Image default

Старосел приканва гостите си да поемат по стъпките на древните одриси

.
 
Освен с тракийските могили и гробници, селото е известно и с руйното
си вино.
 

Траките от племето одриси, обитавали преди повече от 2 хилядолетия тези плодородни земи, били изкусни майстори винари. Днес техните потомци продължават тази традиция, омайвайки гостите си с божествения еликсир, приготвян по стари технологии. Наред с ширналите се край Старосел лозя ще откриеш и насаждения с маслодайна роза, които добавят ярък щрих към колоритния местен пейзаж.

 

 

В миналото  Старосел тънеше в тишина , далеч от  туристическите пътеки и хорското любопитство. Но едно събитие  извади от анонимност притихналото сред гънките на Средна гора село. То променяйки завинаги живота на местните хора.
През 2000 година научна експедиция, ръководена от покойния археолог Георги Китов, попада на най-големия разкрит до момента тракийски култов комплекс от V век пр. Хр.
Находката е определена като уникална. Тя  изстрелва Старосел под светлините на прожекторите, приковавайки вниманието на учени, журналисти и… туристи. Хора от страната и чужбина започват да прииждат, за да видят с очите си обвеяния с тайнственост паметник от древността. Известен е  още като „Четиньова могила”.
Някои археолози предполагат, че в него е бил погребан самият Ситалк – царят на племето одриси. Ситалк е  известен като един от най-могъщите тракийски владетели по нашите земи. Комплексът впечатлява с внушителните си размери и навява почит към славното минало на  предците ни.
 
Винарският комплекс – едно от най-посещаваните места.
 
В района на Старосел има още 9 могили с уникални архитектурни елементи и цветна украса.
Всички те са проучени, но не са отворени за посещение. Затова пък можеш да посетиш местния винарски комплекс. Неговата  дегустационна зала, или т. нар. Ротонда, представлява уголемена, вкопана на 8 м под земята възстановка на близката „Четиньова могила”.
Докато отпиваш  глътка по глътка от местното вино  чувстваш  като истински потомък на одрисите
В Ротондата се правят интересни демонстрации на тракийски ритуали за гадаене на времето, на урожая, различни религиозни обреди и пр. В СПА центъра на комплекса пък ще ти предложат специална, много ефикасна терапия със староселско вино за повишаване на тонуса, както и за млада и неустоима кожа.
Джип-сафари, риболов в близките водоеми, бране на билки, на рози, на грозде и други атракции ще разнообразят ваканцията ти в Старосел.
 
За туристите се организират интересни възстановки на тракийски обичаи.
 
Селото разполага и с  къщи за гости, които всеки уикенд посрещат туристи. Местните приканват гостите си да поемат по стъпките на древните Одриси и да изживеят една необикновена ваканция.

 

 
 Предлагат конна езда, ловен туризъм с водачи или с аниматори.
 Гостите на Старосел могат да ловуват  в сърцето на Средна гора и да минат по ловните полета на тракийските царе от преди повече от двадесет века.
Изживяването било невероятно !Ловува се предимно едър дивеч – дива свиня, елени, сърни и пр. Правят се и демонстрации на местни традиции, обичаи и всичко, което е свързано с бита на местното население, като се започне от празника на розата в края на месец май, откриването на гроздобера през септември, Трифон Зарезан, или подрязване на лозите през февруари и пр. БНР

Венета Николова. Пътешествия без край !

*** ***

Други статии

Bulgarian cosmetics – a worthy competitor to world famous brands

Veneta Nikolova

Климатични промени, религиозни конфликти, демократичен авторитаризъм …

Veneta Nikolova

Мегалитът край Бузовград или врата към отвъдното

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!