Image default

7 идеи за семеeн уикенд в село Чавдар и наоколо

Кой не знае за село Чавдар, кой не е чувал за него !  Китното подбалканско село изумява цяла България със своя съвременен европейски облик, с асфалтираните си улици, санираните сгради, подновените тротоари, с детската градина за чудо и приказ и … с честните си управници. Вместо да краде и да хитрува местната власт се посветила на едно благородно дело – да превърне симпатичното селце, заключено между Стара планина и Средна гора, в пример за подражание. Как ли? Като усвоява безкористно евросредства в ползу роду и организира и мотивира хора да работят за себе си и за обществото. село Чавдар се намира 70 км. от София и е идеалната дестинация за еднодневна семейна разходка.

Вижте нашата видеоразходка до село Чавдар, до археологическия парк „Тополница“, както и отбивката ни до разположената наблизо Еленска базилика от IV век.

Центърът на село Чавдар

Той е без аналог в България!  Предлагаме ви да започнете от него. Алпинеум, дървени мостчета, фонтани, беседки,  хотел, та дори и мини амфитеатър…

село Чавдар центъраНапомня ми малко на Дисниленд или на Леголенд. Децата ще останат очаровани, докато тичат по претрупания с конструкции площад. Няма как да го подминете, защото подбалканският път минава точно през централната част на селото. И докато сте още в центъра на Чавдар , можете да заведете питомците в

новия фолклорен център,

Там те ще се запознаят с местните традиции и обичаи, ще видят как се правят шевици, ще отгатват гатанки, т.е. с тях ще се заемат аниматори и така малко да си отдъхнете от сладките им гласчета и безброй щуротии и въпроси с които всеки миг ви бомбардират…  Центърът работи и през почивните дни.  Но най-популярната атракция на село Чавдар  е

археологическият парк „Тополница“

Като машина на времето, той връща посетителите назад в епохата на неолита. Възстановеното неолитно селище е разположено в красивата местност „Света Петка“ над селото и през последните години се превърна в истински туристически хит. За целта са пресъздадени 5 къщички, както и работилници за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи. Към парка има и малък музей, представящ ценните находки в района. Наречен е археологически  парк „Тополница“, защото на брега на близката река Тополница са открити следи от  неолитно селище отпреди 7 хил. години. Къщите са направени по реплика, така както биха изглеждали преди 6-7 хил. години пр. Хр.

археологически парк "Тополница" село ЧавдарСтопаните на парка се помислили и за търсачите на нестандартни преживявания. Те могат да наемат една от неолитните къщички, за да се запознаят по-добре с бита на далечните ни предци, да си направят огън и да преживят незабравима неолитна нощ. Наемът на една къщичка е 50 лева на вечер, като в нея могат да спят 4 души. Идеално за едно 4 -членно семейство или група приятели.  Съвсем близо, на живописно възвишение, което доминира цялата местност, се издига

новият параклис „Света Петка“

Преди 120 години на това място е поставен камък, в знак на почит към Света Петка, покровителка на жителите на село Чавдар. Затова тук, през 2008, израства  параклис, който посреща хора от цялата страна. От хълма се вижда цялата Златишко-Пирдопска котловина, включително и блещукащите извивки на река Тополница.

Край оградата на храма е обособена приятна беседка със спираща дъха гледка към околностите. Ако сте дошли с децата със сигурност ще ги пуснете да се забавляват във

въжения парк за малки и големи

Намира се в непосредствена близост до археологически парк  „Тополница“  и разполага със всякакви люлки, въртележки, препятствия и прочие забавления за малчуганите, както и висока стена за катерене с площадка за наблюдение на околността.

село Чавдар въжен парк атракционЕдна от стените е с повишена трудност и е предназначена само за опитни катерачи. В комплекса има и набор от ресторанти, така че не е необходимо да си носите храна и вода за деня.

Разходка до водопада „Казаните“

От неолитното селище се организират джип сафарита до водопада „Казаните“. Местността е разположена в подножието на Стара планина и е достъпна чрез черен коларски път. На нас не ни стигна времето и го отложихме за друг път. Офроуд разходката в едната посока е около половин час и предлага незабравимо преживяване. Билетите се закупуват от касата на археологическия парк и струват  20 лв. на човек. Иначе от покрайнините на село Чавдар има пешеходна пътека,  която отвежда до природната забележителност.

Еленската базилика

На около 20 км. от центъра на село Чавдар, в района на Пирдоп, се намира уникален паметник на културата, който няма как да ви остави равнодушни. На фона на накачулените с бели шапки върхове на Стара планина , се открояват червените зидове на един от най-добре запазените раннохристиянски храмове по нашите  земи – Еленската базилика.

Еленската базиликаТя е с хилядолетна история. Предполага се, че е построена в края на 4 в. върху останките на тракийско светилище. През Средновековието тук е основан манастирът „Свети Илия“, който се превръща във важно книжовно средище. Но през 17  век е унищожен от турците. Днес Еленската базилика е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО . Намира се близо до една приказна брезова горичка. Има и хижа , където можете да отседнете и да похапнете на чист въздух.

Ако статията ви е допаднала, подкрепете ме като се абонирате за моя YouTube канал с кратки видеа от пътешествията ми до скритите кътчета на България и не само ☺️ Последвайте линка  ➡️➡️➡️  @VenetaNikolova

Вижте къде да отседнете в района на село Чавдар . За по-изгодни оферти, използвайте филтъра на търсачката.


Booking.com

Други статии

Павел Баня – съчетайте полезното с приятното

Veneta Nikolova

Земните пирамиди на Банище и старата църква – разходка в Краището

Veneta Nikolova

Село Солища или романтика в бяло

Veneta Nikolova
error: Content is protected !!