат гости в местните фамилни хотелчета. След продължителните преходи насаме с природата досегът с цивилизацията  ще ви се отрази добре, преди да се „гмурнете” обратно в напрегнатото си градско битие!

От планината Витоша край София пък стартира другата популярна пешеходна магистрала – Е-4

DSC_0114-2Тя пресича най-красивите места на Рила и Пирин, а оттам се прехвърля към граничната планина Славянка, за да продължи на територията на южната ни съседка Гърция. Маршрутът е чисто алпийски и разкрива очарованието на най-високите български планини заедно с първенците на Балканите като вр. Мусала /2925 м/ , вр. Вихрен / 2914 м. / и пр. Общо 100 планински върхове, сред които и десетки двухилядници  провокират търсачите на силни усещания да пробват своето постоянство и издръжливост.


Но ако все още не сте придобили така необходимата за по-екстремните маршрути туристическа закалка, вероятно ще изберете Е -8

_DSC0070Пешеходната магистрала пресича югоизточна България. А там се разпростират меките извивки на Родопите– една от най-живописните ни планини.  На наша територия Е-8 започва от Боровец, изкачва се на вр. Мусала и оттам се прехвърля  в Родопите.  Той пресича най-интересните места в тази част на България-  язовири, ждрела,  пещери като Ягодинската, Дяволското гърло и пр.  В източните Родопи пешеходната магистрала минава покрай  най-новите археологически разкопки, датиращи от дълбока древност.
_DSC0408 (2)Това е една  по-мека, по-обла планина. Затова маршрутът  е достъпен през по-голяма част от годината. Може да се премине за две седмици. По отношение на хижите не е толкова добре обезпечен. Но планината е осеяна с малки старинни селца, където ще откриете чудесни къщи за гости и фамилни хотели. След като напусне територията на България, Е- 8 продължава в Турция.

Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Омайното село Долен – на светлинни години от хаоса на 21 век

Veneta Nikolova

„…И раят бе сътворен по образ и подобие на Мавриций “

Veneta Nikolova

Чинията на Бузлуджа – едно от най-красивите изоставени места в света

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!