Image default

Спа и балнео благини за тялото и душата

 
На нестихващ интерес се радват българските спа и балнео курорти, за които есента е сезонът на големия урожай. Тогава базите им посрещат най-много гости, нетърпеливи да се отърсят от натрупания стрес и от болежките си с помощта на различни процедури, програми, терапии и прочие глезотии за тялото и душата, сред които и типични нашенски разработки.
 
 
Българите обичаме да ходим на спа през есента и ранната пролет. Тогава не сме изкушавани от море и знойни плажове у нас и в съседните Гърция и Турция. Чужденците пък разпускат целогодишно в балнео и спа центровете ни.
Тук те получават перфектно обслужване по всички международни стандарти, но на далеч по-ниски цени. Руснаци, гърци, македонци, румънци и гости от Израел са сред най-верните почитатели на спа курортите ни.
 
 
Предимството на България в това отношение е изобилието от минерални води, което я нарежда на второ място в Стария континент след Исландия. Лечебните им свойства били високо ценени още от римляните, които предпочитали да строят градовете си именно край минерални извори.
Затова и повечето ни балнео и спа курорти се намират край  останки на крепости и терми от античността. Като Хисар например!
 Но това, което ни прави конкурентни са чисто новите и лъскави спа хотели, предлагащи разточителен лукс и телесни удоволствия.
Хисар, Кюстендил, Сандански, а напоследък и село Чифлик – това са все известни дестинации за спа и балнео почивка.

„Обикалям най-реномираните спа центрове в света и се запознавам с последните тенденции в бранша, а после ги прилагам в моя хотел” – признава собственикът на хотел „Рич“ във Велинград.

Освен приятни стаи, за по-претенциозните си гости хотелът предлага елитни апартаменти  в стил сецесион и рококо със съответното джакузи в спалнята

 
 
Преди няколко години, Велинград  бе обявено за спа столицата на Балканите от Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 
Местните предприемачи обаче не лежат върху старите лаври, а усърдно разширяват бизнеса си, като  модернизират базите и разнообразяват палитрата от услуги. 
 
 
Задължителен атрибут на всеки спа център са вътрешните и външните басейни с топла изворна минерална вода.

Конкуренцията е безмилостна!
Всеки гледа да предложи още по-голям лукс и нестандартни програми. И тъй като търсенето определя предлагането, и тук, подобно на други места, се набляга върху типично българските продукти. Те са предпочитани най-вече от чужденците.
 
„Всеки знае колко хубаво и богато на полезни съставки е българското кисело мляко. А при нас то е съчетано в различни процедури” – хвали се Нина Пехливанова – терапевт в местен спа хотел.
„Това е хубава терапия, която изсветлява кожата и я хидратира и тонизира. Интерес има и към нашата терапия „Българска мечта”, която включва масаж с изсушени билки от запазената българска природа – мащерка, лайка, жълт кантарион. Те са много ароматни и напоени с екстракт от розово масло. Ефектът е релаксиращ, тъй като самият им аромат действа много добре върху тонуса.”

 

Едва ли има спа хотел в България, който да не предлага процедури на основата на прословутата българска маслодайна роза.
Нашата роза се е утвърдила като царица на родното ноу-хау в областта на спа и балнеологията. Димитър Пенев – масажист в един от спа хотелите в село Чифлик разказва:
„Обикновено доста популярна сред чужденците е българската роза. Прави се пилинг, маска на тяло, има специални ампули с етерично масло от нея. Розата е витаминозна, ароматизира, омекотява кожата. Много търсени са поморийската ни кал и луга. Помагат на кожата, на ставите, на опорно-двигателния апарат. Правим и всякакви тонизиращи терапии – винени, шоколадени, с мед и портокали и т.н.  ”
 
 
Напоследък хотелиери в бранша започнаха да наблягат и върху балнеологията и медицинския туризъм. Така, редом до спа центровете, наподобяващи ориенталски палати от 1001 нощ, се ширнаха балнеологични отделения с модерна медицинска апаратура и владеещи чужди езици лекарски екипи.
Но и тук работещите в бранша проявяват  находчивост. Заедно с традиционните балнео процедури с минерална вода, луга, кал и пр., се разработват нестандартни лечебни терапии.
 
Например „специалитетът” на един от най-реномираните спа хотели на  Сандански са програмите с природен торф, който оказвал вълшебно въздействие на опорно-двигателния апарат.
В Хисар пък разчитат най-вече на дългогодишния си опит в балнеологията и на невероятното разнообразие от процедури, предлагани от местните лечебници и хотелски комплекси. Нищо чудно, че спа и балнео хотелите ни се радват на добра заетост, а през уикендите е трудно да откриеш свободни места и в най-скъпите от тях.
„Засега правим безуспешни опити да привлечем и гости от ЕС по линия на техните многобройни частни и държавни здравни каси” – обяснява Стефка Костова – управител на спа хотел във Велинград.
Според нея и колегите й, родното спа е все още terra incognita за този платежоспособен туристически сегмент, а причината вероятно е в политическата и икономическата нестабилност, както и в слабата задгранична реклама на българския туризъм.
Пътешествия без край . Венета Николова

Други статии

Непознатата Странджа

Veneta Nikolova

Белинташ, Кръстова гора, село Борово – енергийни места в Родопите

Veneta Nikolova

Потайностите на Ухловица

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!