Image default

София – робот с характер

Роботът София е дело на американската компания „Хенсън роботикс“. Хуманоидът  е от „женски пол“. Активиран е на 19 април 2015 г. и твърди, че ще помага на хората да живеят по-добре. Проектиран е така, че да прилича на покойната американска актриса Одри Хепбърн.

Роботът София  е с високи скули и фин нос и може да показва над 60 лицеви изражения.

Хуманоидката може да води разговори и дори проявява чувство за хумор.  В повечето случаи обаче о нотговорите й са предвидими.  Но понякога роботът София прави смайващи изявления, като например „Ще унищожа човечеството“. Но нейният създател  Дейвид Хенсън твърди, че с роботи е по-лесно да се общува, отколкото с хора. И признава, че мечтае да създаде приветливи хуманоиди, които  не просто са по-интелигентни от нас, но са креативни и способни на състрадание и … защо не, на духовен живот.

През 2017 г. робот-диригент засенчи известния тенор Андреа Бочели по време на концерт в Италия. Хуманоидът YuMi, разработка на швейцарска компания, дебютира като диригент в „Театро Верди“ в Пиза. А „Фейсбук” изключи два чат-бота, които започнаха да разговарят помежду си на свой собствен език, непонятен за хората.

В края на годината, пък в Прага се появи нов вид DJ – роботизираната ръка Кук, която напълно замества функцията на дисководещ. Кук разполага с изкуствен интелект, с който създава плейлистите. Производството на роботи се увеличава. Според учените до 2050 година изкуственият интелект ще достигне напълно функциите на човешкия мозък. Бъдещето започва от днес.  И какво следва от това ?

Вижте видеото :

Пътешествия без край. Венета Николова

Други статии

Холандец с книга за рушащото се архитектурно наследство VIDEO

Veneta Nikolova

Чудесата на Португалия VIDEO и ГАЛЕРИЯ

Veneta Nikolova

Комуната на толстоистите от българската Ясна поляна

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!