Image default

Разходка до скалния манастир „Монасите“ – да погледнеш през очите на времето

Едва ли сте чували за скалния манастир „Монасите“ край село Аврен. Той не е толкова зрелищен като неговите „побратими“ в тази част на България, но пък е лесно достъпен и предлага красиви гледки на половин час път с автомобил от Варна.

Тази есен отседнахме за няколко дни във Варна. Решихме да се разходим до някое по-диво и неизвестно кътче без това да ни коства време или усилия. Докато се рових в мрежата за забележителности наоколо, които още не съм посещавала, попаднах на снимки от скалния манастир „Монасите“, които тутакси разпалиха въображението ми.

скалния манастир "Монасите" рибарник
Малък водоем по пътя към скалния манастир „Монасите“

Как стигнахме до скалния манастир „Монасите“ на село Аврен

Без да губим време, се метнахме на автомобила и потеглихме на юг от Варна към село Аврен, разположено на 35 км. от града в красива леко хълмиста местност. Малко след като отминахме селото в посока Садово, видяхме кафява табела от дясната страна, която сочеше към манастира. Завихме и продължихме по черен път. Скалната обител се намира на около половин километър от главния път, така че човек спокойно може да паркира на малко разклонение още в началото и за 15-20 минути да стигне пеш до манастира. Но ние нямахме много време на разположение, затова продължихме напред с колата.

 Малък водоем по пътя към скалния манастир "Монасите" пътека
Стъпалата, които отвеждат до скалната обител

Отминахме малко езерце или рибарник, след което маршрутът ненадейно се раздвои. Хванахме лявото разклонение и стигнахме до залесена местност. През цялото време търсех с поглед високи  зъбери, които биха могли да приютят скалния манастир „Монасите“ от снимките. Ала нямаше и помен от по-големи възвишения или каменни грамади. И тъкмо реших, че сме се объркали, изведнъж, зад короните на дърветата ми намигнаха „очите“ на скалната обител. Ура! Бяхме пристигнали!

скалния манастир на село Аврен
Манастирът е лесно достъпен

Какво знаем за скалния манастир „Монасите“

Известен е още като „Св. Благовещение“, а хората от Аврен го наричат „Кишешлика“ на името на местността, в която се намира. През средновековието манастирът е приютявали колония исихасти, подобно на повечето скални обители в района. Обикновено монасите отшелници търсели уединение за пост и молитва във възможно най-недостъпните места, като дълбаели високо в скалите своите килии и църкви. И въпреки че почти не се хранели и поили, те били в чудесна физическа кондиция и с лекота се придвижвали нагоре – надолу по скалите, подобно на днешните шампиони по болдеринг.

Скалният манастир „Монасите„ обаче е разположен сравнително ниско – на не повече от 2 -3 метра над земята. Вероятно обитателите му стигали до него с въже или пъплейки по отвесната скала. Но в наши дни общината се е погрижила за туристите, като е монтирала стълби с предпазен парапет, така че  мястото е достъпно за всички.

скалния манастир край село Аврен

През очите на времето

Районът около Варна и Шумен е целият осеян с подобни скални манастири от средновековието с издялани  „прозорци“. Има нещо хипнотично в тези отвори, подобни на ококорени очи, вторачени във вечността. Стотици хора са минали оттук, оставяйки своя отпечатък върху каменните кухини.Кишешлика“ е пропит  със спомена за някогашните му обитатели. Те са медитирали, зареяли поглед през тези дупки към хълмистата шир, устремени към своето съвършенство и святост. В миналото местността не е била обраснала в растителност и не е имало дървета, които да пречат на гледката. 

скалния манастир "Монасите" гледка
За разлика от сега, някога от „очите“ на манастира се откривала безбрежна гледка към хълмистата шир

Скалният манастир „Монасите“ се състои от три малки помещения, свързани помежду им. В едно от тях са изсечени две скамейки, както и малък олтар, където вероятно се е намирал параклисът. Има следи от дървени греди, които може би са били част от параклиса. В обителта са открити византийски монети от династията на Комнините  от 11-13 век – период бележещ началото на исихазма по нашите земи.

Пикник и съзерцание на природата

В подножето на  „Кишешлика“ е обособен (макар и леко занемарен) кът за пикник с дървена беседка, пейки и голямо каменно барбекю. А ние, след като разгледахме манастира, се изкачихме по стръмна пътечка, която се пада вдясно от входа му и стигнахме на върха на скалата или по-точно на „покрива“ на обителта. Оттук, подобно на монасите отшелници през средновековието, дълго се взирахме към хоризонта, а душата ни се изпълни с красота и покой. 🙂

скалния манастир "Монасите" гледка
Гледка от „покрива“ на скалния манастир

Вижте още в района :
Ханкрумовски скален манастир или пътешествие между земята и небето 
Потайностите на Шан кая – разходка до скалния манастир при с. Оногур

 

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България . Последвайте линка  ➡️➡️➡️ @VenetaNikolova

Вижте къде да остеднете  в района на скалния манастир „Монасите“ . За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката.

Други статии

Къде в Сицилия оставих сърцето си

Veneta Nikolova

Спомени от Народната Република или назад към соца

Veneta Nikolova

Златолист или вярата, която лекува

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!