Image default

Силикон и чалга за родните абитуриенти

Най-сигурният начин да се реализираш и да си щастлив е дебелата банкова сметка и… външният вид- смятат мнозина.   Истерията около родните абитуриенти,  баловете и съпровождащите ги гротескни сцени, добре илюстрират това.

Най-податливи на амбициите си да са неотразимо зашеметяващи и сексапилни в заветната нощ са  зрелостничките. Както добре знаем, основният им източник на вдъхновение са фолк певиците с визия, олицетворяваща  апогея на съвременната естетична хирургия.
 Скалпелът и всевъзможните т. нар. „пълнители” или филъри могат да придадат прелъстителни форми и на най-мършавото и безполово тяло.
Тревожното обаче е, че 18-19-годишни гимназистки се отбиват в кабинета по естетична хирургия с лекотата, с която влизат в заведенията за бързо хранене или в дискотеката.
Крещящо облечени силиконови красавици с пищни деколтета и странно „набъбнали” устни у нас се срещат под път и над път.
В сезона на абитуриентските балове обаче стремежът на момичетата да изпъкнат с предизвикателни облекла и неустоими прелести достига апогея си. И надхвърля здравия разум!
По неофициални данни от бранша ,през 2013 г. няколко стотин  български гимназистки са легнали под хирургическия скалпел с една-единствена цел – да уголемят бюста си. Поводът е бил абитуриентския им бал. Истерията се повтаря и през тазгодишния сезон.
Някои родители дават мило и драго, само и само да зарадват своята рожба с чисто нови прелъстителни гърди за абитуриентската вечер.
Придобивката обаче трябва да бъде на всяка цена изложена на показ чрез подходящия оскъден, но затова пък претрупан с пайети и лъскави камъчета, тоалет. И както подобава, всяка дама си има кавалер!
Желателно е той да е късо подстриган, облечен в черно и окичен със златни ланци.
С една дума да е перфектното копие на типичната нашенска мутра. Жалкото е, че тези гротескни прояви на лошия вкус засенчват опитите на останалите зрелостници да се откроят с естествения си чар и сдържана елегантност в един от най-тържествените мигове на живота им.
 Ако човек се отбие в двора на някое българско училище в сезона на баловете, може да остане смаян от разиграващия се карнавал на кича и пошлостта.
В присъствието на просълзени от умиление родители и учители довчерашните прилежни ученички, преобразени като порно звезди, сластно гънат тела на фона на ориенталски ритми и викове на попийналите им съученици. 
Сега е сезонът на големия урожай в бизнеса на модни къщи, фризьорски салони, козметични студия и пр.
И пластичните хирурзи доволно потриват ръце!
Доц. Димитър Евстатиев – специалист по пластично-възстановителна и естетическа хирургия, твърди, че интервенции като уголемяване на бюста или на устните, когато са професионално направени с качествени материали, са напълно безвредни.
Но при условие, че  организмът е приключил физиологическия си растеж. Друг е въпросът доколко са наложителни и… естетични!
 
„Това е въпрос на лична преценка на лекаря и на съвестта му – твърди доц. Евстатиев. – За съжаление естетичната хирургия не само у нас, но и в цял свят, твърде много се комерсиализира. Виждал съм чудовищни неща! Те се правят само  за да се вземат пари, неща, които не препоръчвам.
Но от друга страна д-р Естатиев признава, че има момичета, които нямат никакъв бюст, които страдат! Те не могат да отидат на плаж, нито да се съблекат! Тогава подобна намеса, според него е препоръчителна!
Наистина какъв е смисълът да ходиш на плаж, на абитуриентски бал, или въобще на училище, ако не можеш да се съблечеш, за да демонстрираш форми като на Памела Андерсън или на фолк дивата Мария!
Какво ще покажеш на съучениците си, когато удари последният школски звънец?
И как ще навлезеш в живота, ако не отговаряш на наложените стереотипи, свързани с успеха? 
 
Във времена, когато герои на деня са политици с  криминално минало, бързо забогатели мутри и преливащи от силикон фолк певици, подобни явления са напълно обясними. А и никой вече не оспорва факта, че традиционни български добродетели като любознателност и ученолюбие, честност и трудолюбие се размиват на фона на чалга културата, проповядваща лесните пари, достъпните удоволствия и изкуствената красота.Просто децата възпроизвеждат по един зрелищен начин действителността, която ги заобикаля. Сякаш за да ни напомнят, че пътят, по който сме поели,  ни отдалечава на светлинни години от нашата същност и ценностна система!
 
Но няма да е справедливо, ако поставим всички младежи под общ знаменател. Защото откриваме и похвални примери на добър вкус и дори на обществена ангажираност сред тях. През миналата година, например зрелостници от няколко столични училища  подеха инициатива в подкрепа на т.нар. „пеперудени деца”.  Тогава вместо пошли чалга тоалети, мнозина наденаха тениски, а спестените средства  дариха за лечението на болните деца. Каузата им бе подкрепена и от техни връстници от други училища. И ето, че тазгодишният сезон потвърди тази нова тенденция. Сега кампанията е насочена към подкрепата на български абитуриенти сираци. Това може да се окаже успешна и заразителна форма на протест срещу бездушието, пасивността и откровената простащина, които битуват в обществото ни, превръщайки го в аморфна, овчедушна и лесно манипулируема електорална маса… Но за електората някой друг път 🙂  ! 
 Снимки : Google, В. Николова
Венета Николова . Пътешествия без край
 
 

Други статии

Село Гудевица – живей хармонично VIDEO

Veneta Nikolova

Най–горещият гейзер в Европа извира в центъра на Сапарева баня

Veneta Nikolova

Жената или колата?

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!