Image default

5 причини да посетите скалната църква „Свети Пантелеймон“ край Петрич

За скалната църква „Свети Пантелеймон“ разбрах съвсем случайно докато се рових в мрежата в търсене на идеи за маршрути в района на Петрич. Оказа се, че този край изобилства с вълшебни местенца, за които дори не съм подозирала. Скалната обител е едно от тях, а гледката към Струма, която се разгърна неочаквано пред зашеметените ни погледи, се превърна в незабравим спомен ! Информацията за скалната обител обаче е доста оскъдна. Вероятно защото едва от няколко години е достъпна за туристи.скалния манастир "Свети Пантелеймон" река Струма

Гледка от скалния манастир "Свети Пантелеймон"

Защо си струва да посетите скалната църква

  1. Чудесен повод за полудневна лежерна разходка по една достъпна и почти равна пътека на чист въздух и тишина. Препоръчвам да се разходите до тази светиня през пролетта или ранната есен, когато е приятно прохладно, а не като нас – в най-големия юлски пек.
  2. За да стъпите на вулкан, за да се насладите на безбрежни гледки към река Струма, към Рупите, към отсрещния Пирин, чистата природа и … безвремието.
  3. За да се почувствате откривател. Липсата на асфалтиран път до мястото налага известно усилие, за да стигнете пеш. Благодарение на което няма да се сблъскате с шумни туристически тълпи по джапанки, нито ще ви цвърчи скара на фона на ориенталски припеви. Това е и повод  да се поставите на изпитание, като се изкачите по нестабилните стълби, прикрепени към една от монашеските килии…
  4. За да научите нещо ново и любопитно за живота и вярванията на нашите предци. Както и за историята на този край, населяван още в древността.
  5. За да се усамотите сред природата на едно пропито с тайнство и мистика място, да запалите свещичка и да потърсите връзка със себе си и с Вселената. И т.н и т.н.

Пътека към скалния манастир "Свети Пантелеймон"

Как да стигнете до скалната църква „Св. Пантелеймон“ ?

Освен че е надвесена над меандрите на Струма, скалната църква, или това което е останало от нея, е приютена близо до кратера на вулкана Кожух. Но спокойно, за последно е изригнал преди един милион години. А усещането, че стъпваш на вулкан, макар и угаснал, допринася за мистиката на това място.

Скалната църква се намира в средата между градовете Сандански и Петрич или на около 20 – на км. северно от Петрич. Заходихме към „Св. Пантелеймон“ от село Генерал Тодоров. След като отминахме селцето, хванахме черен път, който криволичи край малка черква. Оттам пътят започва да се стеснява и да се влошава. Но автомобилът ни е сравнително висок и успяхме да преодолеем по-критичните участъци.

Монашеска килия на скалния манастир "Свети Пантелеймон"След около 15-на минути паркирахме на малка полянка, която бележи началото на пътеката към църквата. Впрочем има си и табела, така че няма как де се объркате. Самата пътека е почти равна и лесно проходима. Ала в ранния юлски следобед живакът започна стремително да се покачва. Сигурно е било около 40 градуса на слънце, защото преходът ми се стори безкраен. Да не говорим, че го извървяхме в двете посоки на празен стомах, а бяхме забравили да си вземем и вода.

Гледка към Струма от скалния манастир "Свети Пантелеймон"

Панорамата към Струма и отсрещните била на Рупите 

Сребристата нишка на реката непрекъснато надничаше зад дървета и храсталаци, изкушавайки ме на всяка крачка да спра, за да я снимам, въпреки изпепеляващото слънце. Така и не успях да запечатам непокорната й красота – няма техника, която да улови неуловимото ! След има – няма 40 минути /по субективни мои изчисления/ стигнахме до новоизградената постройка на някогашната църква, издълбана високо в скалата. На отсрещния бряг пък се намирали лечебните извори при Рупите, но така и не стигнахме дотам! Съвсем близо до храма е и една от монашеските килии, от които се открива още по-красива гледка към реката.

Какво знаем за скалната църква „Свети Пантелеймон“

В олтарната ниша археолози открили релеф на  древногръцкия бог и лечител Асклепий, заради което се предполага, че тук е имало антично светилище, посветено на божеството. През 11 в. на това място възниква християнски храм, посветен на Св. Пантелей, който също бил лечител и впоследствие е бил канонизиран от църквата. Затова до ден днешен се смята, че мястото е лековито. Съдейки по издълбаните ниши в околните скали, в средновековието тук е живяло многобройно братство на монаси исихасти.

скалния манастир "Свети Пантелеймон" - двора на църквата

И още – подобно на много мистични места в България, и скалната църква „Свети Пантелеймон“ се свързва с житието и битието на св. Иван Рилски. Според легендата именно с тази обител се свързва най-ранното му отшелничество. А едно предание гласи, че докато пребивавал в килиите, младият отшелник бил набеден за появилия се мор по добитъка и тутакси бил прогонен от местните жители !

В наши дни скалната църква е много добре поддържана 

През 2015 доброволци обособяват пътека със стълби и парапети, така че да е достъпен за всеки. Тогава е изградена и постройката на мястото на някогашната скална църква. В скалите наоколо има няколко издълбани ниши, служели за килии. Но само една от тях е достъпна за туристите благодарение на прикачените стълби.  Храмовият празник е на 27 юли, когато тук прииждат хора от околията, за да отдадат почит на светеца. Това е единствената скална църква в цяла Югозапазна България – още едно основание да я посетите!

В района можете да посетите и  : Чуриловският манастир край село Гега – истории за дяволи, грешници и жертвени агнета

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме, като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района. За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката!


Booking.com

Други статии

Стани майстор за един ден!

Veneta Nikolova

Потопената църква на яз. Копринка или последното късче от един изгубен свят

Veneta Nikolova

Велинград – sanus per aquam

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!