Image default

Традиционната родопска кухня е вкусна, питателна и здравословна

 
Обичаш ли да си похапваш сладко и обилно, когато си на почивка? Тогава избери Родопите за своята ваканция. Защото освен с красивите си пейзажи, планината ще те омае с вкусовете и ароматите, носещи се от всяка селска къща или семеен хотел. Запознай се с традиционната родопска кухня.

На почит тук е традиционната кухня, приготвяна по стари рецепти. А използваните продукти са от домашното стопанство. Това ще рече, че са екологично чисти и без ГМО. Така че може да бъдеш спокоен – хапвай колкото си искаш и без угризения на съвестта. Защото традиционната родопска кухня е здравословно и лесно се усвоява от организма. Непременно се отбий и в местните мандри и биоферми, които организират дегустации на типични родопски храни.
 
 
За мнозина Родопите са синоним на сочни пататници, на пропити с дъха на всевъзможни мерудии чорби, на топящи се в устата чевермета и … на няколко кила над обичайното тегло.
Веднъж завърнал се от почивка обаче, би могъл да върнеш предишната си форма, но  кулинарните емоции ще оставят незаличими спомени. Те ще те накарат завинаги да промениш отношението си към храната.
Усетиш ли сладостите на здравословното хранене  едва ли отново ще посегнеш с лека ръка към хамбургера, чипса или любимите ти фабрични десерти.
 За всеки родопчанин е въпрос на чест да отрупа трапезата с типични местни вкусотии, приготвени с продукти от домашното стопанство. В повечето случаи хората сами си приготвят сиренето.
Млякото, разбира се, се добива от кравата в двора. Яйцата по правило са току-що снесени и са с голям жълто-оранжев жълтък. Различните суджуци и луканки са от прясно говеждо или свинско месо и са също собствено производство.
Зеленчуците, подредени в стройни лехи в градината зад къщата, са свежи, ароматни и вкусни както никъде другаде. Да не говорим за невероятното разнообразие от сладка, компоти, конфитюри и мед! Няма начин да не те почерпят и с „люта” домашна ракийка – варенето й в специален казан се е превърнало в нещо като семеен ритуал.
 
Навсякъде ще ти предложат качествен мед, сладка, конфитюри и компоти 
от еко плодове.

 Типична за този край напитка с резлив вкус е т.нар. бърканица.

Приготвя се от течността, която остава след като се отнеме маслеността от киселото мляко. А биенето на масло в домашни условия е все още част от ежедневието на родопчани.
Председателят на кооперацията за производство на сирена в село Смилян – Милкана Йорданова с готовност демонстрира пред туристи как се добива масло в домашни условия. В кооперацията  се произвеждат типични родопски сирена. Те с нищо не отстъпват на някои от най-известните швейцарски, френски и италиански видове. В това ще се убедиш когато посетиш дегустационната зала в с. Смилян
 
Но местната гордост е сиренето Родопи, приготвяно по много стари технологии
„Наричаме го още „мъжко” сирене – обяснява Милкана Йорданова. – То е прототип на пармезана и в много случаи дори го конкурира по вкус, пикантност и твърдост. За съжаление по света не знаят за него. Произвежда се от краве мляко, което тук в Родопите е с много висока масленост. Влияние върху процеса на ферментацията му оказва високата ни надморска височина и атмосферното налягане. Така че сирене Родопи може да бъде произвеждано единствено тук, в родопските мандри.”
 
 Родопското кисело мляко е толкова гъсто, че с нож да го режеш!
Да не говорим за чудотворното му въздействие върху здравето! Домакините с готовност ще ти покажат как сами си го приготвят със своя собствена закваска, съдържаща прословутия лактобацилус булгарикус.
Бактерията – виновник за ферментацията на млякото, може да бъде открита най-често по листата на здравеца и по кората на върбовите дървета, осеяли родопските склонове. „Случва се млякото ни само да се подкваси, тъй като бактерията вирее в изобилие по пасищата ни и се предава в млякото” – разказва г-жа Йорданова. 
 
В биодинамична ферма на с. Бачково черпят гостите с много специален
 сок от ябълки
Ще си оближеш пръстите и от вкусните бобени яхнии и супи, а една от кулинарните атракции в района е смилянски боб в тиква.
И ако здравословното хранене за теб се е превърнало в начин на живот, непременно се отбий в с. Бачково. Там се намира т.нар. „биодинамична” ферма на сем. Стоянови. Гостите им се запознават с прилаганите от тях екологични методи за отглеждане на плодове, зеленчуци и зърнени култури… съобразно различните фази на Луната.
С тях се приготвят супер здравословни, но не по-малко вкусни ястия по традиционни рецепти. А сокът им от ябълки, отглеждани по лунните фази са еликсир за небцето и душата!
 
Дали ще те нагостят с продукти, отглеждани съобразно фазите на Луната, или с обикновени селски манджи, едно е сигурно – в Родопите ще преживееш кулинарно приключение, което приятно ще погъделичка небцето ти и ще запали стремежа най-сетне дапреодолееш влечението си към фаст фууда и да  заживееш здравословно и в хармония с природата. 
 
Венета Николова . Пътешествия без край

Други статии

Тракийска колесница на 23 века разбулва загадки от миналото

Veneta Nikolova

Good, forgiving and generous ?

Veneta Nikolova

Родопски каубои посрещат гости в „Дивата ферма“

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!